Kender I den der følelse af, at det eneste man har brug for er en varm dyne, en stor skål linsesuppe, Netflix og lidt ro?
…Det gør jeg.
Der skal ingenting til, før jeg bliver syg, og selvom jeg virkelig prøver at spise mig fra det, så skal der ikke mere end en regnbyge og en hostende forbipasserende til at få mig ned med flaget. Det er længe siden, jeg sådan for alvor har været nede at vende, men de her skiftende temperaturer gør altid noget dårligt for mig, og jeg har de seneste dage haft den der eh-følelse. I ved, den der, hvor man ikke har det så dårligt, at man aflyser alle planer og lægger sig i sengen, men hvor man så alligevel ikke orker de ting man faktisk skal, fordi ens øjne gør ondt og ens hoved ikke gider holde sig selv. Eh.
Men det stopper nu. For nu tager jeg skeen i egen hånd! Denne linsesuppe indeholder nemlig intet mindre end sådan ca 4 sygdomsbekæmpende ingredienser:
– Hvidløg, som i uendelige tider har været anvendt som naturlægemiddel mod infektioner og andet godt. Jeg har også engang læst noget med, at vikingerne havde hvidløg med på togt for at undgå skørbug. Jeg håber selvfølgelig ikke at skørbug er en nær trussel for os, but better safe than sorry.
– Ingefær, der har en anti-inflammatorisk effekt og i øvrigt er god mod kvalme og utilpashed (jeg ved det, for ingefærte er noget af det eneste, der hjælper, når jeg har kvalme)
– Citron, fordi de er proppet med c-vitamin, er antibakterielle og bakteriedræbende (har jeg hørt).
– Sød kartoffel, som ikke har nogen sygdomsbekæmpende effekt, jeg kender til, men jeg synes det lød godt at nævne det alligevel. Og jeg tænker ikke sød kartoffel kan skade nogen. Er det egentlig ikke noget med, at de er et superfood?
Alt i alt bilder jeg mig selv ind, at man KUN kan blive mindre syg af at spise denne suppe – og skulle det vise sig ikke at holde stik, så er den alt andet lige stadig lækker. Og sund. Og efterårsagtig på den helt rigtige måde (jaja, det er kun august, men har i SET vejret udenfor?!).
Røde linser spækket med energi. Sødme fra kartoflerne. Og så den aromatiske smag, der breder sig i hele munden, hver gang man bider i et stykke ingefær… Det er svært ikke at være fan, hvad enten man er sengeliggende eller frisk som en havørn. Blev der sagt.
Jeg foreslår, at man serverer suppen i store (altså, jeg taler kæmpe, upassende store) skåle og topper med f.eks avokado, soyayoghurt, stegte grøntsager eller persille.
Oh yeah. It’s on.
Skal vi så ikke aftale, at vi i morgen alle vågner op og er fuldstændig på toppen? Okay. Det gør vi sgu.
Med ønsket om en god dag fyldt med fyldte Treo-beholdere, venner der uventet kommer med chokolade og podcasts af Mads & Monopolet, man ikke har hørt endnu!
Psst…
Hvis du er på udkig efter andre opskrifter på suppe, så prøv f.eks:
-
Cremet gulerodssuppe med kokosmælk og karamelliserede løg
-
Hokkaidosuppe med rugbrødscroutoner hjemmeristede græskarkerner
-
Blomkålssuppe med kokosmælk
Linsesuppe med søde kartofler og ingefær
Ingredienser
- olivenolie
- 1 løg, hakket
- 2 fed hvidløg, hakket
- 1 stort stykke ingefær, skrællet og hakket Jeg er kæmpe fan af ingefær og bruger et stykke ca. på størrelse med en tommelfinger, men gør hvad du bedst kan lide.
- 2 søde kartofler (ca. 300 gram), revet
- 200 gram røde linser
- 1.5 liter grøntsagsbouillon
- 1 tsk spidskommen
- 2 tsk karry
- 1/4 tsk chilipulver
- Saft fra ½ citron
- salt og peber
Sådan gør du
- Varm lidt olie op i en stor gryde og tilsæt løg, hvidløg, ingefær og de revne, søde kartofler. Steg i et par minutter og tilsæt herefter de røde linser, grøntsagsbouillon, karry, spidskommen og chili. Kog i ca. 20 minutter, indtil linserne er møre og det hele er kogt godt sammen. Smag til med citron, salt og peber og server i dybe skåle. Velbekomme!