Ja, nu bliver det lidt vildt, for jeg har skaffet en vegansk opskrift til dig, der elsker et godt spejlæg om morgenen!
Veganske spejlæg med runny æggeblomme – yay or nay?
Her kommer lige en lidt atypisk opskrift, som med sikkerhed deler vandene. Nogle af os, som spiser vegansk, er nemlig vilde med ting, der ligner noget, de ikke er. Og resten af os vil helst have, at det ligner noget, det ikke er, så lidt som muligt.
Dén her opskrift: Dén er til os, der tænker “neeeej, SE, hvor cute!”, når vi ser noget, der ligner noget andet. Fx den der veganske marengstrend, der var på Instagram på et tidspunkt, hvor man havde fået aquafaba-marengs til at ligne spejlæg. Altså, så nuttet! Og sådan har jeg det også med det her veganske ‘spejlæg’ med hvide lavet af rismel, og blomme lavet af butternut. Det smager virkelig godt, det mætter, det er nemt at lave – og synes jeg bare, helt ærligt, at det er virkelig sjovt at lave noget, der ligner et rigtigt spejlæg så meget.
Og hvorfor skal vi så spise noget, der ligner spejlæg, når nu vi lige præcis har valgt ikke at spise spejlæg, tænker du? Svaret, for mig, er, at jeg ikke spiser vegansk, fordi jeg ikke kan lide animalske ting. Jeg elsker smagen af kød, ost og æg. Jeg elsker bare ikke den måde, det er lavet på. Og noget af dét, jeg virkelig savner, er et ristet stykke rugbrød med spejlæg. Og så lige lidt purløg på og en lille tomat ved siden af, ik’? Arhmen altså, så kan det ikke rigtigt blive bedre.
SÅ: Jeg elsker, at jeg kan spise noget, som minder om spejlæg. Og det gør det her!
Hvis du ikke er til ting, der ligner noget, det ikke er, så er det her helt sikkert ikke for dig, men hvis du elsker den sjove gimmick i at kunne spise spejlæg igen, er det her din heldige dag!
Jeg skal skynde mig at sige, at jeg ikke kan tage æren for hverken idé eller fremgangsmåde – det findes nemlig i et utal af opskrifter på nettet, og jeg har bare fundet inspiration i dém og fundet frem til noget, jeg selv synes fungerer. Men jeg gad godt være den, der havde fundet på det, for det er virkelig sjovt! Jeg har set opskrifter i mange afskygninger, også i virkelig komplicerede udgaver med sfærer og sjovt pulver og alt muligt. Og mange af dem er sikkert meget mere naturtro end dét her. Faktisk har jeg læst, at nogle af dem er så gode, at man decideret ikke kan smage forskel.
Det kan man altså godt med den her udgave, men det gør heller ikke noget, synes jeg, for jeg får stadig følelsen af at spise spejlæg, og jeg er vild med det.
Er du? Så er det bare med at gå på butternut-jagt og komme igang!
Med ønsket om en skøn dag fyldt med strøm på computeren, nye afsnit af din yndlings-podcast og græs, der får masser af vand!
Lav dine egne veganske spejlæg
Ingredienser
"Æggeblomme"
- 180 gram butternut, skrællet og skåret i små tern
- 1 spsk gærflager
- 2 spsk maizena
- 2 spsk vand
- 2 spsk olivenolie
- ¼ tsk sort peber
- 1/4 tsk sort salt/kala namak (kan udelades, men giver en mere ægget smag)
- 1 nip fint salt
"Æggehvide"
- 1 dl rismel
- 1 dl havre cuisine (kokosmælk kan også bruges)
- 6 spsk vand
- Lidt fint salt
Sådan gør du
"Æggeblomme"
- Skræl butternut, og kog stykkerne helt møre.
- Blend de kogte stykker sammen med resten af ingredienserne, indtil det er en helt fin puré.
"Æggehvide"
- Rør alle ingredienserne sammen i en skål.
Stegning
- Varm olie op på en pande ved middelhøj varme.
- Hæld æggehvide på, og lad det stege et par sekunder. Læg en skefuld æggeblomme ovenpå.
- Læg låg på panden, og steg i 30 sekunder-ish, indtil ægget er letbrunet i kanterne.
- Tag af varmen, og spis, som du normalt ville spise dit spejlæg. Haps!
Psst …
Hvis du er på udkig efter andre opskrifter på morgenmad, så prøv: