Stærk, cremet og fløjlsblød linsecurry incoming! På med spisebukserne and let’s go go go!
November er måske min yndlingsmåned af alle måneder. Dagene er korte, luften er klar og mild og himlen har den der helt særlige farve, der kun findes i november (er det kun mig, der kan se det?). Jeg har, når alt kommer til alt, aldrig været en sommerpige og eftersom jeg er ret doven af natur, passer det mig glimrende med en årstid, der skriger på, at man bliver indendøre, tænder stearinlys og ser julefilm, mens man spiser sig vintertyk.
Og apropos vintertyk, så er der ikke rigtigt noget, jeg hellere vil spise mig tyk i, end den her opskrift. En opskrift der har fulgt mig så længe, at det virkelig er en skændsel, at den ikke har fundet vej til bloggen endnu. Men nu, venner! Nu har jeg endelig forsøgt at lave en fremgangsmåde and you’re gonna be stoked!
Jeg tror faktisk, at rød linsecurry er den eneste opskrift, jeg laver hver eneste uge. Why?
Fordi rød linsecurry har alle de kvaliteter, jeg godt kan lide ved mad (og mænd):
-
Den er stærk, men alligevel sød
-
Den smager fantastisk på førstedagen, men er endnu bedre i dagene efter
-
Den er vanvittig nem at have med at gøre og nærmest umulig at ødelægge
-
Den er absolut fryservenlig
Hver gang, jeg spørger Altanfyr, hvad han gerne vil have at spise, svarer han, at han gerne vil have rød linsecurry. Jeg har sågar ved flere lejligheder lavet en stor gryde til ham, hvis jeg har skulle hjem til Århus i nogle dage (I know – Bree fra Desperate Housewives har ringet, hun vil gerne have sit liv tilbage), og den er absolut egnet til mænd, der er alene hjemme. De kan helt selv finde ud af at varme den op, og hvis de ikke kan koge ris, så kan de bare nøjes med at spise brød til.
Jeg elsker den både varm og kold og jeg fyrer den altid af med den helt store toppingfest. Ind imellem spiser jeg den faktisk også på rugbrød dagen efter, som sådan et slags spicy smørepålæg… Men jeg er jo heller ikke til at styre på ti tønder land.
Med ønsket om en god mandag fyldt med gode venner, tilbud på pebernødder og gulvvarme på badeværelset!
Psst…
Hvis du er på udkig efter andre vinterretter, så prøv:
Rød linsecurry
Ingredienser
Linsecurry
- 4,5 dl røde linser
- 2 spsk olie
- 1 løg, hakket
- 2 fed hvidløg, hakket
- 2 spsk rød karrypasta (mediumstærk)
- 1 dåse tomatpasta (140 gram)
- 2 tsk sukker
- 1 tsk stødt gurkemeje
- 1 tsk karry
- 1/2 tsk røget paprika
- 1/2 tsk kanel
- 1/4 tsk kardemomme
- 1 dåse kokosmælk
- salt og peber
Tilbehør
- Ris
- Mangochutney
- Peanuts
- Nigellafrø
- Frisk koriander
- Naanbrød
Sådan gør du
- Start med at koge linserne efter anvisning på pakken. De må gerne stadig have lidt bid, for de skal alligevel koge videre senere. Kog dem evt. med en bouillonterning i vandet, så linserne trækker smag allerede nu. Dræn dem i en sigte og stil til side.
- Varm olien op i en stor gryde og steg løg og hvidløg ved medium varme i et minuts tid. Tilsæt tomatpasta, karrypasta, sukker og krydderier og rør godt rundt. Lad det stege videre, så alle de lækre smage frigives, men pas på det ikke brænder.
- Tilsæt de kogte linser og en dåse kokosmælk til gryden og rør det godt rundt, indtil det hele er godt fordelt. Lad det simre stille under låg i ca. 30 minutter eller længere. Jo længere, jo bedre - og curryen smager kun bedre i dagene efter.
- Smag til med masser af salt og smag efter, om den mangler flere krydderier. Det varierer meget, hvad jeg tilsætter til min curry, alt efter hvad jeg lige har lyst til, og der findes nærmest ikke noget, du ikke kan komme i, så prøv dig frem.
- Server f.eks. med jasminris, peanuts og mangochutney. Spis og vær glad!
Såååå sindssyg lækker opskrift! Lavede den i går og kommer helt sikkert til at lave den igen! Tak for den
Ej hvor dejligt! Det er jeg sindssygt glad for at høre! Hav en dejlig dag 🙂
kan man erstatte tomatpasta og karrypasta med noget andet ? 🙂
Hej Stine,
Lige i den her ret vil jeg sige, at det er ret vigtige ingredienser. Det er dét, der giver smag til retten. Du kan godt udelade tomatpasta og i stedet for karrypasta tilsætte flere krydderier og chili, men resultatet vil nok ikke blive helt det samme. Synes da du skal prøve. 🙂
Mvh Sofie
Kan man putte nogle gulerødder osv i når det skal koge?
Hej Sofie,
Ja, det kan du sagtens gøre. Jeg har ikke selv prøvet det, men kunne da forestille mig, at det smager godt. Jeg serverer den også tit med en grov salat ved siden af, så man får lidt mere grønt ind på den måde 🙂 Håber det bliver godt!
Kh Sofie