Vegansk julesovs? No problem!
Glædelig 3. december! I dag skal det handle om vegansk julesovs (yas. En hel dag dedikeret til sovs. We like). Vegansk sovs var noget, jeg var ret bange for, inden jeg blev veganer, men det har simpelthen vist sig at være intet problem. Sådan som det tit er med vegansk mad, i øvrigt. Så mange bekymringer og så lidt at have det i.
Jeg ELSKER det engelske (og amerikanske) julekøkken, fordi det ikke på samme måde som i Danmark er hængt op på at skulle bestå af det samme hvert eneste år. I England opererer man mere med julede opskrifter, end man opererer med decideret traditionsrig julemad. Man spiser forskellige stege, sovser, kartofler, kager og desserter, der allesammen er julede og hyggelige og vinteragtige, perfekt til the holidays, men som kan varieres i det uendelige og kan skifte fra år til år. De er endda åbne omkring julemaden i en sådan grad, at der er ingen, der siger, at der ikke skal være flere forskellige slags sovs, stege, salater, brød og tilbehør på bordet. Dét elsker jeg, og eftersom det er min første veganske jul og at jeg ikke har lavet nogle madmæssige traditioner for mig selv endnu, har jeg besluttet, at min julemad hvert år bare skal være dét: julet mad. På den måde kan jeg mæske mig i alt, hvad jeg har lyst til, uden tanke for, om det er normalt eller unormalt. Det er bare julemad. Go with the flow, man!
Meeen, midt i al anarkismen er én ting dog sikkert: Den her sovs. Jeg eeeelsker den. Elsker, elsker, elsker. Den smager lidt som en virkelig, virkelig god suppe, er meget intens, salt og sød på samme tid, og jeg har lyst til at gifte mig med den. Grundopskriften er let modificeret fra én af Jamie Olivers juleopskrifter (han har ret mange veganske juleopskrifter! God mand!), og den er fuldstændig uundværlig til jul.
Jamies veganske julesovs består af:
-
Svampe
-
Gulerødder, selleri og løg
-
Boysenbærmarmelade
-
Balsamico
-
Tomat
-
Og alskens andre gode sager. Halløjsa!
Åh, Jamie, hvis du dropper Jools, så løber vi væk sammen!
Med ønsket om en god søndag fyldt med tirsdagsenergi, pebernødder og julekalender!
24 veganske juleopskrifter:
- december: DIY bodyscrub med kaffe og kanel
- december: Helende varm kakao alá Golden Milk
4. December: Vegansk julesovs alá Jamie Oliver
Ingredienser
- 2 løg, hakket
- 2 gulerødder, hakkede
- 2 stængler bladselleri, hakkede
- 4 champignoner, hakket
- 2 spsk olivenolie
- 2 laurbærblade
- ½ tsk basilikum
- 2 spsk marmelade af mørke bær (jeg brugte boysenbær)
- ½ dl mel
- 1 spsk tomatpuré
- 2 spsk balsamico
- 7-8 dl grøntsagsbouillon
Sådan gør du
- Hak løg, champignon, selleri og gulerødder semi-fint, så der kommer så meget smag ud af dem som muligt.
- Varm en stor gryde op ved medium varme med en god sjat olivenolie. Steg grøntsagerne, basilikum og laurbærblade ved medium varme i 20-25 minutter under omrøring, indtil de er helt brunede og lækre. Det lyder voldsomt længe, men det gør hele forskellen.
- Tilsæt marmeladen til gryden og lad det stege af, ca. 2 minutter. Pas på, at det ikke brænder.
- Tilsæt mel, balsamico og tomatpuré og rør godt rundt. Tilsæt herefter bouillonen til gryden og giv det et opkog. Lad det koge i 10 minutter under jævnlig omrøring, indtil sovsen er tyk og lækker.
- Sigt til sidst sovsen i en fin si, så alle klumperne bliver siet fra, men pres det gerne igennem med en ske, så der presses så meget lækkerhed ud af det som muligt.
- Velbekomme!
Ved du om sovsen kan fryses ned og være lige så god optøet? 🙂
Kære Anne,
Tak for din besked 🙂 Det irriterer mig virkelig meget, for jeg er altså ret sikker på, at jeg selv frøs den her sovs ned sidste år og tøede den op igen, men jeg er bare ikke sådan helt sikker! Til gengæld har jeg selv tænkt mig at prøve i år, så mit svar vil være ja, at det kan du godt… Bare du ikke kommer efter mig, hvis det går galt 😉
Kh Sofie