OH DEAR LORD ALMIGHTY.
Tilgiv mig, for jeg har syndet.
Eller rettere: jeg har spist så meget, at der må være én eller anden bibelhistorie, der kan matche mit syndige overforbrug. Undskyld.
De her ‘grøntsagsbøffer’ er geniale af flere årsager (jeg skriver bøffer i anførselstegn, fordi jeg virkelig ikke ved, hvad jeg i virkeligheden burde kalde dem). De er nemlig både bøffer, frikadeller og bare rent snackilicious, alt efter hvordan man vælger at servere dem.
Hvad? I know. Det er fuldkommen genialt. Jeg elsker, når man opdager en fars, der kan det hele. Hvis man former farsen stort, så bliver det til bøffer, der virkelig godt ville kunne bruges i burgere. Steger man dem mindre, er det frikadeller, der virkelig godt ville kunne spises til kartofler og sovs. Og steger man dem midt imellem, er de bare ren og skær en snack, man kan servere som fingermad. Jeg valgte snack-vejen og serverede dem sammen med en nem dip lavet på soyayoghurt, citron, hvidløg og persille. Ooooh yes.
Hvordan noget lavet af squash, gulerødder og mel kan smage så godt er i sandhed en gåde, men jeg synes ikke, man skal stille spørgsmål til hverdagsmirakler på dén måde. Og ja, nu skal jeg nok komme væk fra bibeltemaet – men det er svært, når man skriver om mad, der grænser til en religiøs oplevelse (jeg er lidt for vild med den her opskrift, kan jeg mærke)…
De skal helst spises lige direkte fra panden, mens de er brandvarme og sprøde, men ellers er der ingen regler.
Jep. Ingen regler og mad i samme ombæring. Min favorit.
Med ønsket om en god torsdag fyldt med meget brus i colaen, ingen kø på motorvejen og friske podcasts!
Psst..
Hvis du er på udkig efter andre opskrifter, der kan steges på panden, så prøv f.eks:
-
Vegansk fars, der både kan bruges til bøffer og frikadeller
-
De nemmeste veganske falafler
-
Veganske linsedeller
Nemme grøntsagsbøffer med squash og gulerødder
Ingredienser
Grøntsagsbøffer
- 1 squash (ca. 350 gram), revet
- 3 gulerødder (ca. 200 gram), revne
- ½ løg, hakket fint
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk HUSK
- 1,5 dl hvedemel
- salt og peber
- Rigeligt olie (til stegning)
Yoghurtdip
- 1 dl neutral soyayoghurt
- 1 fed hvidløg
- Saft fra ½ citron
- 1 bundt frisk persille
- salt
Sådan gør du
Grøntsagsbøffer
- Start med at rive squashen på et rivejern. Læg på en tallerken og drys rundhåndet med salt. Stil til side i 10 minutter, så salten kan nå at trække en del af squashens væske ud.
- Imens squashen trækker, rives gulerødderne og kommes i en skål sammen med mel, HUSK, hakket løg og hvidløg.
- Klem så meget væske ud af squashen som muligt (det er fint bare at tage et par håndfulde og klemme dem i hænderne) og overfør til skålen. Rør farsen godt sammen og smag til med salt og peber. Jeg kan godt lide den meget milde smag, men hvis du har lyst til at fyre den af med paprika, chili, karry eller andet, så gør det!
- Brug hænderne eller to skeer til at forme bøfferne i den størrelse, du godt kunne tænke dig, og steg dem i rigeligt olie (og jeg mener det: rigeligt olie) på en pande ved medium til høj varme. Steg nogle minutter på hver side, indtil de er gyldne og sprøde.
- Overfør til en tallerken beklædt med køkkenrulle, og lad køkkenrullen suge noget af fedtstoffet, inden du kaster dig over dem som et sultent vilddyr. Server i burgere, som frikadeller eller spis dem med fingrene sammen med yoghurtdip (opskrift nedenunder).
Yoghurtdip
- Det bliver i sandhed ikke meget nemmere: kom neutral soyayoghurt i en skål og tilsæt presset hvidløg, citronsaft, friskhakket persille og et godt drys havsalt. Rør rundt og server!
- Velbekomme!
Kan man lave den uden husk?
Hej Anne,
Tak for din kommentar! HUSK fungerer lidt som erstatning for æg i denne her opskrift, og det vil sige, at den hjælper med at binde farsen sammen. Derfor tror jeg måske også det kan være en idé at erstatte det med noget andet i stedet for at udelade det helt – det kan f.eks. være blendede hørfrø blandet op med lidt vand, eller quinoa overhældt med kogende vand. Når det så er sagt, så er farsen ret godt sammenhængende blot med mel, så selvom jeg ikke har prøvet det, kan det sagtens være, at resultatet kan blive godt alligevel. Prøv – og lad mig høre hvad du synes 😀 Held og lykke!
Kh Sof
Hej Sofie
Jeg vil bare lige give dig stor ros for din fine hjemmside, og fantastiske opskrifter! Min mand og jeg har levet vegetarisk i 3 år, og vegansk i 6mdr, og har i den veganske periode prøvet mange af dine opskrifter – KÆMPE HIT 🙂 Så tak for din humor, lækre billeder, smagfulde opskrifter og fordi du gider bruge tid på at andres tilværelse lidt bedre! Kh Line
Der reddede du lige min dag! Tuuuusind tak, det er jeg sindssygt glad for at høre! Tak fordi du tog dig tid til at skrive, det giver mig kun mere lyst til at blogge 🙂 Hav verdens bedste dag og held og lykke med veganismeprojektet!
Hvad er husk
Hej Henning,
HUSK er et naturprodukt lavet af frøskaller, som hjælper med at binde farsen sammen, lidt ligesom æg ville gøre det. Du kan evt. prøve uden, eller bruge andre alternativer som blendede hørfrø eller chiafrø blandet op med vand. Og så kan du selvfølgelig også bare bruge æg, hvis du ikke er veganer 🙂
Hav en dejlig dag.
Kh Sofie