Jeg er fuldkommen tosset med pesto (er vi ikke alle?), men det er virkelig sjældent jeg orker at lave det selv. Jeg har altid lidt den tanke, at det er lidt besværligt at lave, trods jeg godt ved, at dét er en lodret løgn. Alt for ofte ender jeg med et færdigkøbt glas, som også er ret lækkert, men også en lille smule letkøbt, når pesto i virkeligheden handler om at smide ting i en food processor og derefter… Well, ikke rigtig gøre noget.
I dag skal det derfor handle om vegansk persillepesto med mandler og hvidløg – min absolutte yndlings pesto, som jeg har lavet ind imellem lige siden jeg for en del år siden fandt mig selv ride med på raw food bølgen. En bølge jeg senere er hoppet gevaldigt af, skulle jeg hilse fra mig selv og min talje at sige, men pestoen holder stadig!
Vegansk pesto betyder egentlig bare, at man har udeladt osten (gisp!). I stedet tilsætter jeg mandler og gærflager, der giver den samme salte fornemmelse. Jeg laver min med persille, fordi det er den krydderurt, jeg har det næreste forhold til, men intet skal stoppe dig fra at kaste dig ud i noget mere eksotisk!
Persillepesto er genialt til:
– Pasta (det vidste I nok godt)
– Grøntsagsstrimler (så man kan lege, at man næsten spiser rigtig pasta/pesto, I ved)
– Som pålæg på rugbrød
– Som spread i en sandwich
– Som dyp til grøntsagsstænger
– Som fyld i suppe – det er f.eks genialt i en blomkålssuppe, jeg har tænkt mig at dele i nærmeste fremtid… Stay tuned!
Sidst men ikke mindst er pesto genialt til at have liggende i fryseren, hvis man en dag får gæster eller bliver lidt tapassulten – og så føles det bare fedt at kunne sige “ja, den er jo hjemmelavet…”
Ah. Kan I mærke, at vi begynder at lave vores egen pesto fra nu af? Jeg kan. Tror jeg.
Med ønsket om en god mandag fyldt med regn i moderate mængder, tilbud på Bugles (i Netto til en 10’er!) og masser af zen!
Persillepesto
Ingredienser
- 1 bundt persille
- 2 fed hvidløg
- 1 håndfuld mandler
- 2 spsk gærflager (kan udelades)
- 0.75 tsk fint salt
- 1,5 dl solsikkeolie
Sådan gør du
- Kom alle ingredienserne i en food processor eller en minihakker og kør, indtil pestoen har den rigtige konsistens. Opbevar i en lufttæt beholder.