Kender I det, når man kigger på en vegansk brownie (vegansk peanut butter brownie I might add), med saltkaramel og chokoladeganache, og ikke helt kan forstå, hvordan man egentlig har formået at leve sit liv før? Well, det kender I så nu!
I dag er den perfekte dag at poste denne opskrift på. 1) Fordi der aldrig er et dårligt tidspunkt at poste en brownieopskrift på, og 2) fordi det er søndag, jeg har ferie og jeg har tænkt mig at bruge den på at glemme alt om kalorier og i stedet spise præcis, hvad jeg har lyst til (Igen, Sofie? I know. Old habits die hard).
Og kan vi også lige snakke om det faktum, at jeg om 14 dage starter som praktikant på et forlag og at det er stort og spændende og angstprovokerende og at jeg har brug for at stressspise?! Okay, vi behøver ikke snakke alt for meget om det, men det er mere bare, så vi lige er enige om, at jeg har brug for brownie. Med saltkaramel. Og mere brownie. Og at det er helt ok.
Okay? Okay.
Ud af alle domænets opskrifter, der indeholder chokolade, er dette nok en af mine yndlings. Den er et godt eksempel på, at jeg går mere op i mængder, end jeg går op i æstetik, sådan på den gode måde. Den er snasket, beskidt, syndig og fedtet, og jeg orker ikke engang at have det dårligt med det.
Disclaimer: Selve brownien tager lidt tid at lave. Først skal der laves en portion saltkaramel, hvilket ikke er svært overhovedet, men det tager tiiiiid. Både at koge det og bagefter køle det ned (hvilket, som man kan se på det æstetiske udtryk, ikke er noget jeg er så god til. Tålmodighed har aldrig været min stærke side). Derefter skal brownien bages og køles helt ned i 30-60 minutter. Og først derefter kan man gå igang med samlingen (igen: tydeligt ikke noget jeg er specielt god til. Jeg var sulten og desperat). Meeeen, hvis man har et par ekstra timer til overs, eller hvis man alligevel har lidt saltkaramel stående i køleskabet, hvilket man faktisk godt kan risikere at have i svære tider, så synes jeg virkelig, at man skal gøre sig selv, sin familie og sine venner den tjeneste at lave brownie med saltkaramel. Fordi: Brownie. Med saltkaramel. Altså ik’?
Med ønsket om en god søndag fyldt med tordenbyger, varm kaffe og sommerferie!
Psst…
Hvis du søger andre veganske brownie-opskrifter, så kig på:
-
Vegansk brownie med kun 3 ingredienser
-
Raw browniebarer med dadler og peanut butter
-
Vegansk brownie uden mel
Vegansk brownie med saltkaramel og chokoladeganache
Ingredienser
Vegansk saltkaramel
- 1 dåse kokosmælk
- 1 dl mørk sirup
- 1/4 tsk havsalt
Brownie
- 1 dl havregryn
- 1 dl peanut butter
- 0,7 dl god, usødet kakao
- 0.7 dl sirup
- 2 tsk bagepulver
- Lidt salt
Chokoladeganache
- 70 gram hakket, mørk chokolade 85%
- 1 spsk kokosolie
Sådan gør du
Saltkaramel
- Kom kokosmælk, sirup og salt i en gryde og rør rundt. Giv det et opkog og lad det koge i 5 minutter. Skru herefter ned til lav temperatur og lad karamellen simre i 60-80 minutter, indtil ca. halvdelen af blandingen er fordampet og karamellen har en dyb mørk farve. Hæld over i et glas og stil på køl. Efter et par timer i køleskabet er karamellem tyk og klar til brug.
Brownie
- Forvarm ovnen til 170 grader.
- Kom havregryn i en kaffekværn eller en food processor og kør, indtil det er blevet til mel. Overfør til en skål og tilsæt peanut butter, sirup, kakao, bagepulver og et lille drys salt. Rør med en elpisker, indtil dejen har samlet sig. Hvis peanut butteren er lidt for fast, så tilsæt evt. et par spsk plantemælk, indtil konsistensen virker mere rigtig.
- Overfør browniedejen til en lille bageform beklædt med bagepapir og bag i ovnen 15 minutter. Kagen vil ikke virke som om, den er klar til at komme ud af ovnen, men det er okay - det ændrer sig, når den er kølet af. Lad den gerne køle af på en bagerist i 30 minutter eller mere.
Chokoladeganache
- Smelt chokoladen over et vandbad og rør herefter kokosolien i, indtil chokoladen er glat og skinnende.
Til samlingen
- Smør et tykt lag afkølet saltkaramel direkte på brownien. Afslut med at hælde chokoladeganache udover og spred det med en kniv, indtil kagen har et lækkert, rodet og vulgært udseende - og husk at slikke på kniven bagefter. Det må man godt.
- Opbevar på køl eller sæt evt. kagen kort i fryseren, så det hele sætter sig.
- Velbekomme!