Spaghetti bolognese, lasagne og chili con carne. Så kan alle SU-modtagere være med, yes?
Det var i hvert fald meget ofte dét, jeg spiste i mine første år som udeboende, og lige præcis det her var en ret, jeg meget ofte lavede, inden jeg stoppede med at spise kød. Den er billig og bekvem, der er nok til maaange dage og vigtigst af alt: det er den perfekte tøm-køleskabet ret. Den handler nemlig mest af alt om at proppe en masse grøntsager ned i en stor gryde, spice det op med hakkede tomater og gode krydderier, lade det simre og servere det i store skåle.
No muss, no fuss. Bare en masse gode og beroligende ting, samlet i én stor gryde af kærlighed. Hvis du er lidt deprimeret, stresser over eksaminer eller bare har haft en lang dag, så lover jeg, at en stor skål af det her nok skal få dig hurtigt på fode igen.
I dag er den selvfølgelig gået fra at være chili con carne til at være en chili sin carne, men det gør den absolut ikke dårligere! Secret talk: Der er masser, der kan gøre en god chili sin carne ekstra god, og vi har sikkert allesammen en holdning til det. Min personlige holdning er, at hemmeligheden er kanel. Masser af kanel. Det lyder i manges ører lidt underligt, men det giver retten dét der ubestemmelige ekstra, der gør, at man liiiige smager en gang til og det er dét, der gør, at man kan proppe mere eller mindre alle grøntsager ned i den, for det er ikke dem, der er stjernerne i showet. Og jeg ved ikke med jer, men følelsen af at spise mange grøntsager, uden egentlig at opdage det, kan altså stadig være noget, der gør mig glad, selvom jeg er 24 og har været veganer i snart et år. Det vokser man aldrig fra!
I øvrigt: Når man bruger Naturli’ Hakket til sammenkogte retter, så smager det uhyggeligt meget af kød. Altså sådan. UHYGGELIGT meget. Ingen, og jeg mener virkelig ingen, kødspisere ville nogensinde opdage det, hvis de ikke vidste det. Er vild med 2018!
Med ønsket om en god mandag fyldt med gode bøger, ingen brug for paraplyer og nyvasket sengetøj!
Psst…
Hvis du er på udkig efter andre former for vinterretter så prøv:
-
Den ultimative chili sin carne med øl (vegansk)
-
Bolognese med Naturli’ Hakket (vegansk)
-
Chili sin carne med soyagranulat (vegansk)
SU-RETTEN OVER DEM ALLE: CHILI SIN CARNE MED NATURLI' HAKKET OG MASSER AF GRØNT
Ingredienser
- 2 spsk olivenolie
- 2 pakker Naturli' hakket
- 2 løg
- 2 peberfrugter
- 250 gram champignon
- 1 squash
- 1 aubergine
- 1 broccoli
- 2 bøftomater
- 3 gulerødder
- 2 spsk kanel
- 3 spsk sriracha chilisovs
- 1 spsk spidskommen
- 1 tsk røget, sød paprika
- 1 tsk kakao
- 1 tsk oregano
- 1 spsk balsamico
- 3 dåser flåede, hakkede tomater
- 6 dl kogende vand
- 2 grøntsagsbouillonterninger
- 1 dåse kidneybønner
- 3 dl frosne majs
Sådan gør du
- Hak alle grøntsagerne i passende tern og sæt dem til side, så de er klar til at komme i gryden.
- Varm lidt olivenolie op i en kæmpe gryde og steg Naturli' Hakket i 5 minutters tid, indtil det begynder at få lidt stegeskorpe. Tilsæt alle grøntsagerne til gryden og steg videre under omrøring, yderligere 5 minutter.
- Tilsæt resten af ingredienserne, undtagen kidneybønner og frosne majs, rør rundt og giv det et opkog. Læg låg på og lad simre i 25-30 minutter.
- Tilsæt en dåse udrænede kidneybønner og de frosne majs til chilien og lad varme igennem i 5 minutter. Smag til med salt, peber og evt. flere krydderier, hvis du synes.
- Server i store skåle med de toppings, du kan lide.