Tillad mig at præsentere årets Grand Prix snack 2016! I år i form af noget, jeg næsten vil argumentere for er sundt! Hvordan noget som er raw, glutenfrit, og i sagens forstand også fri for tilsat sukker, kan smage godt er mig stadig en gåde, men det er den skinbarlige sandhed. Faktisk vil jeg næsten sige, at den slår en rigtig kage, og det er ikke ord, der let kommer over mine kage-elskende læber. Og bare rolig: hvis man har lyst til at slække lidt på de skræmmende mærkater og gøre den lidt mindre angstprovokerende, bliver den heldigvis heller ikke dårligere af at tilsætte noget rigtig chokolade.
Som tidligere beskrevet er Grand Prix menuen ikke noget, man spøger med herhjemme. Den kræver stor planlægning og præcision. Den skal helst bestå af en lettere aftenanretning, så man senere kan snacke foran fjernsynet, mens man bider sine neglebånd ned til grunden i ren og skær nervøsitet. (Ok, det sidste er nok mest mig. De andre snacker bare.) I en årrække har jeg måtte lokke enten mine forældre eller mine veninder med alt fra ostebord og smørrebrød, bare for at få dem til at se det med mig. Skandaløst, hvis I spørger mig. Nu er der heldigvis sket dét, at jeg har foretaget en så grundig indoktrinering af min roomie Katrine, at hun faktisk efterhånden helt frivilligt deltager i projektet. Ja, det er faktisk lige før jeg vil sige, at hun virker oprigtigt interesseret i det – især fordi vi i år agerede spillehajer og oddsede på, at Ukraine ville vinde. Personligt synes jeg, at deltageren fra Ukraine lød som en præmenstruel, sukkerkold kvinde, men vores mavefornemmelser sagde heldigvis, at det er noget, Europa kan lide. Vi var også ret sikre på at langhårede, polske smørtenorer ville falde i god jord, så vi oddsede på, at det aldeles undertippede Polen ville slutte i top 10. Det endte med at vinde os et klækkeligt beløb, som vi er så stolte af, at vores personlige smag er absolut ligegyldig – et beløb vi i øvrigt har tænkt os at bruge på at købe os fattige i endnu mere mad. Jeg tænker sushi!
Det er ikke så ofte, der bliver lagt dessert op på Knæhøj Karse, men når det sker, så skinner det igennem, at jeg er en kvinde med gennemført smag, for det involverer åbenbart altid chokolade og peanut butter. Denne her er en hel del sundere end peanut butter cups, da den hverken indeholder smør eller sukker, og den er en del mere konfekt-agtig, svampet og faktisk, hvis jeg må være så fri, i en helt anden liga end brownien – måske bare fordi den har flere komponenter, heriblandt glasur, som altid er velkomment. Derudover er den vanvittig nem at lave, for den skal ikke bages, og den laver mere eller mindre sig selv, hvis man har en food processor. Jeg har en mani med frossen mad og synes, den er klart bedst, når den kommer direkte fra fryseren, men den kan også opbevares i køleskabet eller ved stuetemperatur, alt efter, hvilken tekstur, man bedst kan lide. En fordel (eller ulempe, jeg er faktisk ikke helt sikker) ved at have den liggende i fryseren er selvfølgelig, at man altid har en snack lige ved hånden, hvilket man vil prise sig lykkelig for i desperate stunder (tro mig).
Raw browniebarer med peanut butter
Kagen
2 dl valnødder
1 dl solsikkekerner (kan erstattes med andre kerner eller nødder)
6 dl udstenede, friske dadler
0,75 dl kakao
2 tsk vand
1 tsk vaniljeekstrakt
En smule salt
Valgfrit: 40 gram mørk chokolade 85% og lidt ekstra til pynt
Glasur
1 stor spsk peanut butter (helst den uden sukker og tilsætningsstoffer)
2 tsk plantemælk (kan erstattes med almindelig mælk)
2 tsk sirup (kan erstattes med honning)
Fremgangsmåde
-
Kom alle ingredienser til kagen (+ evt 40 gram mørk chokolade) i en food processor og kør, indtil det er en samlet klistret masse. Siderne skal måske skrabes ned et par gange, før konsistensen helt er der. Kom massen i en form med bagepapir (jeg brugte en silikoneform, som var 25 cm i diameter) og mas den sammen med en ske.
-
Lav glasuren ved at røre peanut butter, mælk og sirup sammen i skål. Det vil se meget vandet ud til at starte med, men bliv ved med at røre rundt – det skal nok samle sig.
-
Fordel glasuren med en dejskraber i et tyndt lag ud over kagen.
-
Smelt lidt chokolade over et vandbad og dekorerer kagen, hvis du har lyst – dette trin kan springes over.
-
Opbevar i en lufttæt beholder ved stuetemperatur, i køleskabet eller i fryseren, alt efter om hvilken tekstur, du bedst kan lide.