Julen er lige oppe over, så rent samvittighedsmæssigt føler jeg stor trang til at spise salat, inden hele konfekthelvedet går løs. Men altså, ikke sådan almindelig kedelig salat, vel. Mere sådan “vi-kalder-det-for-salat-men-det-har-i-virkeligheden-ikke-så-meget-med-salat-at-gøre”-salat, hvis I kender dem. Hold nu op. Det gør I.
Idéen til den her salat er faktisk slet ikke min, for den er et totalt rip-off af en salat, de sælger hos Roots i Storcenter Nord. På min praktikplads spiser vi frokost sammen hver torsdag og vi henter ofte mad derfra. De har både en vegansk sandwich med hummus, rødbede, syltede løg og persillepesto, og så har de samme ingredienser i en salatudgave med spinat og saltede mandler. And I liiiiike. I like a lot.
Og nu tænker du sikkert: men hvorfor gøre så meget besvær ud af en fucking salat?!
Hvortil jeg svarer: Hørte du ikke, at jeg sagde hummus? Og saltede nødder? Og PESTO???
Og det smarte er, at man helt selv kan vælge, om man vil komme det i en sandwich, eller om man vil dekonstruere det og spise det på en tallerken, sådan som jeg har gjort lige i dette tilfælde. Yaaaas.
Til salaten skal du bruge:
– Saltede nødder. Du kan lave dem selv eller købe dem. Whatever works.
– Vegansk pesto. Du kan lave persillepesto, som jeg laver, eller du kan købe.
– Hummus. Jeg har altid hummus i køleskabet, så jeg laver den selv, men der er intet i vejen for bare at købe en.
– Syltede rødløg og rødbeder. Jeg sylter dem i samme glas, og jeg koger ikke rødbederne, så de er dejligt sprøde.
– Frisk spinat.
Med andre ord: Du kan næsten købe hele salaten og lave så lidt arbejde som overhovedet muligt, eller du kan lave alle ingredienserne selv – det kommer helt an på onsdagsshumøret, eh?
I ØVRIGT: kan vi lige blive enige om at salater, der faktisk kun består af cashewnødder, pesto og hummus og ikke indeholder decideret salat, er de bedste salater?!
Allright. Med ønsket om en dejlig onsdag fyldt med bagedystfinale, noget med høj fedtprocent og stille børn!
Psst…
Hvis du er på udkig efter andre opskrifter på salat, så prøv:
-
Vandmelonscarpaccio med vinaigrette (vegansk)
-
Kikærtesalat med feta og persille (vegetarisk)
-
Nem bønnesalat (vegetarisk, men kan nemt gøres vegansk)

SALAT MED SYLTEDE RØDBEDER, HUMMUS, PERSILLEPESTO OG SALTEDE MANDLER
Ingredienser
Crunchy syltede rødbeder og rødløg - laves gerne dagen i forvejen
- 3 rødbeder
- 2 rødløg
- 1 dl eddike
- 1,5 dl vand
- 2 spsk sukker
- 1 tsk salt
Salat
- 2 spsk hummus
- 1 håndfuld spinat
- 2 spsk syltede rødbeder
- 3 halverede cherrytomater
- 1 spsk saltede nødder
- 1 spsk solsikkekerner
- 1 spsk pesto
Sådan gør du
Syltede rødbeder/rødløg
- Skræl rødbeden og skær den i små tern. Læg rødbederne i et henkogningsglas og stil til side.
- Skær rødløgene i skiver og læg dem på en pande med eddike, vand, sukker og salt. Giv det et opkog og lad koge ved kraftig varme i 5 minutter. Hæld den varme lage direkte ned i glasset med rødbedetern og rør rundt. Lad stå et par timer eller natten over. Opbevar i køleskab.
Salat
- Læg hummus i bunden af en stor skål og top med en god håndfuld spinat, nødder, kerner, tomat, pesto og rødbede på toppen, indtil du har skabt et smukt kunstværk. Spis evt. med brød til. Velbekomme!