Kolde næser, sne (okay, så regn, da), en kæææmpe stor gryderet med varme krydderier og bagte kikærter på toppen. Jamen for dælen da. Bliver livet bedre?
For nogle uger siden havde jeg jer med i køkkenet en hel dag på stories, hvor jeg lod jer bestemme, om jeg skulle bage cookies eller lave en gryderet. I valgte – til alles store overraskelse – at jeg skulle lave gryderet. Jeg blev liiiidt skuffet, må jeg nok indrømme, for jeg havde jo for helvede lige forberedt mig på, at jeg skulle spise cookies under påskud af, at det var jer, der havde bestemt det. Men nu havde jeg jo selv lavet legen, så jeg var nødt til at høre efter. For Helle. Og det er jeg bare overhovedet ikke ked af. For jeg tømte køleskabet for grøntsager og skuffen for konserves – og det kom der den her lunende, varme, hyggelige sag ud af.
Den er fantastisk. FANTASTISK. Og du skal lave den. Seriøst, det skal du!
Der opstår bare en uforklarlig form for magi, når man kombinerer karrypasta, kokosmælk og sød kartoffel. Det ér noget af det bedste, livet har at byde på. Så er det sagt. Og så er det oven i købet virkelig billigt at handle ind til, virkelig nemt at lave (det bliver faktisk ikke rigtigt nemmere), og så er det så nemt at tilpasse alt efter, hvad man lige har liggende i grøntsagsskuffen. Dét ka’ vi godt li’!
Og når det hele så har kogt sammen i en skøn symfoni af kokosmælk, karrypasta, tomat, linser og søde kartofler, så topper man det hele med knasende sprøde kikærter vendt sammen med sesamfrø og soya. Så serverer du hele herligheden på et bjerg af jasminris. Og så bliver du retti’, retti’, retti’ glad.
Nå, hvad siger du? Skal vi egentlig ikke bare se at komme igang?
JO, vi skal vi!
Med ønsket om en fantastisk dag fyldt med bagværk, julekalender og robotstøvsugere!
Vegansk gryderet med søde kartofler og sesamristede kikærter
Ingredienser
Gryderet
- 1 stor, sød kartoffel, skrællet og skåret i tern
- 1 rød peberfrugt, skåret i strimler
- 1 løg, skåret i både
- 3 tsk. rød karrypasta (mild)
- 1 dåse kokosmælk
- 1 dåse hakket tomat
- 1/2 liter kogende vand
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 2 dl røde linser
- 2 spsk. soya
- 1 tsk. salt
- Saft fra 1 lime
Sesamristede kikærter
- 1 dåse kikærter, drænet og skyllet
- 2 spsk. sesamfrø
- 2 spsk. soya
Sådan gør du
Gryderet
- Varm olie op i en stor gryde, og steg løg, sød kartoffel og peberfrugt i et par minutter. Tilsæt karrypasta, og steg lidt videre.
- I med kokosmælk, tomat, linser, soya, bouillonterning og vand. Røre, røre, røre.
- Lad simre stille og roligt i 30-60 minutter, indtil linserne er møre, og det hele er dejligt tykt.
- Lige inden servering tilsættes saft fra lime, og smages til med salt.
Sesamristede kikærter
- Bland hele svineriet sammen på en bageplade og bag i ovnen ved 180 grader, 15 minutter, til det er lækkert og gyldent.
- Server det hele i store skåle med ris, og vær glad, glad, glad.
Psst …
Er du på udkig efter andre former for gryderetter? Så prøv: