Glædelig 2018! Jeg håber, at I alle er kommet godt ind i det nye år!
Jeg endte desværre med at få ret i min antagelse om, hvordan min 1. januar ville forløbe. Jeg havde så mange tømmermænd i mandags, at jeg troede, jeg skulle dø. Jeg lå med dobbelthage og plettet pyjamas og spiste couscoussalat direkte fra skålen, kun for at kunne få det godt nok til overhovedet at kunne rejse mig. Dette fortæller jeg ikke for at I skal vide, hvor ynkelig jeg er, men mere for at demonstrere, at det her er den slags salat, man kan spise med tømmermænd – og dét er altså ikke mange salater, man kan sige dét om! Da jeg endelig fik mig bevæget ud på gaden så jeg, at nogen havde sprængt et toilet i luften lige uden foran min opgang, og jeg blev budt velkommen af en underlig blanding af sprængt porcelæn og konfetti. Jeg ved ikke, om jeg skal tolke det som et godt eller dårligt tegn for 2018?
Apropos 2018, er det så cliche-agtigt, at en af årets første opskrifter er en salat?
Ja, det er det lidt, er det ikke?
Okay, men i det mindste er det den mest spændende form for salat, jeg kender til: fyldt med kulhydrat i form af couscous, bagt peberfrugt, ristet græskar (jep, vi er stadig tossede med græskar), tørrede abrikoser, vårsalat, saltet tofu-feta OG min nyeste besættelse: røget, sød paprika. Kæmpe ja!
Selve opskriften er måske en anelse mere kompliceret, end fremgangsmåden normalt er det for en salat, men den er SÅ meget dét værd – og så fungerer den både som billig mad til mange gæster, frokost til mange dage eller begge dele, så det kan godt betale sig at gå igang. Couscoussalat kan varieres i det uendelige, f.eks. med granatæblekerner, nødder, alle former for stegte grøntsager eller krydderurter. Med andre ord: Du kan tømme køleskabet og stadig føle dig fancy. A’hva’be’har?
Med ønsket om en god onsdag fyldt med god tro på det nye år, gode pakker med posten og muligheden for at gå tidligt i seng!
Psst…
Hvis du er på udkig efter andre opskrifter på salat, så prøv f.eks.:
-
Sommersalat med ærteskud (vegansk)
-
Couscoussalat med feta og granatæble (vegetarisk)
-
Salat med syltede rødbeder, hummus og pesto (vegansk)
COUSCOUSSALAT MED BUTTERNUT, ABRIKOS OG TOFU-FETA
Ingredienser
Couscoussalat
- ½ butternut
- 1 rød peberfrugt
- 2 spsk olivenolie
- 1/4 tsk chilipulver
- 4 dl couscous
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 8 dl kogende vand
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 tsk røget, sød paprika
- 65 gram vårsalat
- 75 gram tørrede abrikoser
Tofu-feta
- 200 gram fast tofu
- Saft fra 1 citron
- ½ tsk hvidløgspulver
- 2 spsk gærflager
- ½ tsk salt
Sådan gør du
Couscoussalat
- Forvarm ovnen til 200 grader. Skær ½ butternut ud i skiver og fordel på en bageplade sammen med 1 peberfrugt skåret i strimler. Top med lidt olivenolie, en smule salt og lidt chilipulver. Bag i ovnen 25 minutter, indtil butternutten er mør og peberfrugten er let brændt.
- Kom 4 dl couscous i en stor skål. Fnulr en bouillonterning ud over couscoussen og hæld over med 8 dl kogende vand. Rør godt rundt, indtil bouillonterningen er opløst, og dæk skålen til. Stil til side i 10 minutters tid. Imens steges løg og hvidløg.
- Steg finthakket løg og hvidløg på en pande med lidt olie i ca. 5 minutter, indtil løgene er brunede. Overfør de stegte løg til skålen med den færdige couscous og tilsæt 1 tsk røget, sød paprika. Rør godt rundt, så paprika og løg bliver godt fordelt.
Tofu-feta
- Dræn tofuen og tør den godt af med lidt køkkenrulle, så du får så meget af væsken væk som muligt. Hvis din tofu skal være ekstra fast, kan du pakke den ind i et rent viskestykke og lægge den i pres under noget tungt i en times tid, men dette synes jeg personligt ikke er nødvendigt. Kom tofuen i en food processor, minihakker eller blender sammen med citronsaft, hvidløgspulver, gærflager og salt og blend, indtil det er en fnulret masse. Det skal helst ende med at være lige så salt som feta, så husk at smage den godt til.
Samlingen
- Tilsæt vårsalat, hakket abrikos og de bagte grøntsager til skålen med couscous. Top med den smuldrede tofu-feta. Server som den er, eller server som tilbehør. Velbekomme!