Aftensmad/ Alle opskrifter

NÅR DER ER AKUT BEHOV FOR EFTERÅRSHYGGE I JUNI: BOLOGNESE MED KIKÆRTER, OLIVEN OG RØDVIN


Kikærtebolognese

Tre ting er sikkert: 1) Når jeg langt om længe får sommerferie, så bliver det dårligt vejr. Også selvom det i ugerne op til har været hedebølge. 2) Når nævnte vejr er et røvhul, kalder det på rødvin. Enten som mellemmåltid eller som ingrediens i maden. Eller begge dele. 3) Koldt vejr tvinger én til at genoptage kontakten med gamle flammer; i mit tilfælde tvinges jeg til at tage kontakt til mit uendelige crush: kulhydrater.

På sådanne dage har man flere muligheder, men i min optik er der kun én rigtig: bolognese. Mhhm. Bolognese. Og i dette tilfælde: Vegetarisk bolognese med kikærter.

Bolognese er nok en af mine livretter. Altså dét, og så ca. 46762356 andre ting, forstås. Dér, hvor jeg kommer fra, hedder det bare ‘spaghetti med kødsovs’ og min mor laver den bedste i hele verden. Hun laver den tit, når jeg kommer hjem på besøg, og hvis ikke jeg allerede nærede varme følelser for hende for at have givet mig livet og alt dét der, så får jeg det i hvert fald, når jeg kommer hjem og der står mad. Det er i øvrigt også mine forældre, der kender deres datter så godt, at de gav hende rødvin i fødselsdagsgave. En enormt god beslutning, hvis du spørger mig. Bolognese er noget af det, jeg altid har lyst til. Mest fordi jeg elsker pasta og ville spise det hver dag, alle dage, hvis min forbrænding ikke opførte sig som en fornærmet teenager. Når jeg går i køkkenet på en kold dag og og ved, at jeg vil eksperimentere med noget, så ved jeg allerede på forhånd, at jeg ender med enten at lave en gryderet, en suppe eller en version af bolognese. Mest fordi de ting kan spises i en stor skål og fordi man kan tillade sig at servere det med pasta. Man er dén, man er, og det skal man stå ved…

20160609_111306 (2)
20160609_111045 (2)
20160609_122353 (2)

Der er i min optik ikke noget, der slår en ægte bolognese med oksekød, men jeg er nu alligevel blevet ret varm på vegetarudgaver. Jeg har min linsebolognese, som indeholder præcis de samme ting som almindelig bolognese, bare uden kød og jeg elsker den. Men denne her gang fik jeg lyst til at prøve noget nyt, da jeg i en sulten stund i Superbrugsen kom til at købe veggiebolognese fra Naturli’, som ellers virker så tilpas uappetitlig, at jeg aldrig ville have købt det, hvis ikke jeg havde stået i en mere eller mindre desperat situation. Til min store overraskelse smagte det faktisk ret godt, især taget i betragtning af, at det er en sovs lavet af grøntsager og noget sojaprotein, men det smager en lille smule syntestisk og kommer i øvrigt i en alt for lille bakke. Jeg ved ikke, hvor man køber sojaprotein (og hvis jeg gjorde, ville jeg nok stadig gå i en stor bue uden om), men jeg synes, at der er brug for noget, som giver lidt tekstur og her er kikærter genialt, har jeg opdaget.

Jeg kopierede mere eller mindre ingredienslisten fra Naturli: grøntsager, vin og tomat og freestylede for resten, og jeg synes selv, at jeg er kommet ret godt i land med en sovs som, udover at være billigere, også smager meget bedre end deres. Jeg synes, at har man muligheden for at lave mad med rødvin, så bør man gøre det (jeg ser det nærmest som min forbandede pligt som kvinde – ligesom at spise chokolade), men det kan sagtens udelades og erstattes af bouillon. Desuden har vi erfaret, at når bolognesen bliver kold, så minder den lidt om en tapenade, og er god til fyld i f.eks fladbrød, som vi brugte det til i går.

20160609_122256 (2)

 


Kikærtebolognese med oliven og rødvin

4 personer

Ingredienser
1 løg, hakket
2 gulerødder, hakket
2 fed hvidløg, hakket
2 dl rødvin
200 gram tørrede kikærter, sat i blød natten over og kogt i en time eller 1 dåse (400 gram) udblødte kikærter
0,5 dåse tomatpuré
1 dåse flåede, hakkede tomater
3 dl grøntsagsbouillon
Krydderier
2 tsk salt
1 tsk peber
1 tsk sukker
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk oregano
Til afslutning: 15-20 hakkede, grønne oliven

Fremgangsmåde
1. Kom de hakkede løg, hvidløg og gulerødder i en varm gryde. Rør et par gange og tilsæt så de 2 dl rødvin. Skru ned til medium varme, når det koger, og lad det koge ind, ca 5-7 minutter.
2. Mens rødvinen koger ind, kommes kikærterne i en foodprocessor eller blender. Sørg for ikke at blende dem helt til hummus, men lad dem have lidt tekstur og bid.
3. Når rødvinen er væk tilsættes de blendede kikærter sammen med de flåede tomater, tomatpuré, bouillon og krydderier. Skru ned og lad simre omkring en halv time. Hvis væsken fordamper for hurtigt, så tilsæt lidt vand eller bouillon undervejs.
4. Kom de hakkede oliven i gryden lige inden servering.
5. Spis med et bjerg af pasta og rødvin on the side.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sofie
  05/29/2018 at 13:24

  Du er genial!

  • Reply
   Sofie
   05/30/2018 at 11:21

   DU er genial, Sofie! 😀

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial