Julen er over os (jeg er så spændt! SÅ spændt!), og i den anledning laver jeg en ny vegansk julekalender med 24 veganske juleopskrifter, som får dig godt igennem julen! Men indtil da findes her min julekalender fra 2017, hvor jeg delte 24 juleopskrifter. Er I klar?! Jeg er!
1: Bodyscrub med kaffe og kanel – en perfekt værtindegave eller broke ass julegave!
Intet siger “jeg elsker dig” som at give et dejligt, langt, velduftende varmt bad i gave! Eller, det siger jeg i hvert fald til mig selv, når jeg har brugt hele julegaveopsparingen på gaver til mig selv og er nødt til at forære venner og familie hjemmelavede gaver. En hjemmelavet bodyscrub er perfekt som værtindegave eller bare som en lille julet gave til dig selv.
Hjemmelavet bodyscrub med kaffe og kanel
Ingredienser
- 0,75 dl økologisk smagsneutral kokosolie
- 0,75 dl økologisk rørsukker
- 0,75 dl kværnet kaffe Du kan både bruge kaffepulver, friskkværnet kaffe eller sågar kaffegrums, som er en fed måde at få mere ud af sine råvarer.
- 3 tsk kanel
- 1 glas
Sådan gør du
- Kom alle ingredienser i en skål og rør rundt med en ske, indtil det er godt blandet sammen. Kom i et glas og forkæl dig selv eller giv det til en, du holder af!
2: Helende varm kakao – den bedste, sjælevarmende opskrift
Varm kakao med lækre sager og et godt spark af chili. Prøv at spørge, om jeg er fan?!
Helende varm kakao
Ingredienser
Ingredienser
- 2,5 dl mandelmælk
- 2 dl vand
Kakaoblanding
- 2 spsk raw kakaopulver (eller en god, usødet kakao)
- 1 tsk macapulver
- ½ tsk vaniljepulver
- ½ tsk kanel
- 1/4 tsk gurkemeje
- 1/4 tsk stødt ingefær
- 1 lille drys chilipulver
- Lidt salt
- mørk sirup
Sådan gør du
- Kom mandelmælk og vand op i en gryde og varm op ved medium varme, indtil det er tæt ved kogepunktet. Husk at røre i det undervejs, så det ikke brænder på.
- Imens mælken opvarmes, laves kakaoblandingen. Rør alle ingredienser, undtagen sirup, sammen i en skål og fordel herefter i to store krus. Hæld den varme mælk over og rør godt rundt. Smag til med sirup, indtil den smager, som du synes den skal.
3: Min yndlings veganske julesovs alá Jamie Oliver
Julesovs er en svær disciplin … Men heldigvis får vi hjælp af Jamie, som har kreeret en fantastisk, vegansk gravy, der minder meget om den her!
4. December: Vegansk julesovs alá Jamie Oliver
Ingredienser
- 2 løg, hakket
- 2 gulerødder, hakkede
- 2 stængler bladselleri, hakkede
- 4 champignoner, hakket
- 2 spsk olivenolie
- 2 laurbærblade
- ½ tsk basilikum
- 2 spsk marmelade af mørke bær (jeg brugte boysenbær)
- ½ dl mel
- 1 spsk tomatpuré
- 2 spsk balsamico
- 7-8 dl grøntsagsbouillon
Sådan gør du
- Hak løg, champignon, selleri og gulerødder semi-fint, så der kommer så meget smag ud af dem som muligt.
- Varm en stor gryde op ved medium varme med en god sjat olivenolie. Steg grøntsagerne, basilikum og laurbærblade ved medium varme i 20-25 minutter under omrøring, indtil de er helt brunede og lækre. Det lyder voldsomt længe, men det gør hele forskellen.
- Tilsæt marmeladen til gryden og lad det stege af, ca. 2 minutter. Pas på, at det ikke brænder.
- Tilsæt mel, balsamico og tomatpuré og rør godt rundt. Tilsæt herefter bouillonen til gryden og giv det et opkog. Lad det koge i 10 minutter under jævnlig omrøring, indtil sovsen er tyk og lækker.
- Sigt til sidst sovsen i en fin si, så alle klumperne bliver siet fra, men pres det gerne igennem med en ske, så der presses så meget lækkerhed ud af det som muligt.
- Velbekomme!
Noter
4: Chocolate chocolate chocolate chip cookies – de bedste cookies!
De ultimative chocolate chip cookies inspireret af Nigella Lawson. Jeg elsker den kvinde!
Veganske chocolate chocolate chocolate chip cookies alá Nigella
Ingredienser
- 125 gram mørk chokolade Hvis du er veganer, så husk at tjekke, om der er mælkepulver i.
- 150 gram hvedemel
- 30 gram kakao
- 2 tsk bagepulver
- salt
- 125 gram Naturli Smørbar
- 75 gram brun farin
- 50 gram hvidt sukker
- ½ overmoden, most banan
- 150 gram mørk chokolade (til fyld)
- 2 scoop kakaonibs (kan udelades)
- 2 tsk pebermynte ekstrakt (kan udelades)
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 170 grader.
- Smelt de 125 gram chokolade stille og roligt over et vandbad.
- Kom mel, kakao, bagepulver og lidt salt i en skål og stil til side.
- Kom smørbar, brun farin og sukker i en anden skål og pisk sammen med en elpisker. Tilsæt den smeltede chokolade til skålen og pisk igen. Tilsæt ½ overmoden banan, som er godt most med en gaffel, pebermynteekstrakt (hvis du vil) og pisk herefter de tørre ingredienser i.
- Til sidst vendes 150 gram hakket, mørk chokolade og kakaonibsene i. Du kan sagtens skrue ned for mængden af chokolade, men når det kommer til sko og chokolade er reglen, at mængden skal være så stor som muligt. I hvert fald komme hos mig.
- Sæt 12 cookies på en bageplade beklædt med bagepapir. Du kan bruge en isske, eller du kan bruge 2 spiseskeer til at sætte dem af på pladen.
- Bag i ovnen ca. 18 minutter, indtil de er lækre og sprøde. Tjek med en kødpind, om de er færdige indeni, men vær opmærksom på, at hvis du rammer et stykke chokolade, må du prøve igen.
- Tag ud af ovnen og overflyt til en rist. Jeg kan bedst lide dem, når de er kolde og chewy og chokoladen er blevet helt fast igen, men det skal bestemt ikke stoppe nogen fra at spise dem varme. Velbekomme!
5: Flettet linsebrød
Én af mine favoritopskrifter som hovedret d. 24. december. Sprød butterdej, masser af smag og godt flankeret af masser af sovs – what’s not to like?!
FLETTET LINSEBRØD
Ingredienser
- 2,5 dl grønne linser
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 2,5 dl ristede, hakkede valnødder
- 3 spsk kværnede hørfrø
- 0,8 dl lunkent vand
- 2 spsk olivenolie
- 2 stængler bladselleri
- 1 løg
- 1 stor rødbede
- 250 gram champignon
- 4 fed hvidløg
- salt og peber
- 1 tsk tørret timian
- 1,5 dl havregryn
- 1 toppet dl mel
- 2 ruller butterdej Husk at tjekke, om din butterdej er vegansk - det er næsten alle færdigkøbte butterdeje heldigvis.
- Lidt plantemælk til pensling
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 200 grader.
Linsefyld
- Kog linserne efter anvisning på pakken i rigeligt vand med en bouillonterning. Lad koge indtil linserne er møre og lidt mere til. Hæld vandet fra og mos 2/3 af linserne med en stavblender eller kartoffelmoser, så der stadig er nogle enkelte hele linser tilbage.
- Kom de kværnede hørfrø i en lille skål og tilsæt det lunkne vand. Rør rundt og stil til side ca. 10 minutter, indtil det er blevet dejligt klistret.
- Hak løg, selleri og rødbede fint og steg det ved middel til høj varme i lidt olivenolie. Lad det stege ca. 5 minutter og tilsæt herefter champignon, hvidløg, timian, salt og peber til panden og lad stege videre et par minutter, indtil væsken fra svampene er kogt væk.
- Kom de stegte grøntsager i en stor skål sammen med ristede valnødder, hørfrø-klister, havregryn og mel og bland godt sammen. Det gode ved vegansk fars er, at man med ro i sindet kan smage på den, så smag efter, om den mangler salt eller krydderier - man kan eksempelvis med fordel tilsætte chili eller julede krydderier som nelliker og kanel.
Samlingen
- Rul en rulle butterdej ud og placer halvdelen af linsefyldet ned langs midten, mens du lader der være god plads i begge ender. Skær skrå strimler med ca. 1 centimeters bredde i begge sider. Start med at folde det overskydende dej i begge ender op over linsefyldet, og begynd derefter at flette. Start med at folde en strimmel fra venstre side over brødet, og herefter en fra højre, så de danner er X. Fortsæt med det hele vejen ned, mens du sørger for, at dine strimler ligger rimelig tæt. Klik evt. ind på itdoesnttastelikechicken og se hendes instruktioner, hvis det er svært at forstå proceduren - eller gør, hvad der passer dig! Fortsæt på samme måde med brød nummer to.
- Læg linsebrødene på en bageplade og pensl dem med din yndlings plantedrik. Bag dem i ovnen i 40-45 minutter, indtil de er gyldne. Server med gårsdagens lækre sovs. Velbekomme!
Noter
6: Blomkålssteg på bund af sorte linser
I VED, at jef er fan af blomkål – og hel blomkålssteg er ingen undtagelse!
Blomkålssteg på bund af sorte linser
Ingredienser
Blomkålssteg
- 1 stort blomkålshoved
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk sriracha chilisovs
- 2 tsk sød paprika
- 1 spsk soya
Linsebund
- olivenolie
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 sød kartoffel (ca. 450 gram)
- 1 rød peber
- 2 portobello
- 350 gram sorte linser
- 1 dåse flåede, hakkede tomater
- 70 gram tomatpuré
- 2 laurbærblade
- 1 mørk øl (33 cl)
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kakao
- salt og peber
Sådan gør du
Blomkålssteg
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Fjern bladene fra blomkålet og skyl det godt. Læg det herefter over på et stykke sølvpapir, der er stort nok til at kunne lukke sig godt om blomkålshovedet.
- Bland olie, chili, paprika og soya i en lille skål og hæld over blomkålshovedet. Brug hænderne til at massere det godt ind og pak herefter blomkålet ind i sølvpapiret. Lav en lukning øverst, så væsken ikke kan ryge ud.
- Bag midt i ovnen i 60 minutter, indtil blomkålet er helt mørt.
Linsebund
- Mens blomkålsstegen er i ovnen, forberedes linsefyldet. Skær løg, hvidløg, sød kartoffel, peberfrugt og portobello ud i rustikke tern og steg i en stor gryde med en god sjat olivenolie. Steg ca. 5 minutter.
- Tilsæt resten af ingredienserne til gryden og giv det et opkog. Skru herefter ned til lav varme og lad simre i ca. 40 minutter under jævnlig omrøring, indtil linserne er møre og alt er godt kogt sammen.
- Smag linseblandingen til med salt, peber og evt. mere kanel eller andre krydderier, du kan lide. Overfør linserne til et fad og læg den bagte blomkålssteg ovenpå.
- Server gerne sammen med f.eks. kartoffelmos og en god sovs. Velbekomme!
7: Butternutsteg med valnøddesmør og salvie
Blød butternut, nødder og smør … Kan det blive bedre?!
24 VEGANSKE JULEOPSKRIFTER: BUTTERNUTSTEG MED VALNØDDESMØR OG SALVIE
Ingredienser
- 1 butternut
- 3 spsk smørbar
- ½ dl sirup
- 1 håndfuld valnødder, hakket
- 1 bundt frisk salvie
- salt og peber
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 200 grader. Halver butternutten og skrab kernerne ud med en ske.
- Placer de to halvdele med skindsiden opad i et fad og bag i 40 minutter, indtil de er møre.
- 5 minutter inden butternutten er færdig, laves smørsovsen: kom sirup, hakkede valnødder og smørbar i en kasserolle og smelt det sammen. Giv det et let opkog, så det bliver tykt og klistret, men lad det ikke koge for længe.
- Tag butternutten ud ad ovnen og skær meget forsigtigt riller i den med en skarp kniv. Pas på ikke at brænde fingrene.
- Hæld store skefulde af smørkaramellen over butternutten og top med friske salvieblade, masser af salt og friskkværnet peber. Sørg gerne for at få det ned i rillerne, hvis det kan lade sig gøre.
- Sæt tilbage i ovnen og bag i 5 minutter.
- Server med ekstra smørkaramel på toppen, hvis der er mere tilbage. Velbekomme!
8: Dadeltrøfler med hvid chokolade
De her dadeltrøfler er noget af det bedste, jeg ved, og det er ikke rigtigt jul, hvis jeg ikke har spist mig dårlig i dem. Hemmeligheden er kaffe og vegansk, hvid chokolade. Haps!
9. december: Dadeltrøfler med hvid chokolade og kaffe
Ingredienser
Dadeltrøfler
- 30 dadler, udstenede
- 0,7 dl havregryn, blendede
- ½ dl grovvalsede havregryn
- 2 tsk god, usødet kakao
Chokoladeovertræk
- 70 gram vegansk hvid chokolade
- 2 spsk kokosolie
- 1 tsk instantkaffe
- havsalt
Sådan gør du
- Fjern stenene fra dadlerne og læg dem i en skål. Overhæld med kogende vand fra elkedlen, så det dækker, og lad dem trække i 15 minutter.
- Blend 0.7 dl havregryn, indtil de er blevet til mel. Læg i en skål og sæt til side.
- Dræn de udblødte dadler godt for vand og overfør dem til en food processor. Blend, indtil massen er helt blød og cremet. Overfør herefter dadelmassen til skålen med de blendede havregryn og tilsæt yderligere ½ dl grovvalsede havregryn og kakao. Rør godt rundt. Form herefter dadelmassen til kugler og læg dem på en tallerken med bagepapir - massen vil føles meget blød, men det gør ikke noget, for det ændrer sig, når den er kommet i fryseren.
- Lad sætte sig i fryseren i 20 minutter. Imens forberedes chokoladeovertrækket.
- Kom den hvide chokolade, instantkaffen, kokosolie og en lille smule salt i en skål og smelt over vandbad. Tag dadeltrøflerne ud af fryseren og hæld en skefuld af chokoladeblandingen over hver kugle - det gør ikke noget, at de ikke bliver helt dækket, da jeg har besluttet mig for, at det er charmen ved disse trøfler.
- Når alle trøflerne har fået et chokoladelåg sættes de tilbage i fryseren i 20 minutter. Opbevar herefter i fryser eller i køleskab og spis dem direkte fra kulden.
9: Græskardeller med rosmarin
En god delle er aldrig at gå af vejen for – og SLET ikke, når der er græskar i!
GRÆSKARDELLER MED ROSMARIN
Ingredienser
- 1 butternut
- olivenolie
- salt og peber
- 2 fed hvidløg
- 1 dl hvedemel
- 2 dl grovvalsede havregryn
- 1 håndfuld Frisk rosmarin
- 1 dl grovvalsede havregryn (til samlingen)
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Halver butternutten og skrab kernerne ud med en ske. Læg et skrællet, mast fed hvidløg i hvert hul, smør med lidt olivenolie og drys med masser af salt og peber. Bag i ovnen med skindsiden nedaf i ca. 60 minutter, indtil butternutten er helt mør.
- Tag butternutten ud ad ovnen og lad den køle af i 5 minutter, inden du skraber indmaden og de bagte hvidløg ud og overfører det til en food processor eller en blender. Tilføj 2 dl grovvalsede havregryn, hvedemel og rosmarin. Blend, indtil massen er samlet.
- Overfør farsen til en skål og top med ekstra havregryn, indtil farsen er sammenhængende - jeg brugte ca. 1 dl. Smag til med salt og peber og evt. mere rosmarin.
- Brug to skeer til at forme frikadeller. Farsen vil måske virke lidt skrøbelig, men jeg havde ingen problemer med at få den til at hænge sammen på panden. Steg dellerne i rigeligt olie og læg dem efterfølgende på en tallerken med lidt køkkenrulle, så noget af fedtet absorberes.
- Velbekomme!
10: Hjemmelavet julekaffe
Coffee with a side of Christmas, please! Jeg elsker kaffe spicet op med varme krydderier, og den her krydderblanding bor permanent hos mig i december måned!
Julekaffe til de trætte decembermorgener
Ingredienser
- 150 gram kaffe jeg brugte hele kaffebønner, som jeg malede semi-groft
- 1 spsk kanel
- 1,5 tsk stødt allehånde
- ½ tsk stødte nelliker
- Masser af frisk muskatnød
Sådan gør du
- Bland alle ingredienserne sammen, lad gerne trække en dag eller to og brug det, som du normalt ville bruge kaffe. Hvis man ikke orker at lave sin egen kaffeblanding, så gør det altså også mirakler ved morgenkaffen at komme lidt hel allehånde og 1 kanelstang i kaffen, eller bare at komme lidt kanel (eller pumpkin spice) ned i kaffefilteret, når du brygger kaffe. I'm telling ya: det er lækkert!
11: Peanut butter fudge med 3 ingredienser
Fudge? Godt. Peanut butter? Godt. Mad med 3 ingredienser? RIGTIG godt. Så sku’ vi aller bare lave fudge?!
Verdens nemmeste peanut butter fudge
Ingredienser
- 1,25 dl kokosolie (gerne med kokossmag)
- 1 dl peanut butter
- 2 spsk sirup
- 3 spsk kokosmel (kan udelades)
Sådan gør du
- Kom alle ingredienserne i en kasserolle og smelt det sammen. Lad det koge 2-3 minutter og hæld det herefter i en lille form, f.eks. en brødform, beklædt med bagepapir. Sæt i fryseren i mindst to timer, indtil fudgen er stivnet.
- Skær i firkanter med en varm kniv og spis, spis, spis!
12: Gulerodskage med aquafaba
Man går aller galt i byen med en retti go’ gulerodskage!
Gulerodskage med aquafaba
Ingredienser
- 5 spsk sirup
- ½ dl smagsneutral olie
- Aquafaba fra 1 dåse kikærter
- 300 gram gulerødder
- 250 gram hvedemel
- 2 tsk stødt kanel
- 1 tsk stødte nelliker
- ½ tsk stødt ingefær
- 125 gram Rosiner
- 100 gram hakkede hasselnødder eller valnødder
- 2 tsk bagepulver
- Lidt salt
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 175 grader og beklæd en mindre brødform med bagepapir eller smør den godt.
- Pisk sirup og olie sammen med en elpisker. Tilsæt aquafaba lige så stille og pisk, indtil det er en hvid, skummende masse. Dette kan tage op til flere minutter, så du må væbne dig med tålmodighed.
- Skræl gulerødderne og riv dem på den fine side af rivejernet.
- Kom de revne gulerødder ned til aquafabaskummet sammen med resten af ingredienserne og vend sammen med en dejskraber.
- Fyld i brødformen og bag ca. 1 time, indtil kagen er fast.
- Lad kagen afkøle let og spis dem med masser af smørbar på. Jeg synes, at kagen holder sig fint fugtig i overraskende mange dage, men den er nu alligevel bedst lun, synes jeg. Velbekomme!
13: Spicy nødder
I december bruger man lang tid på at vente på mad, så man ender tit med at snacke nougat og franske kartofler i lange baner. Det går ikke – det er meget bedre at snacke nødder!
SPICY NØDDER
Ingredienser
- 200 gram mandler
- 200 gram cashewnødder
- 1,5 spsk olivenolie
- 1 tsk stødt chili
- 2 tsk garam masala
- Saft fra ½ citron
- 1 spsk friskhakket rosmarin (til marinaden)
- havsalt
- 1 bundt frisk rosmarin (til topping)
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 165 grader.
- Fordel nødderne over en bageplade med bagepapir. Bland olie, krydderier, hakket rosmarin og citron i en lille skål og smag til - det må gerne smage kraftigt af salt, citron og chili, for smagen bliver meget mildere, når den fordeles over nødderne.
- Få hænderne beskidte og fordel blandingen over nødderne. Top med frisk rosmarin. Bag i 15 minutter, indtil de er gyldne og sprøde.
14: Lun linsesalat med grønkål og tahindressing
Den eneste salat, som rigtigt kan få mig til at elske tahin! Lun, lækker, mættende og perfekt både som hovedret og tilbehør!
Linsesalat med grønne linser, perlebyg og tahindressing
Ingredienser
Linsesalat
- 4 dl grønne linser
- 1 løg
- 1 rød peberfrugt
- 1 lille glaskål (kan udelades, men giver god crunch)
- 150 gram grønkål
- 1 spsk olivenolie
- 2 spsk tranebær
- 1 æble
Tahindressing
- 1 stor spsk tahin
- 2 fed hvidløg
- Saft fra 2 citroner
- 0,5 - 1 dl lunkent vand
- salt og peber
Sådan gør du
Linsesalat
- Kog linserne efter anvisning på pakken, indtil de er møre.
- Skær peberfrugt, løg og glaskål i mindre tern. Varm lidt olivenolie op på en pande og steg ternene i 3-5 minutter, indtil de er lækre stegte, men stadig har lidt bid.
- Saml grønkål, æbletern og rosiner i en stor skål og top med de varme grøntsager og varme linser.
Tahindressing
- Kom tahin, citron og presset hvidløg i en lille skål. Top med lunkent vand og rør sammen, indtil dressingen har en god konsistens. Start med ½ dl og arbejd dig ud derfra. Jeg brugte tahin fra Urtekram, og den er meget fast, så når man starter med at røre, vil det føles som et umuligt projekt, men man skal bare blive ved - pludselig er det blevet til dressing. Smag dressingen til med salt og peber. Den må godt smage ret kraftigt af salt, for når man blander salaten sammen, er det dressingen, der tilfører salt til retten.
- Hæld dressingen over den lune salat og fordel det hele godt. Salaten er bedst, mens den stadig er varm, men den er også fremragende restemad. Velbekomme!
15: Pebermyntesirup
Hvis din kaffe, kakao eller te skal smage lidt mere af jul, så spice den op med pebermyntesirup! Det kan kun blive godt!
Pebermyntesirup
Ingredienser
- 2,5 dl vand
- 2,5 dl sukker
- 2 spsk pebermynteekstrakt
Sådan gør du
- Kom vand og sukker i en gryde og kog det op ved middel varme. Lad det koge i 15-20 minutter, indtil det er tykt og klistret. Hold øje med det undervejs, så det ikke brænder.
- Tag gryden af varmen, tilsæt pebermynten og rør rundt. Lad det køle helt af i gryden, før du hælder det på glas, da det ellers godt kan krystallisere.
- Brug i kaffe, varm kakao, havregrød eller hvad end du kunne tænke dig at give et strejf af pebermynte. Velbekomme!
16: Snebolde
Den eneste sneboldskamp, jeg vil kaste mig ud i! Silkeblød, sød kokos og chokolade. Need I say more?!
Veganske snebolde
Ingredienser
Snebolde
- 200 gram kokosmel
- ½ dl flormelis
- 5-7 spsk kokosmælk
- En lille smule salt
Chokoladeovertræk
- 160 gram vegansk hvid chokolade
- 1 spsk kokosolie (ikke smagsneutral)
- havsalt
Sådan gør du
- Jeg kan godt lide at bruge kokosmel, som det er, men du kan også blende det, så det får en finere tekstur, eller f.eks. blende halvdelen og blande med resten. Kom kokosmelet i en stor skål. Tilsæt flormelis, lidt salt og lidt kokosmælk. Rør det sammen med fingrene, indtil det har en god tekstur, du kan forme kugler af. Det vil nok virke ret porrøst, men det gør ikke noget, for de skal nok holde, når de kommer i fryseren.
- Form kugler, så godt du kan og sæt på en tallerken. Stil i fryseren i en times tid, indtil kuglerne er faste.
- Smelt hvid chokolade, kokosolie og lidt salt over vandbad. Dyp sneboldene i chokoladen og overfør dem til en tallerken beklædt med vitawrap eller bagepapir. Sæt tilbage i fryseren, indtil chokoladen er stivnet og opbevar fremover enten på køl eller frost, hvis altså ikke du bare spiser dem alle på én gang. Velbekomme!
17: Rocky road
Rocky road er noget af det mest geniale, der findes: gode ting som kiks, tørret frugt og nødder – svøbt ind i chokolade?! Svaret er JA! Ja, ja og JA!
Vegansk rocky road
Ingredienser
- 80 gram ingefærkiks
- 70 gram syltede kirsebær Jeg har brugt kirsebær i rom fra Skælskør, som jeg elsker, men du kan bruge enhver form for syltede kirsebær
- 50 gram tørrede abrikoser
- 50 gram hakkede hasselnødder
- 20 gram Rosiner
- 300 gram mørk chokolade
- 50 gram kokosolie
- 3 spsk sirup
- havsalt
Sådan gør du
- Knæk kiksene i mindre stykker og kom dem i en skål sammen med det hakkede tørrede frugt og nødder, samt de drænede, syltede kirsebær.
- Smelt den mørke chokolade sammen med kokosolie, sirup og lidt havsalt over et vandbad. Hæld den smeltede chokolade over i skålen med fyldet og bland det godt rundt med en dejskraber.
- Hæld chokolademassen i en mindre kageform beklædt med bagepapir og fordel det godt. Bank evt. formen ned i bordet et par gange, så overfladen bliver plan.
- Stil i fryseren en god times tid, indtil chokoladen er stivnet. Herefter kan du skære din rocky road i barer, tern, brække den sporadisk fra hinanden eller lige, hvad du vil. Velbekomme!
18: Svampesovs
Sovs er godt – svampesovs er dobbelt så godt! Og den her sovs er virkelig en nem vinder, hvis du leder efter noget lidt anderledes end den klassiske, brune sovs!
Vegansk svampesovs
Ingredienser
- 10 gram tørrede svampe Kan udelades, men giver en god, dyb smag
- 1 spsk olivenolie
- 250 gram champignon
- 1 løg
- 4 fed hvidløg
- 2 toppede spsk hvedemel
- 1 dl rødvin
- 1 håndfuld Frisk rosmarin
- ½ liter grøntsagsbouillon
Sådan gør du
- Læg de tørrede svampe i blød i kogende vand og stil til side i 15 minutter. Brug tiden imens til at hakke løg, hvidløg, champignon og rosmarin fint.
- Dræn de tørrede svampe og kom dem på en stor, varm pande med lidt olivenolie sammen løg, hvidløg og champignon. Steg i 5 minutter, indtil grøntsagerne er bløde. Tilsæt 2 toppede spsk hvedemel til panden og rør rundt. Tilsæt herefter rødvinen og bouillonen til panden og rør rundt, så melet ikke klumper.
- Giv et opkog og lade koge af i 5-10 minutter, indtil sovsen er tyk. Smag til med salt og peber og slut af med den friske rosmarin. Velbekomme!
19: Risengrød
Den gode, klassiske risengrød som du kender den – bare i plantebaseret version!
VEGANSK RISENGRØD
Ingredienser
Risengrød
- 240 gram grødris
- 3 dl vand
- 1 liter rismælk
- 1 tsk vaniljepulver Kan udelades, men giver en mere dessertagtig grød og er især god, når man (som jeg) ikke er så tosset med risalamande.
- Rigeligt salt
Topping
- smørbar
- Kanelsukker
- Evt. andre toppings som frugt, bær, tørret abrikos eller chokolade (oh yes!)
Sådan gør du
- Kom 240 gram grødris i en gryde med 3 dl vand og lad det koge i nogle minutter. Tilsæt 1 liter rismælk og giv det et opkog under omrøring. Lad det simre ved lav varme i ca. 45 minutter under jævnlig omrøring, indtil det har en god konsistens. Tilsæt vaniljepulver, hvis du er til det, og smag til med salt - og jeg mener: rigeligt salt! Hemmeligheden bag en god risengrød er, at der skal mere salt i, end man umiddelbart skulle tro, så smag dig frem. Server med kanelsukker og masser af smørbar. Velbekomme!
20: Simpel varm kakao
Varm kakao er noget af det bedste i verden – og det er SÅ nemt at lave det selv, hvis den bare skal være helt enkel.
SIMPEL VEGANSK KAKAO
Ingredienser
- 2,5 dl plantedrik
- 1 spsk god kvalitetskakao
- 3 tsk pebermyntesirup eller almindelig sirup - reguleres efter smag
- havsalt
Sådan gør du
- Brug et piskeris til at røre plantedrik og kakao sammen i en gryde og tilsæt et lille drys havsalt. Varm op under omrøring ved middel varme og tag af, når den nærmer sig kogepunktet. Smag til med sirup, så meget som du vil, og drik af en kæææmpe kop!
21: Flødekartofler på to måder
Flødekartofler er ALTID en crowdpleaser. Til jul og resten af året!
KLASSISKE FLØDEKARTOFLER PÅ TO MÅDER
Ingredienser
Version 1: med soyafløde
- 1 kg skrællede kartofler
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 500 ml Soyafløde
- Muskatnød
- stødt chili
- salt og peber
Version 2: opbagt sovs
- 1 kg skrællede kartofler
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk kokosolie
- 0.7 dl hvedemel
- 0.8 liter neutral plantedrik (f.eks. soya eller mandel)
- Muskatnød
- stødt chili
- salt og peber
Sådan gør du
Version 1: soyafløde
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Skræl 1 kg kartofler og skær dem i tynde skiver. Kom dem i et smurt fad og fordel godt sammen med finthakket løg og hvidløg. Drys med rigeligt salt og peber og fordel med hænderne.
- Bland soyafløde i en skål med masser(!) af friskrevet muskatnød, lidt stødt chili og masser af salt og peber. Rør godt sammen og hæld over kartoflerne. Bag i ovnen i halvanden time, indtil kartoflerne er møre og toppen er godt brun og lækker - slut evt. af med 5 minutters grill, hvis du vil have en lækrere overflade.
Version 2: Opbagt sovs
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Skræl 1 kg kartofler og skær dem i tynde skiver. Kom dem i et smurt fad og fordel godt sammen med finthakket løg og hvidløg. Drys med rigeligt salt og peber og fordel med hænderne.
- Varm en stor spsk kokosolie op i en gryde. Drys melet ned i gryden, når olien bobler, og rør sammen med et piskeris. Lad melklisteret stege et øjeblik. Tilsæt langsomt mælken til gryden, lidt ad gangen, mens du pisker, så der ikke kommer klumper. Giv sovsen et opkog, indtil den er tyk og cremet. Vurder, om den skal have lidt mere mælk - den tykner i ovnen, men må gerne være ret fed og lækker.
- Smag til med masser af salt, friskkværnet sort peber, revet muskatnød og lidt stødt chili. Den skal gerne smage igennem, for smagen bliver lidt mildere, når den kommer i ovnen. Hæld over kartoflerne og husk at sikre, at sovsen er fordel godt.
- Bag i ovnen halvanden time, indtil den er gylden - slut evt. af med 5 minutters grill. Velbekomme!
22: Pumpkin spice nice cream
Jeg ELSKER pumpkin spice. Og jeg elsker nice cream. Og så elsker jeg kombinationen!
PUMPKIN SPICE NICE CREAM
Ingredienser
- 2 frosne bananer
- 3 dadler
- 1-2 tsk pumpkin spice
- Evt. lidt plantemælk
- 1 håndfuld veganske julekiks jeg brugte Ginger Nuts fra McVitie's, men pebernødder ville være et godt bud
Sådan gør du
- Kom skiveskårne frosne bananer i en food processor eller blender og top med dadler, pumpkin spice, et par julekiks og evt. en smule plantemælk. Kør, indtil du har en tyk, gennemblendet is uden klumper. Smag til med rigeligt pumpkin spice og tilsæt evt. mere mælk, hvis du bedst kan lide en blødere konsistens.
- Slut af med knuste kiks på toppen og spis, spis, spis. Velbekomme!
23: Cornflakestoppe
Cornflakestoppe, som du kender dem fra din barndom. Ja ja tak!
VEGANSKE CORNFLAKESTOPPE
Ingredienser
- 125 gram kokosolie
- 1 dl god kvalitetskakao
- 3 spsk sirup
- 4-5 dl cornflakes
- Lidt salt
- muffinsforme
Sådan gør du
- Smelt kokosolie sammen med chokolade, sirup og lidt salt i en gryde, indtil det er helt flydende. Hæld i en skål og tilsæt cornflakes. Cornflakesne skal alle kunne dækkes godt af kakaoblandingen, men der skal ikke være for meget flydende chokolade, så prøv dig lidt frem med mængden.
- Hæld en stor spiseskefuld i hver muffinform og tryk let sammen, eller læg hele blandingen i et fad med bagepapir og pres det sammen. Efter en time i fryseren burde den være stivnet nok til at kunne spises som en lille haps - eller til at brække af i bidder. Velbekomme!
24: Svampepaté
Den her er en crowdpleaser til julefrokosten! Sådan lidt alá leverpostej deluxe, bare vegansk. Haps!
VEGANSK SVAMPEPATÉ
Ingredienser
- olivenolie
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 250 gram svampe
- 1 dåse kidneybønner
- ½ dl Soyafløde
- 1 tsk fint salt
- ½ tsk allehånde
- ½ tsk basilikum
- stødt chili
Sådan gør du
- Varm lidt olivenolie op på en stor pande ved middel til høj varme. Tilsæt groft hakkede løg og steg i 3-5 minutter. Tilsæt herefter groft hakket hvidløg og hakkede svampe til panden. Steg videre i nogle minutter, indtil al væsken fra svampene er væk og det hele er godt brunet. Jeg kan godt lide at lade det stege, til grøntsagerne er helt brunede og karamelliserede, for det giver den dybeste smag.
- Tilsæt kidneybønner, soyafløde, salt, basilikum, allehånde og en lille smule stødt chili og steg videre, ca. 1 minut. Overflyt til en blender eller en food processor og kør, indtil patéen er helt gennemblendet. Smag til med masser af friskkværnet sort peber og evt. flere krydderier, men husk at smagene bliver kraftigere, når patéen har trukket.
- Overflyt til en beholder og lad hvile i køleskabet natten over. Patéen bliver meget fastere, når den er kold, så du skal ikke være bekymret, hvis du synes, den virker lidt flydende.
- Server præcis, som du ville servere leverpostej eller spis den f.eks. på kiks. Velbekomme!