Var det noget med verdens nemmeste vegetarlasagne, som kan laves med de slatne grøntsager, du alligevel havde tænkt dig at smide ud?
Lasagne er en af mine livretter. Men ok, det er alles livret. Når man spørger folk, hvad de bedst kan lide at spise, vil de meget ofte sige pizza, burger eller lasagne. I feel THAT. Jeg elsker pasta, ost i store mængder og sauce kogt med vin. Det er tre af livets helt store velsignelser samlet i én stor kærlighedserklæring. Apropos lasagne, så har min bedre halvdel lovet at bidrage til bloggens repertoire med sin opskrift på verdens bedste lasagne på et tidspunkt. Den er så god, at jeg drømmer om den om natten og begynder at savle en lille smule ned i tastaturet bare ved at tænke på den (Niels, læser du det her? Hint hint.) Men mens jeg drømte om den forbudte udgave af lasagne, besluttede jeg for efterhånden længe siden at lave en lidt mere pædagogisk og sundhedsmæssig korrekt udgave. Og så har jeg egentlig glemt alt om den indtil nu, hvor jeg fandt den ensom og forladt i en kladde. Det siger lidt om mit forhold til fedtreducerede retter, tror jeg. Jeg er i mellemtiden blevet distraheret af en masse mere osteholdige retter, hvilket er så meget desto mere grund til at vende tilbage til denne her slankere version nu. Ooog gå noget mere i fitness. (Ja altså, eller bare i fitness i det hele taget.)
Jeg husker, at jeg dengang ville have lavet den med ricotta, men vi havde ikke fået det med, da vi handlede, og det var så koldt uden for på det tidspunkt, at jeg besluttede mig for, at skulle der laves mad, så skulle det laves med ingredienser, der kunne findes inden for hjemmets fire vægge. Heldigvis havde vi noget revet ost liggende, som jeg blandede sammen med lidt creme fraiche, hvilket udgjorde en glimrende substitut for ricotta, men man kan bruge, hvad man vil. Som det ses på billederne, var det ikke kun ricottaen, jeg måtte gå på kompromis med. Der skete nemlig dét, at min lasagne blev mere et lasagnerod, da jeg begyndte at skære stykker af den (måske primært fordi jeg ikke kunne lade den stå at hvile lidt først og kastede mig over den som et sultent vilddyr…) Jeg vil dog sige til dens og mit forsvar, at trods den er lidt rodet, så gør det ingenting, for smagen er den samme. Og den er stadig pæn på sin egen måde, synes jeg!
Da jeg lavede denne her opskrift, skrev jeg følgende grunde ned til, hvorfor jeg havde brug for, at denne her lasagne skulle være sådan nooooogenlunde kalorielet:
1) Netto sælger i øjeblikket Reese’s Peanut Butter barer. Magnum har også lanceret en is med peanut butter. Peanut butter er mit svage punkt.
2) Jeg havde forvildet mig op i fitness her den anden dag, hvor jeg stod som en forpustet bryggerhest, mens der ved siden af mig stod en meget gravid kvinde på stepmaskinen, som ikke udviste så meget som skyggen af overbelastning. Av.
3) Jeg kan nok ikke blive ved med at satse på, at bikinivejret fejler. Eller hvad?
Disse grunde er looong gone – det er f.eks flere måneder siden, at jeg opsagde mit fitnessmedlemskab. Igen. Jeg bebrejder min SU økonomi.
Hermed præsentereres de nye grunde til, hvorfor jeg STADIG har brug for denne her sundere udgave af lasagne i mit liv:
1) Har opdaget, at honningkager HOLDER. Også selvom det er ligesom at spise et stykke pap og at jeg indtil videre kun har kunne finde nogle med et hjerteformet glansbillede med et rensdyr på (jeg vil have dét med julemanden!)
2) Som eksemplificeret i gårsdagens indlæg, så tvinger temperaturer under 10 grader mig til at lave mad med fløde og rødvin. Seriøst. Jeg kan ikke styre det.
3) Pebernødder. Bare pebernødder.
You see? Så meget desto mere grund til at poste den glemte opskrift nu.
Opskriften indeholder løg, hvidløg, men derudover kan man bruge de grøntsager, man lige har liggende og måske gerne vil af med. Jeg tømte grøntsagsskuffen og brugte bladselleri, gulerødder og grønkål, og der er altså ikke rigtig nogle grænser for, hvad man kan komme i den, så det er bare med at fyre den af.
Med ønsket om en mandag med begrænset regn, store kopper kaffer og meget få telefonsælgere!
Mandag på den dovne måde: Tøm køleskabet vegetarlasagne
Ingredienser
- fuldkornslasagneplader
- 2 spsk olie
- 1 løg, hakket
- 3 fed hvidløg, hakket
- 1 liter valgfrie grøntsager, hakket fint
Tomatsovs
- 4 dåser flåede, hakkede tomater
- 1 tsk sukker
- ½ tsk oregano
- 1 tsk salt
Osteblanding
- 200 gram revet ost
- 4 spsk creme friahce
- 1 bundt frisk persille (alternativt kan basilikum bruges)
- salt og peber
Til afslutning
- 50 gram revet ost
Sådan gør du
- Dræn de flåede tomater i en sigte, så de ikke er så flydende. Hæld dem herefter op i en lille gryde sammen med sukker, salt og oregano. Varm langsomt op og lad simre i ca. 10 minutter.
- Mens tomatsovsen koger, steges alle grøntsager i lidt olie på en pande ved medium varme. Lad dem stege 5-10 minutter og rør i dem ind imellem.
- Til ostemassen samles ost, creme fraiche og basilikum i en skål. Smag til med salt og peber.
Samlingen
- Forvarm ovnen til 190 grader
- Hæld 1/4 af tomatsovsen i bunden af et mellemstort fad og læg et lag lasagneplader oven på. Tilføj herefter endnu 1/4 af tomatsovsen, 1/3 af grøntsagerne og klatter af halvdelen af ostemassen. Tilføj endnu et lag med lasagneplader, 1/4 af tomatsovsen, 1/3 af grøntsagerne og det sidste ostemasse. Slut af med endnu et lag plader, det sidste tomatsovs, de sidste grøntsager og 50 gram revet ost på toppen.
- Bag ved 190 grader i 30 minutter, indtil lasagnen er gylden.