Gammeldags æblekage med rasp og flødeskum – kan det blive bedre?
Okay, jeg ved det godt. Æblekage er jo som sådan lidt en underlig kage. Æblegrød står som regel ikke først på min liste, når det kommer til kage. Det gør rasp i dén grad heller ikke. Og ja, det gør flødeskum faktisk ikke engang. Men når man så kombinerer de tre ting i én af dansk madhistories største klassikere, som både sender én så meget tilbage til barndom, hygge og min mors sindssygt grimme glasskål, som altid blev brugt til æblekage, så kan man ikke rigtigt andet end at knibe en lille tåre over, hvor god en ret det er. Jeg har faktisk ikke spist gammeldags æblekage i mange år, men da mit æbletræ har bugnet med æbler hele efteråret, og jeg altid mangler noget at spise til bagedysten (ikke fordi jeg har lyst, men man trænger jo), fandt jeg på, at lave æblekage for et par uger siden.
Og, åh … Det burde man da spise meget mere, hva’? Så nemt, så simpelt, så hurtigt … Og, ej at forglemme, en helt okay dessert, når man kigger på sukkerindholdet. Ikke at jeg går op i den slags, egentlig. Men når man tænker på, hvor meget kage, jeg ellers har indtaget under corona, er det alligevel værd at tage med.
Jeg laver æblekage helt simpelt med æblegrød, rasp, flødeskum og mandler. Ikke mere, ikke mindre. Ikke ribsgele eller makroner eller andet. Men, det skal selvfølgelig stå dig frit for at gøre lige, som du synes, for der er mange retninger, man kan tage den her baby i!
Er du klar til at spise kage? For så siger jeg bare 3, 2, 1, fyr den AF!
Med ønsket om en dejlig dag fyldt med lys i pæren, silkeblød hud og gode bøger!
Gammeldaws vegansk æblekage med rasp
Ingredienser
Æblegrød
- 1 kg madæbler
- 1 dl vand
- 1/2 vaniljestang eller 1 tsk. vaniljesukker
- 3 spsk. sukker
Æblekagerasp
- 20 gram Smørbar
- 200 gram almindelig rasp
- 2 spsk. sukker
- 1 nip salt
Topping
- Vegansk flødeskum (fx Alpro)
- Hakkede mandler
Sådan gør du
Æblegrød
- Skræl æblerne og fjern kernehus. Skær dem i mindre stykker og læg dem i en gryde med vand, vanilje og sukker. Bring i kog og lad det koge sammen, indtil æblerne er kogt ud (det tager ikke mere end 15-20 minutters tid). Tag af varmen og stil til afkølning.
Æblekagerasp
- Kom hele baduljen på en pande ved middel varme og rør rundt, indtil det har fået farve. Her skal man lige være vaks, for det kan virkelig nemt brænde på.
Servering
- Byg et glas op først med rasp, så æblegrød, så rasp igen – og top med en kæmpe klat flødeskum af soyafløde + lidt hakkede mandler. Jeg brugte Soya Cuisine fra Alpro, som jeg synes er så fin til formålet.
Psst …
Hvis du er på udkig efter andre opskrifter på kage, så prøv: