Sommerens bedste tilbehør er græsk salat med vegansk feta og den bedste, nemmeste dressing. Punktum!
Måtter her er gået på 3 ugers velfortjent sommerferie, og jeg er SÅ klar til at hoppe rundt i tøj med løs elastiktalje, sove længe, spise gluten og se Netflix (hvilket, okay, faktisk allerede er mit liv det meste af tiden, bare minus det at sove længe)… Jeg skal i udpræget grad i køkkenet og gøre klar til at uppe mit instagame, og så skal jeg også spise herre mange salater, så jeg kan bilde mig selv ind, at jeg derved opvejer føromtalte forbrug af gluten.
Men venner. I ve’ jo godt, at når der endelig lander en salat her på domænet, så er det ikke bare en salat. Så er det en SALAT. Og dagens opskrift på græsk salat med vegansk feta er af dén kaliber!
Græsk salat er:
-
Mættende og farverigt
-
Nemt at lave
-
Usandsynligt lækkert
-
Lækkert nok til at spise som hovedmåltid!
Jeg synes, at skal man overleve på en salat som hovedmåltid, så skal den eddersparkme have noget at byde på, både når det kommer til smag og ingredienser. Der skal være lidt fedt, lidt salt, lidt sødt, lidt blødt og lidt at tygge på. Og græsk salat har det hele! Jeg elsker græsk salat. Ikke alt muligt underligt grønt halløj; bare solmodne tomater, frisk agurk, altid lækre oliven og en perfekt olie/eddike dressing.
Men hey, søster lagkage! Hvad med fetaen?
Glad for du spørger! Feta-delen har nemlig afholdt mig fra at spise græsk salat i flere år, da jeg ikke rigtigt syntes, at det kunne forsvares uden ost. Så kom den veganske feta fra Violife på markedet, og jeg har lidt et had/kærligheds forhold til den. På den ene side er den mega smooth og cremet, sådan som en feta skal være, men den har en ret underlig bismag og giver mig også ret ondt i maven. Så min konklusion blev, at græsk salat ikke rigtigt var dét værd. Men så opdagede jeg min bedste opskrift på vegansk fetaost og intet har rigtigt været det samme siden!
Den hjemmelavede version af feta er ikke lige så smooth som hverken ægte feta eller den fra Violife, men til gengæld synes jeg den bidrager med så meget smag og konsistens, at den på alle måder har fået græsk salat til at komme tilbage i mit liv! Det bedste ved at lave sin egen veganske feta er også, at man har helt styr på, hvad der kommer i glasset, man kan selv justere smag, og man kan lave lige så store mængder, man overhovedet gider.
Okay, så … Sku’ vi aller bare se at komme igang?
Med ønsket om en fabelagtig dag fyldt med kærlighed, rigelige mængder vand og gode tanlines!
Vegansk græsk salat
Ingredienser
Vegansk feta
- 200 gram ekstra fast tofu
- 1 dl usødet soyamælk
- 1/2 grøntsagsbouillonterning
- 1/2 dl æblecidereddike
- 1 spsk citronsaft
- 2 spsk gærflager
- 1/2 tsk hvidløgspulver
- 2 tsk oregano
- 1/2 tsk salt
- 1/4 tsk peber
Salat
- 1 agurk, halveret og udhulet
- 1 rødløg, skåret i fine strimler
- 250 gram cherrytomater, halverede
- 100 gram stenfri oliven
Dressing
- 1/2 dl olivenolie
- 1/2 dl hvidvinseddike
- 1 tsk sennep
- 1 tsk sirup eller sukker
- 1/2 tsk oregano
Sådan gør du
Vegansk feta
- Skær tofuen i mindre tern og læg i et glas stort nok til at rumme tofu og marinade.
- Mix resten af ingredienserne sammen og rør godt, indtil bouillonterningen er opløst.
- Hæld blandingen over tofuternene og lad stå i køleskabet natten over eller mindst 8 timer.
- Spis tofeta direkte fra glasset eller brug i fx salater. Holder sig frisk i køleskabet ca. 5 dage.
Salat
- Halver agurken og fjern den vandholdige midte med en ske. Skær den i chunky tern og bland med løg, tomat, oliven og vegansk feta.
- Bland alle ingredienserne til dressingen sammen i en skål og hæld over hele salaten eller brug det som almindelig dressing og kom lidt henover hver portion. Spis og vær glad!
Noter
Psst … Er du på udkig efter andre former for salat, så prøv:
- Sommersalat med ærteskud og citron
- Couscoussalat med abrikos og tofeta
- Fancy hummusanretning med persillesalat