Nogle gange har en pige brug for at gå en lang tur ved vandet, inhalere frisk luft, drikke koldt vand med citronskiver og poste overskudsbilleder på Instagram (indrømmet: det er sjældent, men det sker dog). Andre gange har hun brug for at gå i seng med en hel plade brownie for sig selv og ikke høre et eneste ondt ord om det.
Ligegyldigt hvilken dag, du læser det her indlæg på, så kunne det godt være sådan en dag i dag, ikke?
Det tror jeg, at det er.
Bare rolig. Jeg sladrer ikke.

Vegansk brownie med saltkaramel og chokoladeganache
Ingredienser
Vegansk saltkaramel
- 1 dåse kokosmælk
- 1 dl mørk sirup
- 1/4 tsk havsalt
Brownie
- 1 dl havregryn
- 1 dl peanut butter
- 0,7 dl god, usødet kakao
- 0.7 dl sirup
- 2 tsk bagepulver
- Lidt salt
Chokoladeganache
- 70 gram hakket, mørk chokolade 85%
- 1 spsk kokosolie
Sådan gør du
Saltkaramel
- Kom kokosmælk, sirup og salt i en gryde og rør rundt. Giv det et opkog og lad det koge i 5 minutter. Skru herefter ned til lav temperatur og lad karamellen simre i 60-80 minutter, indtil ca. halvdelen af blandingen er fordampet og karamellen har en dyb mørk farve. Hæld over i et glas og stil på køl. Efter et par timer i køleskabet er karamellem tyk og klar til brug.
Brownie
- Forvarm ovnen til 170 grader.
- Kom havregryn i en kaffekværn eller en food processor og kør, indtil det er blevet til mel. Overfør til en skål og tilsæt peanut butter, sirup, kakao, bagepulver og et lille drys salt. Rør med en elpisker, indtil dejen har samlet sig. Hvis peanut butteren er lidt for fast, så tilsæt evt. et par spsk plantemælk, indtil konsistensen virker mere rigtig.
- Overfør browniedejen til en lille bageform beklædt med bagepapir og bag i ovnen 15 minutter. Kagen vil ikke virke som om, den er klar til at komme ud af ovnen, men det er okay - det ændrer sig, når den er kølet af. Lad den gerne køle af på en bagerist i 30 minutter eller mere.
Chokoladeganache
- Smelt chokoladen over et vandbad og rør herefter kokosolien i, indtil chokoladen er glat og skinnende.
Til samlingen
- Smør et tykt lag afkølet saltkaramel direkte på brownien. Afslut med at hælde chokoladeganache udover og spred det med en kniv, indtil kagen har et lækkert, rodet og vulgært udseende - og husk at slikke på kniven bagefter. Det må man godt.
- Opbevar på køl eller sæt evt. kagen kort i fryseren, så det hele sætter sig.
- Velbekomme!

FUDGY VEGANSK KIKÆRTEBROWNIE
Ingredienser
- 1 dåse kikærter
- 1,25 dl nøddesmør (fx mandel eller peanut)
- 1,25 dl sirup
- 1 spsk smeltet kokosolie
- 1 tsk vaniljeekstrakt
- 0,75 dl hvedemel
- 0,75 dl god kakao
- 1 tsk bagepulver
- 1/4 tsk salt
- 100 gram mørk chokolade, hakket (tjek, at den er vegansk)
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Kom kikærter, nøddesmør, sirup, kokosolie og
vanilje i food processoren og blend, indtil det er smooth. - Tilsæt mel, kakao, bagepulver og salt. Kør
videre. - Tilføj hakket chokolade og rør rundt.
- Bag 20-25 minutter i en lille, smurt form. Den
skal stadig virke ret blød, når du tager den ud af ovnen, for vi vil gerne
have, at den bliver meget mushy indeni! - Lad køle fuldstændig af og spis, spis, spiiis!

Raw brownie med dadler og mørk chokolade
Hvis du er veganer, så husk at tjekke om den mørke chokolade indeholder mælkepulver.
Brownien opbevares enten i fryseren, hvor den bliver mere fast, eller i køleskabet, hvor den bliver mere blød - personligt foretrækker jeg fryseren.
Ingredienser
Brownie
- 30 friske dadler, udstenede
- 1 spsk peanut butter
- 80 gram valnødder
- 1 dl god, usødet kakao
- 1 dl kokosmel
- 2 tsk instantkaffe
- ½ tsk vaniljepulver
- havsalt
Chokoladeovertræk
- 100 gram mørk chokolade
- 1 tsk kokosolie
Sådan gør du
- Læg de udstenede dadler i en skål og overhæld med kogende vand fra elkedlen. Lad trække i 15 minutter og hæld herefter vandet fra.
- Kom de drænede dadler og resten af brownieingredienserne i food processoren og kør, indtil massen er jævn. Det kræver måske, at du skraber siderne ned et par gange.
- Hæld browniemassen i en mindre kageform beklædt med bagepapir og pres den godt sammen med fingrene eller med en ske. Sæt i fryseren i 40 minutter, indtil den har sat sig.
- Når de 40 minutter er ved at være gået, smeltes den mørke chokolade og kokosolien over et vandbad, indtil den er glat og skinnende.
- Tag dadelbrownien ud af fryseren og overhæld den med den varme, flydende chokolade. Fordel chokoladen med en ske eller en kniv - det skal bare være sådan nogenlunde jævnt fordelt. Vi har hverken overskud til temperering eller præcision her.
- Sæt tilbage i fryseren, indtil chokoladen er sprød.
- Tag brownien ud 5 minutter før servering, så den ikke er for hård til at skære skiver af - men husk at sætte den tilbage i fryseren eller køleskabet straks efter spisning, så den ikke bliver for blød.