Glædelig 19. december!
Det kan ikke blive jul (eller sommer. Eller efterår. Eller forår) uden en kæmpe skål risengrød med smør dryppende ud over det hele, yes?
Risengrød var endnu én af de ting, jeg var lidt skeptisk omkring, inden jeg blev veganer, fordi jeg tænkte, at det da vel aldrig kunne blive det samme. Men, praise the Lord, det kunne det. Jeg er, endnu engang, blevet slået totalt hjem af veganismekonceptet og har på ingen måde noget imod at blive slået hjem, når det skal være på dén måde.
Der er, generelt set, to problemer ved at producere en god vegansk risengrød.
1: Hvad gør man med smør?
Men det er intet problem, efter smørbar begyndte at eksistere. Halle to the luja for det produkt. Jeg ved ikke, hvad jeg ville gøre, hvis det nogensinde udgik! (Note: de sælger det sågar i Rema 1000 i Faaborg, hvor jeg kommer fra, og jeg blev så underligt stolt af min hjemstavn, da jeg så det. We got this!).
2: Hvilken plantemælk giver den bedste grød?
Og til det er svaret: rismælk. Rismælk, rismælk og atter rismælk. Det er ikke ligefrem en nyhed i det veganske bloggermiljø, har jeg opdaget, men ikke desto mindre en påstand, jeg bakker absolut op om, for jeg tror ikke, der findes en plantemælk, jeg ikke har lavet risengrød med. Rismælk giver den helt rigtige sødme og en fløjlsblød, hvid grød, som bare ikke rigtigt kan opnås med de andre, så er det sagt!
Og ja. Jeg har et problem. Jeg har testet flere typer risengrød end de fleste. Findes der en klub for ARS (Anonyme RisengrødsSpisere), for så giv mig lige et kald, ikke?
Der er, med andre ord, ingen undskyldninger for ikke at spise mindst lige så meget risengrød nu, som man gjorde pre-veganisme. Der er faktisk generelt ingen undskyldninger for ikke at spise risengrød, til man er blå i hovedet. Det er trods alt december, og der tæller kalorier ikke. Altså, det er jo ikke noget, jeg har bestemt, sådan er de internationale juleregler bare.
Med ønsket om en god tirsdag fyldt med god litteratur, noget syltet og masser af gran i håret!
24 veganske juleopskrifter:
1. december: DIY bodyscrub med kanel og kaffe
2. december: Helende varm kakao
3. december: Julesovs alá Jamie
4. december: Flettet linsebrød
5. december: Chocolate chocolate chocolate chip cookies
6. december: Blomkålssteg
7. december: Dadeltrøfler med kaffe og hvid chokolade
8. december: Butternutsteg med valnøddesmør og salvie
9. december: Græskardeller
10. december: Peanut butter fudge
11. december: Julekaffe
12. december: Gulerodskage med aquafaba
13. december: Spicy nødder
14. december: Hjemmelavet pebermyntesirup
15. december: Lun linsesalat
16. december: Snebolde
17. december: Svampesovs
18. december: Rocky road
VEGANSK RISENGRØD
Ingredienser
Risengrød
- 240 gram grødris
- 3 dl vand
- 1 liter rismælk
- 1 tsk vaniljepulver Kan udelades, men giver en mere dessertagtig grød og er især god, når man (som jeg) ikke er så tosset med risalamande.
- Rigeligt salt
Topping
- smørbar
- Kanelsukker
- Evt. andre toppings som frugt, bær, tørret abrikos eller chokolade (oh yes!)
Sådan gør du
- Kom 240 gram grødris i en gryde med 3 dl vand og lad det koge i nogle minutter. Tilsæt 1 liter rismælk og giv det et opkog under omrøring. Lad det simre ved lav varme i ca. 45 minutter under jævnlig omrøring, indtil det har en god konsistens. Tilsæt vaniljepulver, hvis du er til det, og smag til med salt - og jeg mener: rigeligt salt! Hemmeligheden bag en god risengrød er, at der skal mere salt i, end man umiddelbart skulle tro, så smag dig frem. Server med kanelsukker og masser af smørbar. Velbekomme!