Udover chokolade, Hugh Grant og nus på ryggen er der næppe noget, der kan gøre en kvinde mere blød i knæene end en stor portion dampende varme kulhydrater. Det kan tage sig ud i form af pomfritter, kartoffelmos eller pasta, men kulhydrater skal det være.
Fear not. I gotcha.

VEGANSK PASTA/PESTO MED HASSELNØDDER OG PERSILLE
Ingredienser
Pesto
- 1 bundt frisk persille
- 1-2 fed hvidløg
- 1 dl smagsneutral olie
- 1 god håndfuld Hasselnødder
- 3 spsk gærflager
- ½ tsk fint salt
Pasta
- 300 gram pasta
Sådan gør du
- Kog pastaen efter anvisning på pakken i let saltet vand.
- Imens pastaen koger, laves pestoen: Kom alle ingredienser i en blender eller food processor og kør, indtil den har en god konsistens. Smag til.
- Dræn pastaen og hæld pestoen over. Fordel godt. Kan spises både varmt og koldt og holder sig godt i køleskabet. Velbekomme!

Cremet pasta i svampesovs
Ingredienser
- 10 gram tørrede svampe
- 3 dl kogende vand
- 350 gram fuldkornsspaghetti
- 1 spsk olivenolie
- 1 løg, hakket
- 3 fed hvidløg, hakket fint
- 250 gram champignon, skåret i skiver
- 1 spsk hvedemel
- 1 spsk balsamico
- 1 dl Soyafløde
- salt og peber
Sådan gør du
- Læg de tørrede svampe i en skål og overhæld dem med 3 dl kogende vand. Stil til side og lad dem trække i 15 minutter. Du skal ikke efterfølgende dræne svampene, for væsken skal bruges senere.
- Sæt spaghettien til kogning og kog efter anvisning på pakken.
- Mens spaghettien koger, påbegyndes sovsen. Varm lidt olivenolie op på en pande. Steg det hakkede løg i 3-5 minutter, indtil det er godt brunet. Tilsæt hvidløg og champignon til panden og steg videre et par minutter, indtil væsken fra champignonen er fordampet.
- Drys en spsk hvedemel over panden og rør rundt, indtil melet er godt fordelt. Tilsæt skålen med de tørrede svampe og det kogende vand til panden sammen med 1 spsk balsamico. Giv det et godt opkog og rør rundt, indtil melet ikke klumper.
- Lad sovsen koge i ca. 5 minutter, indtil den er tyk og cremet. Tilsæt til sidst 1 dl soyafløde og smag til med salt og masser af friskkværnet peber.
- Dræn spaghettien og tilsæt den til panden med svampesovs. Brug en tang eller en øse til at fordele sovsen godt om spaghettien.
- Server f.eks. med persille eller basilikum på toppen. Spis og vær glad!

Cremet pasta med grillet peberfrugt og mandeldrys
Ingredienser
- 400 gram fuldkornspasta
- 2 røde peberfrugter
- 1 løg, hakket
- 4 fed hvidløg, hakket
- 4 dl mandelmælk
- 2 spsk gærflager
- 1,5 spsk maizena
- ½ tsk paprika
- 1/4 tsk stødt chili
- salt og peber
Mandeldrys
- 50 gram mandler
- 2 spsk gærflager
- ½ tsk salt
Til servering
- Lidt hakket estragon eller basilikum
Sådan gør du
- Halver peberfrugterne, skrab kernerne ud og steg dem på en varm grillpande i 20-30 minutter, indtil skindet er helt sort. Har du ikke en grillpande, kan du alternativt grille peberfrugterne i ovnen ved 250 grader med skindsiden opad, indtil de er blevet sorte.
- Når skindet på peberfrugterne er helt sort, så overfør dem til en tallerken og dæk dem med sølvpapir. Efter ca. 10 minutter burde det være muligt at skrabe skindet af med en kniv.
- Kog pastaen efter anvisning på pakken, dræn den i en si, og hæld herefter den varme pasta tilbage i gryden og stil til side.
- Mens pastaen koger, forberedes sovsen: steg løg og hvidløg i lidt olie på en middelvarm pande. Steg ca. 5 minutter, indtil løgene er gyldne.
- Kom de stegte løg, flåede peberfrugter, mandelmælk, gærflager, maizena, paprika og chili i en food processor. Blend indtil sovsen er tyk og cremet, og der ikke er nogle store stykker peberfrugt tilbage. Smag til med salt og peber.
- Overfør sovsen til gryden med den varme pasta og rør rundt. Lad den evt. varme igennem ved lav varme et par minutter, indtil den har en god spise-temperatur.
- Server med hakket estragon og mandeldrys på toppen.
Mandeldrys
- Mandeldrys er såre simpelt: rist mandlerne på en varme pande, indtil de har fået en jævn farve. Overfør dem herefter til en food processor eller minihakker sammen med gærflager og salt og blend, indtil det er blevet til groft mandelmel.
Noter
Jeg er i øjeblikket ret fascineret af, hvad gærflager kan, og bruger dem derfor til lidt af hvert, man hvis man ikke er til det, så kan man udelade dem og evt. erstatte mandeldrysset af revet parmesan, hvis man ikke går op i, om retten er vegansk.

ONE POT PASTA MED KOKOSMÆLK OG SQUASH
Ingredienser
- 300 gram fuldkornsspaghetti
- 1 dåse flåede, hakkede tomater
- 1 dåse kokosmælk
- 1 løg, hakket
- ½ squash, revet
- 2 gulerødder, revet
- 100 gram linser Jeg brugte en blanding af røde og sorte linser, men alt kan bruges, bare de kan være kogt færdig på 15 minutter.
- 2 håndfulde frisk babyspinat
- 2 grøntsagsbouillonterninger
- 1 liter kogende vand
- ½ tsk tørret oregano
- Salt og peber (til tilsmagning)
Sådan gør du
- Pas på, for nu bliver det nemt: Kom alle ingredienserne i en stor gryde og bring det i kog. Når det er begyndt at koge, går der ca. 15 minutter, til pastaen er mør og det hele er færdigt. Sørg for at røre undervejs.
- Smag til med salt og peber og server i store skåle. Retten fungerer bedst at servere med det samme, for den kan godt blive lidt blød, når den bliver sat i køleskabet og pastaen suger alt væsken. Den smager dog stadig fint, så det er en smagssag - alternativt kan man benytte mindre væske, hvis man ikke er tosset med suppeeffekten.
- Velbekomme!

Svamperagout med sorte linser
Ingredienser
- 2 spsk olivenolie
- 350 gram blandede svampe Jeg købte en svampemix med brune champignon, shiitake og østershatte og tilsatte en portobello
- 2 gulerødder (ca 150 gram), hakket fint
- 2 fed hvidløg, hakket fint
- 1 løg, hakket fint
- 1 rød peberfrugt, skåret i små tern
- 0.75 dl rødvin
- 1 dåse flåede, hakkede tomater
- 1 tsk sukker
- 100 gram sorte linser
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 1 laurbærblad
- 2 tsk tørret basilikum
- ½ tsk salt
- Masser af sort peber
- Friskhakket persille
Sådan gør du
- Varm olivenolie op på en pande ved høj varme og steg svampe, gulerødder, løg, hvidløg og peberfrugt i ca. 25 minutter, indtil de er godt brune og lækre. I know, det er længe, men det er dét værd! Husk at røre ind imellem.
- Tilsæt rødvin og lad koge af, ca. 1 minut.
- Tilsæt herefter de flåede tomater, sukker, linser, bouillon, laurbærblad, basilikum, salt og et godt skud sort peber.
- Lad ragouten koge i 30 minutter, indtil sovsen er helt tyk og linserne er møre. Tilsæt evt. mere væske undervejs, hvis sovsen koger for hurtigt ind.
- Sluk for varmen, smag til med salt og peber og kom friskhakket persille på toppen.
- Server med pasta, kartoffelmos, ris, eller, eller, eller... Velbekomme!