Tænk hvis man levede i en verden, hvor man kunne få and til juleaften, sådan… Bare uden at spise and! Det hedder 2019 og jeg graver det fuldstændig vanvittigt!
Den bedste og nemmeste opskrift på mock duck – så kan det godt blive jul!
Jeg har ligget så syg den sidste uge, at min ellers så tjekkede veganske julekalender er fucket fuldstændig op. Jeg har skiftevis haft feber, frosset, haft det som om, jeg er blevet kørt over af en Fynbus og resten af tiden bare været ynkelig. Og det er æk’ cool. Men hey! Der er stadig masser af tid op til jul, og det betyder jo bare, at resten af opskrifterne kommer lidt hyppigere, så det er fint med mig!
Og nu: dagens opskrift. Mock duck. Også kendt som vegansk andesteg. Og jeg elsker det!
Der findes så mange lækre opskrifter på veganske hovedretter til jul og jeg kan lide virkelig mange af dem, men de senere år har jeg holdt mig til mock duck og ærligt: jeg tror aldrig, jeg går tilbage.
I’m telling you! Mock duck er:
- Meget velsmagende og meget lig rigtig andesteg
- Til at betale sig fra, når det nu skal være
- Proteinrigt og mættende
- Så nemt at lave, at alle kan finde ud af det – også din panikslagne mor, som ikke ved, hvad hun skal servere
- Et julemirakel. Intet mindre!
Nogle kan ikke lide det, fordi det minder for meget om rigtig and, men det kan jeg umuligt være sur over, for jeg elsker andesteg, så jo mere, det kan ligne, jo bedre for mig. Og jo mindre skiller man sig ud fra traditionerne, hvilket er nice, for hvem er ikke traditionalist juleaften?
Hvad er mock duck lavet af?
Og det er, som der skrevet står (på wiki, of coooourse):
Mock duck er en glutenbaseret vegetarisk mad. Det er lavet af hvedegluten, olie, sukker, sojasovs og salt. Det er således højt i protein. Den karakteristiske smag og den kunstige “plukkede and” -tekstur skiller den fra andre former for kommercielt tilgængelige glutenprodukter.
Yas. And we like. We like a lot!
Mock duck er som sådan bare seitan med skind og en lidt anden tekstur, og hvis man gik helt hardcore på den kunne man i princippet lave den selv, helt fra bunden. Men så igen: gider man dét?
Nej. Det gør man ikke, vel?
Hvor kan mock duck købes henne?
Mock duck er vist nok det mest populære vegetariske alternativ at sætte tænderne i til jul, så det er blevet nemmere at opdrive. Det findes i de fleste velassorterede asiatiske supermarkeder og kan ellers købes mange steder på nettet. Jeg købte min på greenos, fordi de havde tilbud, men den er til at finde mange steder. På en god dag kan en dåse mock duck opdrives til 25 kroner, og det synes jeg overhovedet ikke er dyrt for en julemiddag, der nærmest laver sig selv. Altså, ærligt. Det er pinligt så nemt, det er!
Det ér faktisk bare at blande marinade, dræne mock duck, vente vente vente, ind i ovnen, hælde sovs på, spise. Og jeg glæder mig. Åh, hvor jeg gør!
Oooog med disse ord. Skal vi komme igang?
Med ønsket om en skøn dag fyldt med ingen nissehue-konflikter, gode gåture og en lille smule overskud lige her op til ferien!

Mock duck - den nemmeste veganske andesteg
Ingredienser
- 2 dåser mock duck á 280 gram, drænet
- 1/2 dl smagsneutral olie
- 1 spsk soya
- 1/2 tsk røget paprika
- 1 tsk tørret oregano
- 1/4 tsk tørret rosmarin
- 1/4 tsk kanel
- 1/4 tsk salt
- 1/4 tsk peber
- 1 håndfuld svesker (kan udelades)
Sådan gør du
- Bland olien sammen med krydderierne og lad den drænede mock duck marinere i minimum 30 minutter og gerne natten over.
- Hæld mock ducken (inklusiv marinade) i et fad og læg gerne nogle svesker ved, hvis du kan lide det.
- Bag ved 150 grader i 25-30 minutter, indtil stykkerne er gennemvarme og gyldne.
- Serveres præcis som rigtig andesteg. Ja tak!
Psst …
Hvis du er på udkig efter andre lækre opskrifter til jul, så prøv:
Mange tak for en nem opskrift 🙂 godt alternativ
Hej Karina, hvor er du sød. Det er jeg så glad for at høre!
Dejlig nem opskrift, men hvordan laver du sovsen til?
Hej Nana,
Der er flere forskellige opskrifter på sauce her på bloggen ☺️