Til de særligt festlige lejligheder skal bruges særligt festlige kager. Og dén her. Dén er en af dem. Intense chokoladebunde, overdådig smørcreme med mild smag af jordbær, kokos/chokoladeganache og friske jordbær. Vi ka’ lige så godt ringe til diabetesforeningen med det samme, for det her bliver vildt!
Gå til opskrift
Verdens bedste kage med verdens bedste veganske smørcreme
Altså, det er jo ikke for at overdrive, men … That’s how I feel!
Det her er muligvis den mest vanvittige veganske kage, jeg nogensinde har bagt. Både sådan i tid og kærlighed, jeg har lagt i det, men også bare i mængden af smørcreme, sukker og trangen til at ligge ned og drikke en masse vand bagefter. Sød, intens, sommeragtig og ikke mindst en kage, du ikke med en pistol for panden, ville gætte var vegansk!
Giv den lige op for årets kage med:
- Intense chokoladebunde
- Naturli Frugtbar smørcreme. Fed, sød, snasket og med mild smag af jordbær og vanilje … Det er SÅ svært ikke at spise halvdelen fra skålen, når man har lavet den.
- Chokoladeganace med kokosmælk
- Friske jordbær
Den nye Naturli Frugtbar med jordbær stikker af på Instagram lige nu, hvor Naturli vist har sendt en pakke ud til prøvesmagning hos 90 % af alle landets bloggere. Og da jeg først så det, tænkte jeg bare, at nu måtte de have tabt deres veganske småkager. Der er SÅ mange andre ting, man burde sende på markedet, før man overhovedet ville OVERVEJE at lancere en jordbærsmør (jeg nævner i flæng: creme fraiche, yoghurt, koldskål), og det lyder i øvrigt også forholdsvist kvalmende. Nu forholder det sig desværre så mystisk, at lige præcis MIN prøvesmagning fra Naturli må være blevet væk i posten, men min nysgerrighed får som altid det bedste af mig, og derfor kom jeg naturligvis hjem med en Naturli Frugtbar på slæb, da jeg var nede i Føtex forleden. Og herfra begyndte mit kalorieindtag for alvor at sejle. Jeg kan ikke heeelt sådan rationelt forklare, hvorfor jordbærsmør er lækkert, men det viser sig, at det er FUCKING lækkert! Det smager af strawberry cheesecake, eller som franskbrødsmadder med tandsmør og jordbærsyltetøj. Det smager bare virkelig absurd godt, og jeg tænker lidt, at nogle ved Naturli ved et uheld har gjort samme opdagelse og valgt at sætte i produktion.
OG. Der slog det mig. Jeg er nødt til at lave smørcreme med den. Det kaldte på mig. Jeg mærkede mit kald. Det var umuligt at lade være.
Og så ramte det så tilfældigt sammen med, at jeg rundede 3000 følgere på Instagram, hvilket jeg hele tiden havde tænkt, ville være en god anledning til at kreere en hurra-for-mig-kage. Jeg elsker at fejre, man fejrer med kage, og især i denne tid skal vi virkelig huske at fejre selv de mindste ting. Og sådan gik det til, at jeg kreerede verdens bedste chokoladekage.
Værd at vide
Dét der er med Smørbar, som de fleste nok ved, er, at den smelter så sygt hurtigt. Og det gør det lidt svært at arbejde med. Særligt når man arbejder med varme kagebunde og ting, der skal bygges op. Det endte for mit vedkommende i en utålmodighedskatastrofe, hvor jeg var nødt til akut at rydde fryseren og bygge min kage op derinde, da min smørcreme smeltede og heeele lortet begyndte at glide fra hinanden. Der var smørcreme over ALT. Det var en meget traumatisk oplevelse. Derfor er der tre regler:
- Sørg for at lade dine bunde køle HELT af, før du samler kagen. Jeg mener det. Jeg opdager det, hvis du ikke gør det.
- Opbevar din smørcreme på køl og smør den først på de kolde kagebunde, når den har været en tur i køleskabet.
- Sæt din kage tilbage på køl, så snart du har skåret de stykker, du skal bruge.
Køl, køl, køl. Så skal det hele nok gå.
Og hey, hvis du er lidt til den dovne side …
Så laver du jo bare chokoladekagen som én kage og pynter med smørcreme og friske bær, uden arbejdet med at smøre den op i lag eller noget. Dét skal du ikke høre noget for!
Og med det sagt: Ska’ vi så ikke bare komme igang?
Med ønsket om en skøn dag fyldt med puslespil, gode bøger og fyldte rødvinsflasker!
Vegansk chokoladekage med jordbær smørcreme, chokoladeganache og friske jordbær
Ingredienser
Chokoladekage (3 bunde)
- 2 spsk kværnede hørfrø
- 6 spsk vand
- 380 gram plantedrik
- 110 gram smagsneutral olie (fx solsikke)
- 2 spsk æblecidereddike
- 2 tsk vaniljepasta
- 1/4 tsk salt
- 300 gram hvedemel
- 60 gram kakao
- 200 gram brun farin
- 2 tsk bagepulver
Smørcreme
- 1 pakke Naturli Frugtbar (eller Smørbar) + ekstra til at smøre springformen
- 7 dl flormelis
- 1 tsk vaniljepasta
- 2 spsk plantedrik (til justering - kun hvis smørcremen er for tyk)
Chokolade ganache
- 100 gram kokosmælk
- 100 gram vegansk mørk chokolade
Til pynt
- 1 bakke friske jordbær
Sådan gør du
Chokoladekage
- Forvarm ovnen til 180 °C varmluft og stil 3 smurte springforme (23 cm) klar. Hvis du kun har én springform, så sørg for, at den er dyb nok, eller bag af flere omgange.
- Kværn hørfrøene i en kaffekværn og overfør til en lille skål. Bland med 6 spsk vand og rør godt rundt. Stil tilside og lad trække i 5 minutters tid, indtil det er en grødet masse.
- I en stor skål piskes olie, plantedrik, æblecidereddike og vaniljepasta. Herefter tilsættes kakao, mel, brun farin og bagepulver. Rør rundt indtil det er fuldt inkorporeret. Til sidst tilsættes hørfrøblandingen og røres let sammen.
- Hæld kageblandingen ligeligt i de smurte springforme og bag 20-25 minutter, indtil en kødnål kommer rent ud, når du stikker i midten. Hvis du bager i én form, skal bagetiden forlænges til ca. 50-55 minutter.
- Lad køle fuldstændig på en bagerist, inden du går videre.
Smørcreme
- Kom Frugtbar i en stor skål og pisk med en røremaskine eller elpisker ved medium hastighed i 3-5 minutter, indtil det er luftigt og fluffy.
- Tilsæt vaniljepasta og rør ved medium hastighed i 20-30 sekunder, indtil din smørcreme er fint vaniljeprikket.
- Tilsæt 1 dl flormelis ved lav hastighed, indtil det er opløst i smørret. Skru op på medium igen og pisk i 20-30 sekunder, indtil du igen tilsætter 1 dl flormelis ved lav hastighed. Sådan fortsætter du, indtil al flormelisen er brugt, 1 dl ad gangen.
- Når al flormelis er pisket i smørcremen, skruer du op på fuld hastighed og pisker godt i 2-3 minutter, indtil smørcremen er luftig og lækker. Tilsæt mere flormelis, hvis cremen er for tynd, og lidt plantedrik, hvis den er for tyk.
- Frugtbar smelter ligesom Smørbar siiiindssygt hurtigt, så smørcremen skal lige en tur på køl, inden du kan smøre den på dine bunde. Jeg var lidt for ivrig, og det resulterede i en smeltet kage, fordi smørret simpelthen var for varmt.
- Når dine bunde og din smørcreme er iskolde, kan du samle de 3 bunde med et godt lag smørcreme imellem. Tag lidt smørcreme og smør kagen op med ved at bruge en ske eller en spatel og sæt både kagen og smørcremen på køl igen. Lad den køle lidt, inden du bruger resten af smørcremen til at smøre hele vejen rundt om kagen. Lad toppen være bar, for her kommer ganache på. Det er lidt en træls proces, men hvad gør man ikke for at få smørcreme?
- Sæt kagen tilbage på køl. Imens laves chokoladeganache.
Chokoladeganache
- Opvarm kokosmælk i en lille kasserolle, indtil den er rygende varm, men ikke kogende. Tag af varmen og hæld 100 gram brækkede stykker mørk chokolade direkte ned i. Rør rundt, indtil al chokoladen er smeltet og din ganache begynder at blive tyk. Dette kan godt tage et par minutter. Stil til side og lad den køle af, indtil den ikke er så varm, at den smelter kagen, men ikke så kold, at den er stivnet. Den skal have konsistens til at kunne løbe ned over siderne.
- Tag kagen ud og hæld din ganache ud over. Lad den løbe ud over siderne, så det hele bliver ét stort, tilfældigt chokoladerod, eller brug en ske til at hjælpe den lidt på vej.
- Skær toppen af nogle friske jordbær og skær dem i tynde skiver. Læg dem ud over chokoladeganachen på toppen af kagen - du kan lægge dem i et fint mønster eller vælge at sige, at dine børn har hjulpet dig. Det bestemmer du selv.
- Lad kagen stå på køl indtil servering og stil den gerne hurtigt tilbage på køl igen, når du har skåret de skiver, du skal bruge. Smørcremen smelter nemlig ret hurtigt og kan ikke tåle at stå ude at bage i solen.
- Spis og vær glaaaad!
Psst …
Hvis du er på udkig efter andre opskrifter på chokoladekage, så prøv:
1 Kommentar