I dag tænkte jeg, at vi kunne tale lidt om lørdag. Smukke, smukke lørdag. Lørdag er min yndlingsdag på hele ugen. Det er ligesom den eneste dag, hvor man rigtigt kan tillade sig ikke at lave noget som helst. Ikke at jeg ikke prøver at slippe afsted med det alle mulige andre dage, men I ved, hvad jeg mener.
Lørdag morgen. Mads og Monopolet i Radioen. En lille kop kæmpe kop kaffe. Og mig selv placeret solidt i noget med blød polstring. Så kan det godt være, at man drømmer om at vinde i Lotto og alt muligt andet, men lige dér synes jeg nu altså, at alting går op i en højere enhed. Kan man så også lokke nogle til at servere morgenmad på sengen, se SÅ begynder det virkelig at ligne noget!
De seneste måneder har jeg haft en mani med at bruge hver lørdag formiddag i selskab med kaffe (altid kaffe!) og Pinterest, hvor jeg leder efter inspiration til mine madplaner (indrømmet: jeg er lidt sindssyg i min madmæssige planlægning. Skulle virkelig se at komme noget mere ud). Pinterest burde virkelig overveje at indføre et begrænset antal pins pr dag, så folk (læs: mig) ikke kommer til at pinne alting i ren panik over, at trods man godt realistisk kan se, at man aldrig kommer til at få det ført ud i livet, så ville det bare være så ærgerligt, hvis man en dag stod og manglede et godt råd til at male sine køkkenskabe og aldrig havde fået pinnet en god idé i den regi. Heldigvis har Pinterest også lært mig en masse gode ting – f.eks, at der altid er en løsning på alle former for kulinariske udfordringer. Både dem, man sagtens kan leve uden og dem, man faktisk ender med at få brug for.
Og her kommer lørdag ind i billedet. Det gode ved lørdag er nemlig også, at det er en dag, hvor man kan få ordnet nogle af de ting, der ellers bare har ligget i skuffen og rodet rundt. De ting, man har alle intentioner om at gøre noget ved, men som gang på gang er blevet glemt til fordel for noget andet. Som f.eks at vise jer, hvordan man billigt og nemt kan forvandle mange retter til veganske retter, ved at lave sit eget alternativ til æg.
Her på det seneste er jeg begyndt at spise mere vegansk mad til hverdag. Det er ikke sådan, at jorden går under eller noget, hvis jeg spiser noget, der ikke er vegansk, men jeg kan godt lide tanken om, at når jeg selv laver mad, så skal det kun indeholde animalske produkter, hvis det er noget, der giver mening for retten, i stedet for at være noget, der bare lige tilfældigvis er i. Æg er gode, fordi de både kan fungere som bindemiddel eller som hjælp til at få noget til at hæve – og som regel begge dele på samme tid (med andre ord: det giver totalt mening, at folk ikke er meget for at erstatte dem). Derfor må jeg selvfølgelig også bare sige, at hvis en opskrift skal bruge mange æg (eller hvis man skal lave røræg eller soufflé selvfølgelig), så vil en erstatning nok være svær at komme i land med, da jeg ikke tror, at resultatet ville blive særlig godt. Meeen til simple ting såsom grøntsagsbøffer, nøddebrød og den slags, hvor der som regel kun skal 1-2 æg i udelukkende for at binde sammen, kan en erstatning sagtens lade sig gøre.
Når man skal lave et vegansk alternativ til æg, er der mange veje, man kan gå. Internettet fortæller mig, at man kan bruge ting som peanut butter, æblegrød, og agar agar (altså det der man legede med i biologi… ydrk!) eller sojaprotein blandet med vand og det er selvfølgelig veje, man sagtens kan gå, men det er ikke nogle af dem, jeg vil vise jer i dag.
Den dejligt klistrede løsning, jeg er blevet glad for at bruge, er ikke noget ulækkert. Ej heller dyrt. Det er egentlig bare simpelt og effektivt. You’ve guessed it: det er blendede hørfrø blandet med vand. Det lyder en lille smule dumt og ikke specielt tiltalende (det var i hvert fald min første tanke), men det virker og det er altså på ingen måder ulækkert (selvom det ser en liiiille smule sådan ud, men pyt nu med dét). Det hjælper, hvis man tænker på, at dét, man i virkeligheden står med, er et sundt, dejligt, naturligt bindemiddel. Mhhhm, bindemiddel.
Jeg har lidt forelsket mig i hørfrø (IGEN, Sofie? Indleder du ikke snart affærer med madvarer til højre og venstre? Jo, det gør jeg), og det er der en god grund til. Hørfrø koster næsten ingen penge, de er fyldt med gode fibre og fedtsyrer, og de kan holde sig for evigt. Jeg kværner frøene og opbevarer dem i et glas, så jeg altid har det lige ved hånden, når jeg skal bruge dem. Hva? Hvad siger I så? Gu’ det da smart!
1 spsk hørfrømel blandet med 3 spsk vand svarer ca til 1 æg. Når du skal igang med madlavningen, så bland hørfrømelet i en skål, kom vand på og rør sammen. Efter 5 minutter er det dejlig klistret og klar til at blive brugt.
Herunder har jeg lavet en fiks lille billedguide, som du kan følge, hvad enten du er veganer, allergiker, løbet tør for æg eller bare gerne vil skære lidt ned på dit forbrug. Med ønsket om en dejlig lørdag fyldt med julefilm, imaginært snevejr og masser af sukker!
Sådan laver du en vegansk erstatning for 1 æg:
Vegansk alternativ til æg
Ingredienser
- 1 spsk blendede hørfrø
- 3 spsk vand
Sådan gør du
- Kom hørfrømelet i en skål og tilsæt vand. Rør rundt og lad det trække i ca 5 minutter, indtil det er klistret. Brug som bindemiddel f.eks i grøntsagsbøffer, nøddebrød, linsebrød i stedet for æg.
Tak for den fine opskrift. Jeg vil lige tilføje, at når du blender/knuser hørfrø, skal du spise dem med det samme, da alle de sunde fedtsyrer harskner efter et kvarter. Kilde Annette Harbech Olesen.
Hej Sisse,
Tak for dét input – det anede jeg ikke! Det vil jeg helt klart lige undersøge nærmere 🙂 Kh Sofie