Venner: det er søndag og vi skal spise lasagne. End of story. Hvorfor? Fordi vegansk lasagne med røde linser og bechamel ikke bare er sådan én, alle vil kunne lide, men mere én, de faktisk vil kaste sig over som frådende vilddyr i kampen om at få det sidste stykke. Altså, så meget som man nu orker at kaste sig på en søndag. You have been warned.
Der findes nogle madlavningsmæssige aktiviteter, der altid gør én helt varm om hjertet. Lyden af kaffe, der brygger. Når man løfter på viskestykket og ser, at dejen har hævet. Eller, som det skete den anden dag: når man kommer hjem fra arbejde, skynder sig at sætte en lasagnesovs over, tager til frisør og kommer hjem og ser, at den er blevet helt perfekt, mens man var væk.
Nejneeej, det er sgu da ikke hver dag, jeg har så meget overskud, men det skete faktisk, okay? Jeg formåede endda at gå en frisk tur i Botanisk Have i de 50 minutter, lasagnen var i ovnen, i stedet for at lægge mig i sengen, hvilket jeg selv synes er ret godt gået. Da jeg kom hjem duftede hele opgangen af lasagne, og jeg blev helt hverdagslykkelig indeni.
Denne lasagne er fantastisk af mange årsager, men vi kan lige så godt være ærlige og sige, at stjernen i det her show er bechamelsovsen.
Åååååh, du søde, dejlige bechamel.
Og nej: Du skal ikke være ked af, at den er vegansk, for den er stadig fed, cremet, syndig og helt perfekt. Den er lavet som en opbagt sovs, præcis som man plejer, men i stedet for smør er den bagt op med kokosolie, som giver den en fed smag med et strejf af kokos, der løfter den til et helt nyt niveau, hvis jeg må være så fri. Og så var der nogen (mig), der kom til at gå helt amok med en muskatnød og et rivejern, hvilket jeg varmt kan anbefale. Hvis du er til muskatnød, så er det nu, du skal fyre den af.
Okay, så vi har altså: Varm, nærende linsesovs. Fed bechamel. Kulhydratholdige pastaplader. Og et stort glas rødvin ved siden af (det er en ordre). Hvad mere har vi brug for?
Med ønsket om en dejlig søndag fyldt med overskyd (lol, det var for sjov, jeg ved godt det er søndag), gode dokumentarer i fjernsynet og noget med Hugh Grant!
Psst…
Hvis du er på udkig efter andre opskrifter på lasagne, så prøv f.eks.:
-
Lasagne med blomkålscreme (vegansk)
-
Lasagnerod med squash (vegetarisk)
-
Græskarlasagne med spinat (vegetarisk)
Comfort food: Snasket lasagne med kokosbechamel
Ingredienser
Linsesovs
- 2 spsk olivenolie
- 1 løg, hakket
- 4 hvidløg, hakket fint
- 1 squash, revet
- 2 gulerødder, revet
- 2 tsk rød karrypasta
- 5 dl linser Jeg brugte røde linser, men du burde kunne bruge den slags, du kan lide.
- 2 dåser flåede, hakkede tomater
- 1 liter grøntsagsbouillon
- 1 tsk oregano
- salt og peber
Bechamel
- 1 stooor spsk kokosolie med smag
- 1 toppet dl hvedemel
- 1 liter plantemælk (jeg brugte soya)
- salt
- friskkværnet sort peber
- masser af muskatnød
- stødt chili
Til samlingen
- fuldkornslasagneplader
Sådan gør du
Linsesovs
- Varm lidt olivenolie op i en stor gryde ved medium varme. Steg løg, hvidløg og de revne grøntsager i et par minutter, indtil det meste af væsken er fordampet.
- Tilsæt den røde karrypasta og steg lidt videre.
- Tilsæt oregano, linser, de flåede tomater og bouillon til gryden. Rør godt rundt og giv det et opkog. Skru herefter ned til lav varme og lad det simre stille og roligt i 40-60 minutter, indtil væsken er kogt væk og sovsen er tyk og lækker.
- Forvarm ovnen til 180 grader, når du kan se, at linsesovsen er ved at være der, og gå så igang med bechamel.
Bechamel
- Varm en kæmpe skefuld kokosolie op i en middelstor gryde, indtil den er boblende varm. Tilsæt melet til den smeltede olie og pisk det godt rundt med et piskeris, indtil det hænger godt sammen. Lad melet stege lidt ved middel varme, så noget af melsmagen forsvinder, men pas på det ikke brænder.
- Tilsæt plantemælken langsomt til gryden, mens du pisker konstant. Jeg plejer at hælde ca. 1 dl i ad gangen og så piske, indtil alt melet er rørt ud, før jeg tilsætter den næste.
- Bliv ved at røre, indtil alt mælken er tilsat, og lad det herefter koge i ca. 5 minutter, indtil du kan se, om konsistensen er ordentlig tyk og cremet.
- Tag sovsen af varmen, når den sidder lige i skabet, og smag den til med masser af salt, masser af friskkværnet peber, masser af muskatnød og evt. lidt stødt chili.
Samlingen
- Saml lasagnen i et mellemstort, ovnfast fad i denne rækkefølge: linsesovs – plader – bechamel – plader – linsesovs – plader – og slut af med resten af linsesovsen og bechamel ovenpå.
- Bag i ovnen 50 minutter ved 180 grader. Giv evt. lidt grill til sidst, hvis den mangler farve.