Det nye semester er for alvor gået igang. Det betyder lange dage og en ubeskrivelig trang til e-numre, sukker og koffein. Ååh, koffein. Det er så grelt, at jeg på flere tidspunkter har overvejet at sprøjte det direkte ind i årerne på mig selv, bare for at speede processen op. På sådanne tidspunkter skal man virkelig minde sig selv om, at lykke kan findes i selv de mørkeste tider, hvis bare man husker at tænde lyset (Harry Potter fans er med mig her). Og til det er der ét middel og ét middel alene. To ord: comfort food. Nå ja, eller for at sige det på en anden måde: shepherd’s pie.
Opskriften er faktisk én af de første, der blev lagt på bloggen, og af samme årsag var den propfyldt med lettere ydmygende billeder i dårligt lys. Nu, her ca. et år efter, har jeg dog endelig taget mig sammen til at gøre den lidt mere æstetisk tilfredsstillende og i samme ombæring har jeg forfinet opskriften, så den nu er dét, jeg vil kalde for ren perfektion.
Jeg ved ikke, hvad det er, men der er noget meget vinteragtigt og beroligende over kombinationen af dampende, varme grøntsager og et låg af varm, blød kartoffelmos. Bare dét at tale om det er sådan lidt sexet. Noget helt andet er, at jeg per definition kan lide alt, der egentlig mest skal passe sig selv, men som alle tror, man har stået i køkkenet hele dagen for at lave. Til fyldet har jeg brugt bladselleri, løg, gulerødder og ærter, og det kræver lidt hakkearbejde, men hvis man har travlt foreslår jeg, at man i stedet erstatter grøntsagerne med en blanding af f.eks frosne ærter, majs og gulerødder, for så har man i virkeligheden ikke brug for andet end evnen til at bruge en saks. Har man VIRKELIG travlt, så tror jeg såmænd også, man kan lade være med at skrælle kartoflerne og så i stedet insistere på at kalde retten “rustik”. Hvis dét ikke er til at overskue på en høj, hellig fredag, så ved jeg da snart ikke ikke, hvad er! Og jeg har altså engang set Martha Stewart gøre noget lignende. Så det må man godt. Sagde vi.
Normalt er shepherd’s pie selvfølgelig lavet med kød, men jeg synes helt ærligt ikke, at kødversionen har noget at sætte på den veganske udgave. Det er ingen hemmelighed, at jeg ser linser som det gastronomiske svar på Brandon Walsh: smukke, smagfulde og næsten for gode til deres eget bedste. Så kan I sige, hvad I vil, alle I Dylan-piger, men jeg er RET sikker på, at der ikke er noget, linser ikke kan! Det samme kan i øvrigt siges om dampende varme kartofler, der bliver blandet med kokosolie….
Vegansk shepherd’s pie er:
– Sundt
– Beroligende
– Hjertevarmt
– Smagfuldt
– Proppet med gode ting (vidste I, at linser tæller med i grøntsagsregnskabet? Det gør de, og jeg har pænt meget optur over det!)
– Det idéelle gæstemad
– Bare helt perfekt
Hvad enten du skal på druk, have gode venner på besøg, lave scoremiddag eller se X Factor og spise ostepops (det er som regel altid én af de ting, man skal), så foreslår jeg, at det hele involverer shepherd’s pie. God weekend!
Vegansk shepherd's pie
Ingredienser
Til linsefyldet
- 1 spsk olie
- 1 løg, hakket
- 3 fed hvidløg, hakket
- 3 gulerødder, skåret i tern
- 2 stængler bladselleri, skåret i tern
- 2,5 dl grønne linser
- 9 dl grøntsagsbouillon
- 2 laurbærblade
- 1 tsk rosmarin
- 2 tsk hvidvinseddike
- 3 dl frosne ærter
- salt og peber
Kartoffelmos
- 700 gram kartofler, skrællede
- 300 gram søde kartofler, skrællede
- 1 stor spsk kokosolie
- 0,75 dl mandelmælk
- salt og peber
Sådan gør du
- Steg løg, hvidløg, gulerødder og bladselleri i lidt olie ved medium varme i 5-7 minutter. Tilsæt herefter linser, hvidvinseddike, laurbærblade, rosmarin og bouillon. Giv det et opkog og lad det simre under låg i 30-35 minutter, indtil linserne er møre og bouillonen næsten er kogt væk, men stadig giver en lidt flydende konsistens til fyldet.
- Imens linserne koger, forberedes kartoflerne: skær kartofler og søde kartofler i små tern og kog dem i saltet vand i ca. 15 minutter, indtil de er møre. Hæld herefter vandet fra og tilsæt kokosolie og mandelmælk direkte til den varme gryde. Mos kartoflerne med en kartoffelmoser eller brug en elpisker og smag til med salt og peber.
- Tag laurbærbladene fra linsefyldet, tilsæt de frosne ærter og smag det til med salt og peber. Overfør det herefter til et ovnfast fad. Fordel kartoffelmosen ovenpå, enten med en ske eller en dejskraber, indtil det ligger i et jævnt lag.
- Bag i ovnen ved 200 grader varmluft i 20 minutter, indtil kartoffelmosen er boblet op og er blevet gylden - giv den evt. 5 minutter under grill til sidst, hvis du vil have en god skorpe på. Velbekomme!