Hjemmerørt mayonnaise er fantastisk af to grunde. For det første fordi det er mayonnaise. Åbenlyst. For det andet fordi man på fuldstændig acceptabel vis kan være den klamme type, der spiser mayo hele tiden, men på den måde, hvor man gerne må, fordi man selv har lavet det (det er vist noget Christian Bitz har bestemt.) Okay, der er faktisk tre grunde, for det bedste af det hele er, at man ikke skal røre en finger.
I dag har været virkelig atypisk i forhold til, hvordan weekenderne her på Janus la Cours Gade normalt forløber. Jeg kan faktisk ikke huske, hvornår vi sidst har været så aktive på en lørdag. Ok, streg dét. Vi har aldrig været så aktive på en lørdag. Katrine og jeg har under alle omstændigheder ikke; Freddie har været lidt mere sløj i betrækket, men hun er også lovligt undskyldt, for hun tog en for holdet og tog i byen i går, mens Kat og jeg blev hjemme og spiste vandmelon, hvilket hævede den mentale gennemsnitsalder her i det lille bofællesskab betydeligt.
Katrine har i dag både afleveret tøj til genbrug, spist hindbær, startet en surdej og kogt maltsirup (vi skal nemlig til at være typerne, der laver vores eget rugbrød, har det vist sig.) Vi har altid troet, at surdej var for de særligt indviede, eftersom det er noget, man vogter med sit liv, giver i gave i fine glas med sløjfer på og fodrer hele livet, så den aldrig dør. Men så viser det sig, at man faktisk bare skal blande noget mel med noget yoghurt, lade det stå i nogle dage (lækkert), og vupti, så har man surdej. Lige pt er jeg stadig sikker på, at der er en hage ved det, så jeg åbner køleskabsdøren for at kigge til den ind imellem. Indtil videre ligger den bare der og ser sød og rar og helt tilforladelig ud. Mystisk. Som vi altid har været en smule bange for at indtræde i surdejsklubben, sådan har vi heller aldrig overvejet at indtræde i mayoklubben. Ikke fordi vi ikke elsker mayo og spiser det i unævnelige mængder, for det gør vi (faktisk så meget, at vi har været nødt til at stoppe med at købe det.) Det er mere fordi, at dét at røre en mayonnaise har en aura af mystisk omkring sig, som indgyder frygt og panik. Olien må ikke være for kold eller varm, olien skal hældes i en helt tynd stråle og det kan ende i det rene ragnarok. Har jeg hørt. Og så går måtter her på nettet og opdager, at der åbenbart også er den mulighed, at man bare blender hele lortet med en stavblender og ender med en helt perfekt mayo alligevel. Den slags opdagelser gør livet værd at leve.
Riis Skov bugner af ramsløg lige nu, og i ren og skær forårskådhed og overmod bevægede Katrine og jeg os helt til Trøjborg for at samle en pose. Jojooo, det tog en time, men som en fynbo, der er eksileret til Jylland, kan jeg genkende et godt tilbud, når jeg ser ét. Med andre ord: hvis man skal gå til den anden ende af byen for at få en pose ramsløg helt gratis, så gør man dét. Også selvom det er lørdag.
Min ramsløgsmayo blev – til stor fornøjelse – brugt i en vegetarburger her til aften, som er en del af et nyt koncept, jeg har tænkt mig at introducere. Konceptet går ud på, at jeg hver tirsdag lægger en ny opskrift på en vegetarisk burger op, i jagten på at finde den perfekte af slagsen. Til at bedømme har jeg ansat min Katrine, som har udviklet et burgermeter, der iskoldt kan bedømme en burger på nogle bestemte parametre. Stay tuned!
Nå, men tilbage til mayoen: Man skal ikke bruge andet end olie, æg, eddike, sennep, salt og en stavblender, man kan blande alt i den (så man behøver ikke være typen, der vader byen tynd for at finde ramsløg) og den er fuldstændig idiotsikker. Eneste minus ved den er, at min krop ikke bliver bikiniklar. Men det er faktisk lige før jeg vil sige, at det er dét værd…
Hjemmerørt mayonnaise med ramsløg og citron
1 lille glas
Noter: Jeg har arbejdet ud fra denne grundopskrift og derefter tilsat ramsløg, citron og salt. Man kan bruge olivenolie, hvis man synes, men jeg synes det fungerer bedst med en smagsneutral olie. Den oprindelige opskrift indeholder sennepspulver og vineddike i stedet for sennep og balsamico, som jeg har brugt.
Ingredienser
1 æg
2 dl olie (jeg brugte solsikke)
2 tsk sennep
1 tsk hvidvinseddike
1-2 tsk citron
3-4 ramsløg, hakket fint (brug både stilk og blade)
Salt
Fremgangsmåde
- Find din stavblender frem og slå ægget ud i stavblenderglasset
- Hæld olie, eddike og sennep direkte ned i glasset og sæt stavblenderen i, så den rammer bunden af glasset
- Hold stavblenderen stille og blend, indtil mayonnaisen begynder at tykne. Når du kan se, at den gør det, kan du begynde at bevæge stavblenderen op og ned, indtil mayoen har den ønskede konsistens – det tager ingen tid!
- Tilsæt de hakkede ramsløg og smag til med citron og lidt salt. Hæld i et lukket glas (eller spis det hele med det samme)
1 Kommentar