Ingen sommer uden vegansk feta! Jeg si’r det bare!
Jeg ligger syg herhjemme og har forsømt mine blogduties ved ikke at poste den opskrift, som jeg altid poster om søndagen. Shame on me! Men jeg poster den nu, og jeg vil bare lige sige, at det er en af de mere geniale. For selvom sommeren lige nu virker ret langt væk, så er det nu alligevel ret usandsynligt, at der ikke bliver skovlet store mængder jordbær, vandmelon og salater indenbords. Og til en rigtig god sommersalat hører naturligvis feta!
Jeg har fundet en løsning, som jeg faktisk synes løser mine fetacravings på ret overbevisende facon – selvfølgelig helt uden mærkelige ingredienser og uden, at nogle dyr er kommet til skade i processen! Jep: tofeta. Det er en ting. Jo dybere jeg kommer ind i den veganske verden, jo mere lærer jeg at holde af tofu. Jeg tror, at alle i starten af deres veganske karrierer har smidt en pakke tofu eller to i skraldespanden, fordi det simpelthen bare ikke gik. Men jo mere sulten man bliver, jo mere opdager man, at tofu kan tage smag af hvad som helst, og derfor er genialt.
Tofeta er:
-
Nemt
-
Alsidigt
-
Mættende og protenrigt
-
En vegansk lifesaver!
Jeg prøver i vidt omfang at holde mig fra veganske erstatningsprodukter i hverdagen. De er ofte dyre og indeholder alle mulige mærkelige ingredienser, og så er de ofte heller ikke så meget værd smagsmæssigt. Især ost er ét af de helt store problemer. Revet vegansk er ok i små mængder på pizza, men skiveost er helt ad helvede til og feta går heller ikke rigtigt. Så jeg kan meget bedre lide at lave den hjemmelavede version. Det smager naturligvis ikke af rigtig feta, og det kommer det aldrig til – men det giver mig noget af den samme smag og følelse, når jeg spiser det, og derfor elsker jeg det. Det tilfører noget til min ret, som gør den bedre, end hvis den blev serveret uden og dét synes jeg på alle måder retfærdiggør eksistensen af tofeta!
Så skal man kunne lide tofu for at kunne lide tofeta?
Well, ja … Men smagen af tofu er på ingen måde gennemtrængende, fordi marinaden er så kraftig, og konsistensen er ret ostet, når den serveres i den her kontekst. Synes jeg selv. Så jeg tror godt, at det her kunne være en crowdpleaser. Selv for dem, som ikke har tofu stående på listen over livretter!
Okay, så: skal vi ikke bare se at komme igang?

Hjemmelavet vegansk feta - tofeta!
Ingredienser
- 200 gram ekstra fast tofu
- 1 dl usødet soyamælk
- 1/2 grøntsagsbouillonterning
- 1/2 dl æblecidereddike
- 1 spsk citronsaft
- 2 spsk gærflager
- 1/2 tsk hvidløgspulver
- 2 tsk oregano
- 1/2 tsk salt
- 1/4 tsk peber
Sådan gør du
- Skær tofuen i mindre tern og læg i et glas stort nok til at rumme tofu og marinade.
- Mix resten af ingredienserne sammen og rør godt, indtil bouillonterningen er opløst.
- Hæld blandingen over tofuternene og lad stå i køleskabet natten over eller mindst 8 timer.
- Spis tofeta direkte fra glasset eller brug i fx salater. Holder sig frisk i køleskabet ca. 5 dage.
Noter
Psst …
Hvis du er på udkig efter andre opskrifter med tofu, så prøv: