Glædelig 21. december!
Uuuh, det er ved at være tæt på, kan I mærke dét?
Personligt har jeg det lidt ambivalent med dén sag. Jeg glæder mig virkelig meget til jul, sådan som jeg altid gør. Men denne jul føles lidt underlig, fordi den er min sidste jul som studerende og dermed også, hvis man vil se sådan på det, min første jul i 18 år, hvor jeg ikke ved, hvad det nye år skal bringe. Jeg startede i skole i 1999 (er man så ung eller gammel? Kan ikke helt beslutte) og har jo faktisk ikke lavet andet siden, bortset fra det ene sabbatår, jeg havde efter gymnasiet, men selv dén jul vidste jeg jo, at jeg i det nye år skulle starte i skole igen.
Derfor føles det ekstra underligt, at jeg på fredag har sidste dag i praktik og går på juleferie. Og så skal jeg fandme skrive speciale (speciale!!). Og efter det, hvad så? Skal man bage en kage for at markere dagen eller hvad gør man?
I den slags situationer får jeg altid lyst til at sætte mig ned midt på gulvet og vente på, at der er nogen, der ringer efter en voksen. Fortrinsvis min mor. Og de må gerne tage noget comfort food med.
Heldigvis, så findes der ikke noget mere beroligende, sjælevarmende og rart end kombinationen af kartofler og fløde. Det er bare som om, at alle verdens problemer forsvinder til et afsidesliggende sted, når man spiser flødekartofler. Hvilket også er grunden til, at jeg spiser ret mange af dem lige for tiden, selvfølgelig.
Derfor er det også så yderligere smukt, at veganske flødekartofler ikke alene findes, men faktisk smager så meget, som det plejer, at man næsten bliver rørt.
Okay, så, veganske flødekartofler på to måder. Hvorfor to? Well, både fordi man aldrig kan få for mange muligheder, når det gælder flødekartofler. Självklart. Men også fordi jeg eksperimenterede med forskellige slags og egentlig synes, at såvel udgaven med opbagt sovs som den med soyafløde smager for vildt. Det gode ved at være madblogger er jo, at det er helt lovligt at stå hjemme i sit køkken klokken 14 og spise en tallerken med to forskellige slags flødekartofler til frokost, bare for lige at teste.
Så kan det godt være, at pengene forsvinder fra min konto, uden at der kommer nogen check den anden vej, men når man står med en tallerken fyldt med flødekartofler, er det som om, man glemmer den slags lidt.
Med ønsket om en god torsdag fyldt med sovs, let dalende sne (som om!) og en lille sjus.
24 veganske juleopskrifter:
1. december: DIY bodyscrub med kanel og kaffe
2. december: Helende varm kakao
3. december: Julesovs alá Jamie
4. december: Flettet linsebrød
5. december: Chocolate chocolate chocolate chip cookies
6. december: Blomkålssteg
7. december: Dadeltrøfler med kaffe og hvid chokolade
8. december: Butternutsteg med valnøddesmør og salvie
9. december: Græskardeller
10. december: Peanut butter fudge
11. december: Julekaffe
12. december: Gulerodskage med aquafaba
13. december: Spicy nødder
14. december: Hjemmelavet pebermyntesirup
15. december: Lun linsesalat
16. december: Snebolde
17. december: Svampesovs
18. december: Rocky road
19. december: Risengrød
20. december: Simpel varm kakao
KLASSISKE FLØDEKARTOFLER PÅ TO MÅDER
Ingredienser
Version 1: med soyafløde
- 1 kg skrællede kartofler
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 500 ml Soyafløde
- Muskatnød
- stødt chili
- salt og peber
Version 2: opbagt sovs
- 1 kg skrællede kartofler
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 1 spsk kokosolie
- 0.7 dl hvedemel
- 0.8 liter neutral plantedrik (f.eks. soya eller mandel)
- Muskatnød
- stødt chili
- salt og peber
Sådan gør du
Version 1: soyafløde
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Skræl 1 kg kartofler og skær dem i tynde skiver. Kom dem i et smurt fad og fordel godt sammen med finthakket løg og hvidløg. Drys med rigeligt salt og peber og fordel med hænderne.
- Bland soyafløde i en skål med masser(!) af friskrevet muskatnød, lidt stødt chili og masser af salt og peber. Rør godt sammen og hæld over kartoflerne. Bag i ovnen i halvanden time, indtil kartoflerne er møre og toppen er godt brun og lækker - slut evt. af med 5 minutters grill, hvis du vil have en lækrere overflade.
Version 2: Opbagt sovs
- Tænd ovnen på 175 grader.
- Skræl 1 kg kartofler og skær dem i tynde skiver. Kom dem i et smurt fad og fordel godt sammen med finthakket løg og hvidløg. Drys med rigeligt salt og peber og fordel med hænderne.
- Varm en stor spsk kokosolie op i en gryde. Drys melet ned i gryden, når olien bobler, og rør sammen med et piskeris. Lad melklisteret stege et øjeblik. Tilsæt langsomt mælken til gryden, lidt ad gangen, mens du pisker, så der ikke kommer klumper. Giv sovsen et opkog, indtil den er tyk og cremet. Vurder, om den skal have lidt mere mælk - den tykner i ovnen, men må gerne være ret fed og lækker.
- Smag til med masser af salt, friskkværnet sort peber, revet muskatnød og lidt stødt chili. Den skal gerne smage igennem, for smagen bliver lidt mildere, når den kommer i ovnen. Hæld over kartoflerne og husk at sikre, at sovsen er fordel godt.
- Bag i ovnen halvanden time, indtil den er gylden - slut evt. af med 5 minutters grill. Velbekomme!