I dag er en helt særlig dag. Jeg har glædet mig til i dag. I dag skal det nemlig handle om noget, der står mit hjerte meget nært: min perfekte opskrift på sprøde kartoffelbåde. Er I med mig?!
Den, der siger, at man ikke skal springe over dér, hvor gærdet er lavest, har aldrig smagt pomfritter. De er det bedste eksempel på, at noget, der er simpelt, også ofte er helt perfekt.
Jeg synes, der er noget meget smukt over, at ligegyldigt hvor meget krig, stridigheder og uenigheder, der er i verden, så kan vi allesammen blive enige om, at vi elsker friturestegte kartofler med salt. Dét burde man måske begynde at overveje, næste gang man skal forhandle en fredsaftale på plads.
I dag skal det dog ikke handle om pomfritter, men om pomfrittens søde og rare fætter kartoffelbåden, som er lidt mindre elsket, men som ikke desto mindre er lidt nemmere at have med at gøre i det civile. – Og som i øvrigt, efter min mening, ikke er kedeligere af dén grund, hvis bare man sætter lidt kærlighed i sit håndværk. Og det GØR man selvsagt, når det handler om kartofler i forening med olie, no?
Lad mig bare sige det: jeg sætter ret stor stolthed i mine kartoffelbåde. Faktisk er de, efter min egen beskedne mening, verdens bedste. De er på én gang salte, søde og stærke og samtidig helt sprøde udenpå og bløde indeni. Kartoffelbåde har ellers ry for at være den version, man laver derhjemme, fordi man tænker, at det er et sundere alternativ. Ikke hos mig. Jeg spiser ikke kartoffelbåde, fordi jeg skal være sund. Jeg spiser kartoffelbåde, fordi de er knasende sprøde, olieglinsende og på alle måder syndige og helt perfekte. Derfor skal der ikke spares på noget. Hørte i det? På NOGET!
Hemmeligheden bag de perfekte kartoffelbåde er:
1: Mængden af olie og salt – der skal meget til! Meget mere, end man tror. Det lever vi med. Vi dør i det mindste lykkelige, hvis det er.
2: Bagetiden – Jeg bager næsten mine kartoffelbåde en hel time i ovnen, hvoraf de sidste 20 minutter er under grill – det gør dem helt gyldne og sprøde.
3: Vend kartoflerne i nogle skefulde maizena eller kartoffelmel, inden du bager dem – det er et godt lille trick, som er med til at gøre dem helt sprøde.
Allriiiight! Kan I mærke, at i dag bliver en kartoffeldag? Det kan I godt, kan I ikke? Hva? Om det også er en burgerdag? Okaaaay, så…
Med ønsket om en dag fyldt med politisk ukorrekte mængder af salt, lugten af forår og masser af kaffe!
Verdens bedste kartoffelbåde
Ingredienser
- 1 kg kartofler (med skræl)
- 0,75 dl solsikkeolie
- 1 spsk salt
- 2 spsk maizena
- 2 tsk paprika
- 1,5 tsk oregano
- 0,5 tsk sort peber
- 0,25 tsk stødt chili
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
- Skyl kartoflerne godt, så der ikke sidder rester af jord. Halver dem og skær dem derefter i både. Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bland maizena, salt og krydderier i en lille skål og drys dem udover kartoflerne. Hæld derefter olien over og fordel med hænderne, indtil alle kartofler er dækket af olie og krydderier. Sørg for at fordele dem godt på bagepladen, så de ikke ligger oven i hinanden.
- Vask hænderne (det er nødvendigt!), sæt kartoflerne i ovnen og bag dem i 30 minutter. Husk at røre i dem ind imellem. Skru herefter ovnen over på grill og bag kartoflerne i yderligere 20 minutter, indtil de er helt sprøde. Hold øje med dem - jeg kan bedst lide, når de næsten når at blive en smule brændte i kanten, men tag dem ud, når du synes, de ser perfekt gyldne ud.
Super god opskrift på kartoffelbåde, især tricket med drys af maizena er jeg vild med 🙂
Hej Michael,
Tusind tak! Fedt, at du kan bruge opskriften – det er også et godt lille trick! 😉