Jeg har, som et lille eksperiment, besluttet mig for at leve vegansk i hele marts måned. Egentlig mest bare for at se, om jeg kan, men også for at se, om det at leve som fuldtidsveganer egentlig ville gøre mig vildt deprimeret. Og så fandt jeg dælme ud af bagefter, at der faktisk findes et koncept, der hedder Marts med medfølelse, der er sådan lidt samme koncept som Movember, bare hvor man i en måned undgår produkter fra dyr. Det anede jeg ikke, men det er et godt sammentræf, for pludselig viste det sig, at jeg var mega trendy!
For at teste mine veganske evner så meget som muligt, prøver jeg i denne måned virkelig at udfordre mig selv. I gamle dage handlede brunch for mig om noget med masser af bacon, pølser og røræg. Senere holdt jeg op med at spise kød og for nyligt æg, men jeg har beholdt en flammende passion for smør og ost, og jeg tror egentlig aldrig jeg havde forestillet mig, at en rigtig brunch kunne køres i stilling uden de ting. Jeg mener, så hellere lade være, ikke?
Det viser sig, at vegansk brunch faktisk er dét, man på godt jysk ville kalde “helt i orden”. Og nej, ok, så er der ikke ost, men der er pandekager, og når der er pandekager, så behøver vi faktisk ikke så meget andet, gør vi? Jeg gør i hvert fald ikke.
Nedenfor finder du 5 veganske brunch opskrifter på:
Pandekager med kanel og nelliker
Iskaffe
Smoothie med banan
Avokadomadder med balsamicobagte tomater
Tofusalat, der minder lidt om en god, gammel æggesalat
Let’s get this party started!
De bedste veganske pandekager – 2 sultne personer
Ingredienser
2 dl hvedemel
1 spsk maizena
2 tsk bagepulver
1/4 tsk salt
½ tsk kanel
½ tsk nelliker
1 tsk hvidvinseddike
3 spsk sirup
2 spsk olie
1,5 – 2 dl mandelmælk (eller anden plantemælk)
Fremgangsmåde
Rør alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Tilsæt sirup, olie og mælk og rør det sammen med et piskeris, indtil det er en sammenhængende dej. Start med 1,5 dl mælk og tilsæt mere, hvis dejen er for tyk.
Steg på en varm pande i lidt olie og vend dem undervejs. Tjek evt. med en kødpind, om de er færdige indeni, inden du tager dem af panden.
Servér med sirup, frisk frugt og lidt flormelis på toppen.
Den nemmeste iskaffe – 2 personer
Ingredienser
2 dl espresso eller stærkt brygget kaffe
4 dl plantemælk (jeg kan bedst lide mandelmælk)
Evt. lidt sirup eller andet sødemiddel
Isterninger
Fremgangsmåde
Lad kaffen køle godt af og fordel den herefter i to glas, sammen med en god håndfuld isterninger. Tilføj plantemælken og evt. lidt sødt og lad den køle godt af. Voilá!
Den nemmeste banansmoothie – 2 personer
Ingredienser
2 frosne bananer, skåret i skiver
2 dl plantemælk
Evt. lidt god kakaopulver, hvis man hellere vil have en chokolade/banan smoothie (og det vil man nok)
Fremgangsmåde
Skær to modne bananer i skiver og frys dem ned i en frysepose. Fordel dem godt i posen, så de ikke fryser sammen i klumper.
Når du skal lave din smoothie, så kom de frosne bananstykker i en blender eller foodprocessor og blend sammen med lidt plantemælk og evt. kakao, indtil smoothien er glat og har den rigtige konsistens. Det smager præcis som om den er fyldt med vaniljeis – men i virkeligheden er det bare banan. Det er en vild verden, vi lever i!
Avokadomadder med balsamicobagte tomater – 2 personer
Avokadofyld
2 modne avokadoer
1 god håndfuld kikærter eller hvide bønner
1 spsk citronsaft
2 fed hvidløg
2 spsk hakket, frisk persille
Salt og peber
Balsamicobagte tomater
200 gram cherrytomater
1 spsk olie
2 spsk balsamico
Salt og peber
Fremgangsmåde
Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
Halver cherrytomaterne og fordel dem på en bageplade sammen med olie, balsamico og et godt skud salt og peber. Bag dem i ovnen i 30 minutter.
Imens forberedes avokadofyldet: Kom avokado og kikærter i en skål og mos dem med en gaffel, indtil de har en chunky tekstur. Tilsæt citron, hvidløg og persille og rør rundt. Smag til med salt og peber.
Server avokadofyldet på ristet brød og læg de balsamicobagte tomater ovenpå. Den perfekte avokadomad!
Tofusalat aka falsk æggesalat
Ingredienser
200 gram tofu
4 spsk soyayoghurt eller vegansk mayo
1 stængel bladselleri, hakket fint
1 bundt dild
2 fed hvidløg
1 spsk hvidvinseddike
1 tsk sennep
1/4 tsk gurkemeje
1 tsk sukker
Salt og peber
Fremgangsmåde
Mos tofuen i en skål med en gaffel eller en kartoffelmoser. Tilsæt resten af ingredienserne og mos det sammen, indtil det har en god konsistens som noget, man gerne vil komme på brød. Smag til med salt og peber.
Server på ristet brød med agurkeskiver og dild på toppen.
Med ønsket om en god brunchdag med gode venner, solskin og kaffe! God weekend!
Hej croissanter, på billedet er ikke veganske. De er fyldt med smør.
Hej Pia. Jeg har heller aldrig skrevet, at croissanter er veganske. Billedet er taget til en brunch jeg spiste med en veninde, som ikke er veganer, og derfor spiste hun croissanter – men alle opskrifterne i indlægget er veganske 🙂