Glædelig 6. december!
Jeg er semi-officielt gået i vinterhi, og det eneste jeg har lyst til at spise, er varme vinterretter som indeholder kanel og øl. I den regi ved jeg ikke, om jeg er den eneste, der kan blive uhørt begejstret over bagt blomkål, men det har jeg svært ved at tro, for blomkål er en af de bedste grøntsager, der findes på denne jord.
Derfor vil begejstringen nærmest ingen ende tage, når der kommer en opskrift, med et helt bagt blomkål. Og når det blomkål så lægges på en bund af sorte linser og søde kartofler, well… Så bliver det bare ikke rigtigt meget bedre.
Jeg elsker den her ret, fordi den er så tung og vinteragtig, men samtidig helt let (læs: der er masser af plads til at spise dessert bagefter. Very important i julen). Jeg føler mig som en viking hver gang jeg spiser den, fordi jeg forestiller mig, at det er sådan noget man ville servere på en vikingekro med et stort glas øl til. Altså, hvis vi antager at vikingerne spiste blomkål og sorte linser, selvfølgelig, hvilket jeg faktisk virkelig ikke aner… Men altså, arbejd med mig her!
Blomkålssteg er i hvert fald en stærk kandidat til julefrokosten eller som hovedret juleaften. Det er så enkelt og alligevel bare så godt – nå ja, og så er det virkelig pænt at se på, no?
Med ønsket om en god onsdag fyldt med god chokolade i julekalenderen, opladede telefoner og smilende kassemedarbejdere!
24 veganske juleopskrifter:
1. december: DIY bodyscrub med kaffe og kanel
2. december: Helende varm kakao alá Golden Milk
3. december: Julesovs alá Jamie
4. december: Flettet linsebrød
5. december: Chocolate chocolate chocolate chip cookies
Blomkålssteg på bund af sorte linser
Ingredienser
Blomkålssteg
- 1 stort blomkålshoved
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk sriracha chilisovs
- 2 tsk sød paprika
- 1 spsk soya
Linsebund
- olivenolie
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 sød kartoffel (ca. 450 gram)
- 1 rød peber
- 2 portobello
- 350 gram sorte linser
- 1 dåse flåede, hakkede tomater
- 70 gram tomatpuré
- 2 laurbærblade
- 1 mørk øl (33 cl)
- 3 dl grøntsagsbouillon
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kakao
- salt og peber
Sådan gør du
Blomkålssteg
- Forvarm ovnen til 180 grader.
- Fjern bladene fra blomkålet og skyl det godt. Læg det herefter over på et stykke sølvpapir, der er stort nok til at kunne lukke sig godt om blomkålshovedet.
- Bland olie, chili, paprika og soya i en lille skål og hæld over blomkålshovedet. Brug hænderne til at massere det godt ind og pak herefter blomkålet ind i sølvpapiret. Lav en lukning øverst, så væsken ikke kan ryge ud.
- Bag midt i ovnen i 60 minutter, indtil blomkålet er helt mørt.
Linsebund
- Mens blomkålsstegen er i ovnen, forberedes linsefyldet. Skær løg, hvidløg, sød kartoffel, peberfrugt og portobello ud i rustikke tern og steg i en stor gryde med en god sjat olivenolie. Steg ca. 5 minutter.
- Tilsæt resten af ingredienserne til gryden og giv det et opkog. Skru herefter ned til lav varme og lad simre i ca. 40 minutter under jævnlig omrøring, indtil linserne er møre og alt er godt kogt sammen.
- Smag linseblandingen til med salt, peber og evt. mere kanel eller andre krydderier, du kan lide. Overfør linserne til et fad og læg den bagte blomkålssteg ovenpå.
- Server gerne sammen med f.eks. kartoffelmos og en god sovs. Velbekomme!