I dag er en helt særlig dag (og ikke kun fordi, du nu skal til at læse en opskrift på peanut butter stuvning)! Jeg nævner i flæng: det er fredag. Der er kun 1 måned til juleaften(!). Der er Gilmore Girls release dag på Netflix OG ikke mindst er det Black Friday, hvilket betyder, at måtter her skal have halet julegaverne i land! Dét er en dag, der på alle mulige måder fortjener en fejring og jeg har det perfekte måltid til en sådan begivenhed. Intet mindre!
Jeg.elsker.peanut.butter. Som man nok ved, hvis man følger lidt med her på domænet, så har jeg det med at indlede mere eller mindre kortvarige affærer med madvarer. Jeg har det med at blive dybt og inderligt forelsket i noget, som jeg i en periode spiser hele tiden, hvorefter jeg dropper det lidt igen og kaster min kærlighed på noget nyt. Der er få ting, der er gået fra forelskelse til evig kærlighed, men det ér naturligvis sket, og blandt disse vil man bl.a finde noget så åbenlyst som chokolade eller kaffe, men altså også peanut butter, som jeg har elsket inderligt siden jeg i gymnasiet fik øjnene op for, at alting bliver bedre med det i nærheden. Havregrød? Bedre med peanut butter. Nutellamadder? Bedre med peanut butter. Ost? Bedre med peanut butter (don’t judge – det er sandt!) og senere lærte jeg, at også kokosmælk, som er en anden af mine store kærligheder, også bliver bedre med peanut butter. Det er en smuk, smuk verden vi lever i.
SÅ! Hvis man er typen, der ikke bryder sig om peanuts, så vil man med garanti hade denne stuvning. Hvis man derimod, som mig, er typen der mener, at det eneste bedre end peanuts er flere peanuts, så er man på rette vej. Der er både peanut butter og peanuts at finde i selve stuvningen, og så bliver den dertil serveret med peanuts ovenpå ovenpå. Det helt rigtige niveau af peanuts i madlavning, hvis man spørger mig.
Denne stuvning indeholder masser af kikærter, hvide bønner, søde kartofler og squash, så jeg finder det så absolut tilfredsstillende at servere den, som den er – i en dyb, dyb skål, naturligvis. Jeg synes ikke, den har brug for ris eller lignende, så jeg serverede den med lidt hakket grønkål, cherry tomater og de ristede chili peanuts.
Den er tyk, cremet, stærk, salt, sød og knasende og har den der helt distinkte smag, som peanut butter giver. Den er krydret med ingefær, chili, kanel, muskatnød og nelliker, som er nogle af mine yndlingskrydderier, og den smager i det hele taget af kolde dage og godt selskab. Den mindede mig i går om, at december er så tæt på, at man næsten kan smage den, og jeg glæder mig som et lille barn! Jeg kan faktisk i det hele taget ikke finde en mere passende opskrift at poste på sådan en kold fredag sidst i november. Det er retter som denne her, der gør, at de kolde måneder gerne må vare lidt længere. Bare lidt.
Med ønsket om masser gode tilbud på Black Friday, ristet rugbrød med peanut butter og ost (jeg stopper ikke, før I har prøvet det) og flirteri henad de sene nattetimer. God fredag!
Peanut butter stuvning
Ingredienser
- 1 spsk kokosolie
- 2 løg, hakket fint
- 3 fed hvidløg, hakket fint
- 1 chili, hakket fint
- 1 stk frisk ingefær, ca. 2x2 cm
- 2 tsk kanel
- 1 tsk stødt muskatnød
- 1 tsk stødte nelliker
- 1 dåse flåede, hakkede tomater (400 gram)
- 1 dåse tomatpuré (140 gram)
- 2 dl peanut butter (ca. 200 gram)
- 2 grøntsagsbouillonterninger
- 7,5 dl vand
- 450 gram kogte kikærter
- 250 gram kogte, hvide bønner
- 1 lille squash, skåret i chunky tern
- 3 søde kartofler, skåret i chunky tern
Til afslutning
- 1 spsk sukker
- 4 spsk spicy peanuts (kan udelades)
- 1 lille dåse kokosmælk (165 ml) (kan udelades)
- salt og peber
Spicy peanuts
- 1 pose saltede peanuts (250 gram)
- 1 tsk stødt chili
- 2 tsk paprika
Forslag til topping
- Spicy peanuts (se ovenstående)
- Hakket grønkål
- kokosmel
- Rosiner
- cherrytomater
- Ris, couscous eller byg
Sådan gør du
Peanut butter stuvning
- Varm kokosolien op i en stor gryde. Steg de hakkede løg ved medium varme, ca. 5 minutter. Tilsæt de hakkede hvidløg, chili og ingefær og steg lidt videre. Tilsæt kanel, muskat og nelliker og lad dem stege lidt med, ca. 30 sekunder.
- Tilsæt dåsen med de hakkede tomater og rør godt rundt. Tilsæt herefter tomatpuré, peanutbutter, bouillonterningerne og vand. Rør godt sammen. Herefter kommes også kikærterne, de hvide bønner, de søde kartofler og squashen i.
- Lad simre under låg ved lav varme i 40 minutter. Til sidst smages stuvningen til med salt, peber og sukker. Tilsæt kokosmælk og peanuts og rør rundt.
Spicy peanuts
- Kom peanuts og krydderier på en varm pande og steg dem under omrøring et par minutter. De skal lige have en anelse farve, men ikke brænde.
- Opbevar i en lufttæt beholder indtil servering.
Servering
- Jeg serverer stuvningen i en dyb tallerken og drysser toppings oven på - nemt og enkelt.