Uhhh, jeg har glædet mig til det her øjeblik! I dag skal det nemlig handle om vegansk mayonnaise – en opskrift, der har plaget mig længe, men som jeg ENDELIG har fundet!
Okay, så: Vegansk mayonnaise. Lyder nemt, men er det på ingen måde. Jeg har prøvet at lave det MANGE gange i forskellige variationer og er mislykket med det hver eneste gang, ligegyldigt hvor mange opskrifter jeg har set på Pinterest, hvor man bare liiiige skulle udelade ægget og så er den hjemme.
Not.
Jeg har i samme periode stædigt forsøgt at undgå aquafaba i min madlavning. Jeg er ligesom ikke nået dertil, hvor jeg er begyndt at acceptere, at det er vejen frem på mange områder (hvis du ikke ved, hvad aquafaba er, så læs Plantepushernes introduktion her). Ligegyldigt hvor meget veganere verden over har klappet i deres små hænder over det, og ligegyldigt hvor meget de har forsøgt at pakke navnet ind i noget, der minder om latin, så ændrer det ikke på det faktum, at det er bønnevand. Altså det bønnevand, jeg normalt hælder ud i vasken og skyller væk med vandhanen, så jeg ikke skal lugte til det.
Men så overgav jeg mig. Fordi det er man nødt til, når man er veganer, har jeg opdaget. Man er nødt til at overgive sig til vegansk smør, køderstatninger og ost, hvis man nogensinde vil have det lidt sjovt, selvom jeg i fortiden har tænkt, at det var bedst bare at undvære – selv hvis det betød, at jeg skulle undvære mayonnaise [indsæt selv grådkvalt, sulten smiley her].
Jeg kan lige så godt sige det: jeg er en mayopige. Mit forbrug af mayonnaise i fortiden har til tider været så stort, at jeg virkelig ikke synes, vi skal tale om det. Jeg har brugt mayo i sammenhænge, hvor mayo med stor sandsynlighed aldrig skulle have være brugt (altså madmæssige sammenhænge. Hold op med at tænke dét, du tænker lige nu). Jeg må sågar indrømme, at da jeg blev veganer, var mayonnaise noget af det sværeste overhovedet at sige farvel til, og noget af det jeg virkelig overvejede, om jeg overhovedet kunne holde ud.
Ja, okay. Det lyder usandsynligt ynkeligt, når man stiller det op på den måde, men det er altså den skinbarlige sandhed – så da jeg for et par dage siden stod og lavede hummus og alligevel havde en dåse kikærter ved hånden tænkte jeg, at det vel ikke kunne skade at give aquafaba et gratis forsøg.
5 minutter senere kunne jeg konstatere, at aquafaba ikke alene havde givet mig en tyk mayo så tæt på den oprindelige udgave, at jeg ærlig talt ikke tror, man ville kunne smage forskel. Den havde også sparet mig for 38 kroner, som Naturli’s veganske mayonnaise står til nede i Brugsen. Og så havde den endda slået den mere flere længder smagsmæssigt… Lad os alle bede!
Og dét, mine venner, er historien om hvordan man gør en simpel pige helt kulret og hverdagslykkelig på en søndag. Sværere er det ikke.
Opskriften er kraftigt inspireret af (læs: nærmest tyvstjålet) fra den dygtige Veganer på Budget, som laver den slags mad, der gør mig dødmisundelig. Jeg har blot ændret lidt i opskriften og tilsat lidt forskellige ting for at gøre konceptet endnu mere snackilicious (læs: det virker på én eller anden måde lidt mere okay at spise ren mayo til pomfritter, hvis der er krydderurter i).
Er I klar til mayofest?! Jeg er!
Med ønsket om en dejlig søndag fyldt med frie luftveje, normale kropstemperaturer og ingen behov for Panodil!
Psst..
Hvis du er på udkig efter andre former for dip til dine pommes, så tjek:
-
Hjemmerørt ramsløgsmayo (vegetarisk)
-
Hjemmelavet holiday dip (vegetarisk, men kan nemt veganificeres)
-
Krydderurtedressing (vegansk)

Vegansk mayo
Ingredienser
Grundopskrift på vegansk mayonnaise
- 7 spsk aquafaba (jeg brugte kikærtevand fra en dåse, men du kan bruge hvad du vil)
- 2 spsk hvidvinseddike
- 2 tsk sukker
- 1 tsk sennep
- 1/4 tsk havsalt
- Saft fra 1 lille citron
- 4 dl smagsneutral olie
Estragon mayo
- 1 glas mayonnaise
- Tørret estragon
- salt og peber
Sød chilimayo
- 1 glas mayonnaise
- Sød chilisovs
- Friskhakket chili
Hvidløgsmayo med basilikum
- 1 glas mayonnaise
- frisk basilikum
- hvidløg
Pomfritmayo
- 1 glas mayonnaise
- ketchup
- chilipulver
- paprika
- salt og peber
Sådan gør du
Sådan laver du mayonnaise
- Kom aquafaba, eddike, sukker, sennep, citron og salt i en food processor eller en blender (jeg brugte en food processor). Tænd på medium kraft og tilsæt olie i en tynd, tynd stråle, så langsomt som muligt, indtil mayonnaisen er helt tyk og har den rigtige konsistens. Smag til og opbevar i køleskabet i en lufttæt beholder.
Mayo på 4 måder
- Dette er så simpelt, at det næsten er pinligt: Smag mayonnaisen til med de forskellige ting, jeg har foreslået, eller find selv på nye smagsvarianter. Jeg har med vilje ikke anført mængder, da det kommer helt an på, hvad man kan lide - personligt kan jeg bedste lide at have et glas smagsneutral mayo stående i køleskabet og tage lidt af det fra, når jeg har lyst til mayo med en anden smag. Og så er det bare at blande, røre og smage til, inden den sidder der.
- Spis og vær glad!