Brr. Det er efterår. Og selvom dét gør mig glad helt indeni, så bringer det nogle madcravings, der kan være lidt svære for mig at håndtere.
I dagligdagen føler jeg nærmest aldrig behov for kød, men når vinden raser udenfor og uldsokkerne er kommet på, så sender jeg altså kærlige tanker til retter med kød, der falder fra benet (læs: retter der er lavet med fløde og rødvin). Men så tænkte jeg. Hvorfor egentlig dét? Jeg er en stærk, selvstændig kvinde (jo, jeg er!) og jeg kan da få fløde og rødvin, når jeg vil! Det er der kommet en vegetarisk stuvning med linser, rødvin og fløde ud af! Den indeholder de samme ingredienser, som en god gedigen dyregryde kunne indeholde, men i stedet for kød er den fyldt med linser, perlebyg og fantastiske grøntsager. Til den serverede jeg en kartoffel/persille mos og et glas med det rødvin, der var tilbage. Man kunne snildt have serveret en salat, hvis man ville. Men det ville man ikke. Man ville bare have fløde og rødvin…
Den sidste uges stilhed på bloggen skyldes, at jeg har brugt de fleste af mine vågne timer på læsesalen, hvor jeg skiftevis har revet mig selv i håret, grædt ned i min kaffekop og overspringshandlet ved at se katterelaterede videoer på Youtube. Min primære føde har bestået af knækbrød, ussel smøreost og det mørke chokolade jeg tillader mig selv at spise, når jeg er lige ved at falde i søvn med hovedet direkte ned i min overophedede computer.
Når jeg rigtig er stresset, sådan stresset på den der jeg-trækker-vejret-febrilsk-i-en-papirspose-måde, så er jeg på lettere usund vis begyndt at fantasere om, hvad jeg skal have at spise, når jeg engang er færdig med det, jeg nu skal. Jeg gør det særligt, når jeg skal tvinge mig selv til at få lavet ting, jeg ikke gider. Sådan lidt ligesom da man altid fik lov at vælge et stykke legetøj fra skuffen, hvis man havde været dygtig ved tandlægen. Når dén slags tanker går igang i mit hoved, så er det som at vælte en kæmpemæssig dominobrik, og det er dette måltid et bevis på. En dag i den forgangne uge, hvor jeg sad på læsesal og det regnede og blæste uden for, satte det nemlig gang i en tankestrøm, der lød nogenlunde sådan her: Er det ikke snart tid til kaffe måske? Koffein? Kaffe? Kaffebønner? Bønner? Kakaobønner? Chokolade? Mælkechokolade? Fløde? Fløde og rødvin måske? Ja. Helt klart fløde og rødvin. Skulle vi lige jamme lidt over dét? Eksamen kan jo så være nødt til at vente. En skam!
Og med vi mener jeg mig og mig. Jeg bliver lidt ensom, når jeg skriver eksamen.
Jeg skrev idéen ned og lovede mig selv, at lige så snart jeg var lidt mere oven vande igen, så skulle jeg i køkkenet og få ovenstående tankestrøm forløst. I går var sådan en dag, hvor al den træthed, jeg har samlet sammen den sidste uge, kulminerede og jeg vurderede, at dette var det helt perfekte måltid til at få mig i godt humør igen. Og det var det.
Grønne linser. Perlebyg. Masser af grøntsager. Bouillon. Rødvin. Fløde. En masse protein, vitaminer, kærlighed, saft og kraft samlet i én ret. Jeg siger det bare.
Denne stuvning er julet, varm og smager som noget, der har kogt i timevis (psst: det har den ikke.) Det er billigt, mættende og, nå ja – hvem mangler ikke en undskyldning for at servere pink mad?
Vegansk stuvning med linser, rødvin og fløde
Ingredienser
- 2 dl grønne linser
- 2 dl perlebyg
- 2 spsk olie
- 1 løg
- 3 fed hvidløg
- 4 rødbeder, skrællede
- 250 gram champignon
- ½ squash
- 5 dl grøntsagsbouillon
- 5 dl rødvin
- 1,5 dl Soyafløde
- ½ tsk stødte nelliker
- ½ tsk stødt muskatnød
- ½ tsk kanel
- salt og peber
Til afslutning
- 3 spsk frossen persille (eller 1 bundt frisk)
- 3 spsk soyayoghurt
Sådan gør du
- Start med at sætte linser og perlebyg til kogning i en stor gryde med rigeligt vand. Kog dem i 20 minutter. Dræn dem herefter i en sigte og overhæld med koldt vand,
- Mens linser og perlebyg koger, forberedes grøntsagerne. Skær alle grøntsagerne i så små stykker som muligt - ca. 0,5 x 0,5 cm, og sæt dem til side i en skål.
- Begynd at stege grøntsagerne, når linserne og perlebyggen har kogt. Varm olien op i en stor gryde og steg ca. 5 minutter. Tilsæt herefter de kogte linser og perlebyg, rødvin, bouillon, fløde og krydderier. Lad koge uden låg minimum 30 minutter - gerne længere.
- Til sidst tilsættes persille og creme fraiche. Rør rundt og smag til med salt og peber. Smag efter, om den mangler flere krydderier.
- Server med kartoffelmos eller brød - eller spis den, som den er!
Hej Sofie. Hyggeligt at læse din blog. Den ret med linser og fløde må jeg prøve at lave. Kh moster Karen ( altså Niels’ moster)
Hej moster Karen 😉 Juhuu, hyggeligt at du læser med!