15. december. Kun 9 dage til jul og alligevel er det som om, at den er meget langt væk. Men selvom december ofte er en måned fyldt med deadlines, stress og jag, så er det bare som om, at alting bliver lidt bedre, når det bliver pakket ind i dårlige 80’er hits og daglige indskud af chokolade, er det ikke rigtigt?
Jeg synes i hvert fald, at alting bliver lidt nemmere at overskue i december – især når man har fundet en salat, der gang på gang redder én, når man igen-igen-igen ikke lige har fået tænkt sine madpakker igennem og må ty til dét, man nu engang lige har stående i skabet.
Linsesalat med perlebyg og tahindressing er den perfekte salat, fordi den mætter, er fyldt med protein, kan serveres både kold og varm (perfekt restemad!) og er et helt måltid i sig selv.
Jeg elsker den her salat fordi den, selvom jeg nu spiser den hele året, er sådan helt juleagtig og hyggelig, og fordi den er helt perfekt på et julebord som et grønt indslag. Den er både sund, nærende, smagfuld, mættende og egentlig bare en af mine yndlingssalater, som jeg tager mig selv i at lave forskellige variationer af igen og igen. Den er knasende, salt og sød på samme tid, og så gør det ikke noget, at den også er ret pæn at kigge på, trods alt.
Okay. Jeg tror, det var det ros, jeg havde til denne her salat i dag.
Med ønsket om en dejlig fredag fyldt med kærlighed, rene notesbøger og nyspidsede blyanter!
24 veganske juleopskrifter:
1. december: DIY bodyscrub med kanel og kaffe
2. december: Helende varm kakao
3. december: Julesovs alá Jamie
4. december: Flettet linsebrød
5. december: Chocolate chocolate chocolate chip cookies
6. december: Blomkålssteg
7. december: Dadeltrøfler med kaffe og hvid chokolade
8. december: Butternutsteg med valnøddesmør og salvie
9. december: Græskardeller
10. december: Peanut butter fudge
11. december: Julekaffe
12. december: Gulerodskage med aquafaba
13. december: Spicy nødder
14. december: Hjemmelavet pebermyntesirup
Linsesalat med grønne linser, perlebyg og tahindressing
Ingredienser
Linsesalat
- 4 dl grønne linser
- 1 løg
- 1 rød peberfrugt
- 1 lille glaskål (kan udelades, men giver god crunch)
- 150 gram grønkål
- 1 spsk olivenolie
- 2 spsk tranebær
- 1 æble
Tahindressing
- 1 stor spsk tahin
- 2 fed hvidløg
- Saft fra 2 citroner
- 0,5 - 1 dl lunkent vand
- salt og peber
Sådan gør du
Linsesalat
- Kog linserne efter anvisning på pakken, indtil de er møre.
- Skær peberfrugt, løg og glaskål i mindre tern. Varm lidt olivenolie op på en pande og steg ternene i 3-5 minutter, indtil de er lækre stegte, men stadig har lidt bid.
- Saml grønkål, æbletern og rosiner i en stor skål og top med de varme grøntsager og varme linser.
Tahindressing
- Kom tahin, citron og presset hvidløg i en lille skål. Top med lunkent vand og rør sammen, indtil dressingen har en god konsistens. Start med ½ dl og arbejd dig ud derfra. Jeg brugte tahin fra Urtekram, og den er meget fast, så når man starter med at røre, vil det føles som et umuligt projekt, men man skal bare blive ved - pludselig er det blevet til dressing. Smag dressingen til med salt og peber. Den må godt smage ret kraftigt af salt, for når man blander salaten sammen, er det dressingen, der tilfører salt til retten.
- Hæld dressingen over den lune salat og fordel det hele godt. Salaten er bedst, mens den stadig er varm, men den er også fremragende restemad. Velbekomme!