Lige siden jeg var lille, og min fascination for amerikanske tv-serier begyndte, har jeg tænkt over, hvad sticky buns er. Og om det egentlig er lækkert.
Det kan jeg så bekræfte nu, at dét er det. I dén grad.
Sticky buns er i princippet en kanelsnegl, som vi kender den herhjemmefra, men i stedet for at blive bagt enkeltvis, lægger man dem side om side i et fad med en del af fyldet i bunden af fadet, sådan at fyldet ligesom koger sammen med sneglene og gør dem vildt fedede. Deraf navnet sticky buns.
Og hvis du også hører til holdet, der synes, at almindelige kanelsnegle har aaaalt for lidt fyld, og ofte laver dobbelt op i forhold til opskriftens anbefalede mængde, så vil jeg bare sige: Velkommen til! Når du laver sticky buns, skal du ikke skamme dig over mængden af noget som helst. Du gør jo ligesom bare, hvad opskriften siger, ik’?
Mine sticky buns er peppet op med hakkede pekannødder, fordi … Hvorfor ikke? Jeg havde købt alt for mange, da jeg handlede ind til at lave pekantærte, så jeg skulle jo finde noget fornuftigt at bruge resten på, og det må man sige, at jeg gjorde.
Og nu spørger du måske: Jamen Sofie, handlede opskriften med pekantærten, hvor du valgte at bruge færdigkøbt tærtedej, ikke i høj grad om, at du nægter at bage?
Og til dét kan jeg svare: Hold nu kæft.
… Jo. Jo, det er rigtigt. Og jeg har ærlig talt også haft mine udfordringer med den her opskrift. Især fordi jeg ikke har en røremaskine, hvilket jeg godt kan mærke, er en kæmpe fejl. Om man så bare skal bruge den én gang om året, er det lige før jeg vil sige, at den er pengene værd. Så så man lige mig stå dér og ligne en idiot med dejkrogene på min elpisker, som vi har arvet fra Emils forældre, altså. Stop. Værste 10 minutter i mit liv.
Nå. Men der ér jo ikke noget, jeg ikke vil gøre for jer, og gærdej hører altså nu til den liste. Jeg håber, I sætter pris på det. Og at I så i øvrigt vil være rigtig søde, hvis I prøver opskriften.
Veganske sticky pecan buns er:
- Snaskede og lækre
- Til dig, der ikke synes, man kan få for meget fyld
- Lidt et projekt at lave i forhold til hævetider, men virkelig dét værd
- Perfekte til en kop kaffe
- En crowdpleaser!
Med ønsket om en skøn dag fyldt med nabosnak over hækken, aftaler, der bliver aflyst, og godt bagerbrød!

Sticky buns med pekannødder
Ingredienser
Briochedej
- 1/2 brev tørgær (6-7 gram)
- 10 + 50 gram sukker
- 90 + 120 ml plantedrik
- 170 gram kokosmælk
- 30 ml smeltet kokosolie
- 550 gram hvedemel
- 1/2 tsk salt
Kanel/pekan fyld
- 300 gram brun farin
- 125 gram kokosmælk
- 80 ml ahornsirup
- 1-3 tsk kanel
- 125 gram pekannødder, grofthakkede
Sådan gør du
Briochedej
- Bland tørgær, 10 g sukker og 90 ml opvarmet plantedrik i en skål, og stil tilside i 10 minutters tid, så det begynder at boble op.
- Bland gærblandingen med 50 g sukker, 120 ml lun plantedrik, kokosmælk, smeltet kokosolie, hvedemel og salt i en skål. Hvis du har en røremaskine, er du mega heldig: Så kan du køre den på medium hastighed i op til ti minutter, indtil dejen er blød og elastisk. Hvis du er uheldig ligesom mig, kan du bruge en håndmixer med dejkrog eller bruge grabberne med tålmodighed.
- Dæk dejen med et viskestykke, og lad hæve et varmt sted i halvanden times tid (nok tid til en kop kaffe og et afsnit af en serie!)
Kanelfyld
- Rør alle ingredienser, undtagen pecannødderne, sammen. Brug en håndmixer eller piskeris. Stil i køleskabet, mens dejen hæver færdig.
- Hæld halvdelen af fyldet i bunden af et ovnfast fad, og fordel det jævnt med en dejskraber. Dys med halvdelen af pecannødderne.
Samling af sticky buns
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og rul det ud i et rektangel, 14 x 25 centimeter ish.
- Smør resten af kanelfyldet ud på dejen i et jævnt lag helt ud til kanten, og drys med resten af pekannødderne.
- Rul sammen til en lang pølse.
- Skær 12-15 sticky buns af dejen med et par centimeters tykkelse.
- Fordel dine sticky buns i fadet med kanelfyldet i bunden, så de ligger ved siden af hinanden. De skal ligge tæt, men du behøver ikke mase dem sammen, da de også efterhæver og kommer til at fylde mere.
- Dæk fadet med film, og lad hæve endnu engang, ca. 1 times tid.
Bagning
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Bag i 30-40 minutter, indtil de er gyldne på toppen. Tjek evt. efter med en kødnål, om de er rå inde i midten.
- Spis direkte fra fadet, når de er kølet ned, eller vend dem ud på et serveringsfad, mens de stadig er lune, så karamellen ikke når at sætte sig, og du virkelig kan få lov til at se den gyldne overflade.
- Spis, og vær glaaaad!
Psst …
Hvis du er på udkig efter andre opskrifter på dødlækkert bagværk, så prøv: