Hvis du ikke har siddet i et lummert klasselokale og smovset Den du ved nok, så kan du ikke være opvokset i Danmark. Det er en vanvittigt undervurderet kage, som jo i virkeligheden er en drømmekage, men i chokoladeversion og med et strejf af kaffe. Og ærligt talt: ka’ det overhovedet blive bedre?!
Gå til opskrift
Vegansk opskrift på den klassiske Den du ved nok kage – uden æg, mælk og smør, men fugtig og helt perfekt!
Okay, okay, okay! I think I just done did something!
Jeg har ikke spist Den du ved nok kage i maaaange år. Selvfølgelig delvist fordi den almindelige opskrift ikke er vegansk. Men også fordi man lidt glemmer, hvor lækker en kage det egentligt er. Og når man ikke har nogen børn, som forventer kage med i skole i tide og utide, hvor tit finder man så lige på at bage den slags?
Well, let me tell you: DET BURDE MAN GØRE RET TIT!
Den du ved nok i vegansk udgave er:
- Svampet og kompakt
- Intens, lækker og overdrevet på alle planer
- Nem, hurtig og slår aldrig fejl
- EN CROWDPLEASER!
Bevisførelse: Altanfyr havde endnu engang medbragt mit bagværk til nådesløs bedømmelse på sit arbejde, og det eneste kritiske, der var at sige, var egentlig, at man vist skulle smage liiiidt mere for at kunne bedømme, om den var god… Så jeg tillader mig at mene, at den er hjemme!
Jeg ved ikke med jer, men jeg synes det er på tide at lave en stor kop kaffe, parkere mand, børn og hund i et hjørne af sofaen og teame op med et 20 x 20 cm stykke kage. Hvad siger I?!
Med ønsket om en fantastisk dag fyldt med lønforhøjelser, gode nyheder og smil fra fremmede!
Vegansk Den du ved nok kage
Ingredienser
- 1,75 dl plantedrik
- 150 gram Smørbar Blok
- 200 gram sukker
- 1 dl æblegrød (hjemmelavet eller købt)
- 225 gram hvedemel
- 2 tsk vaniljesukker
- 6 spsk bagekakao
- 2 tsk bagepulver
- 1/2 tsk groft salt
Kokos/kaffe glasur
- 150 gram Smørbar Blok
- 5 spsk espresso (eller bare stærk kaffe)
- 180 gram flormelis
- 3 spsk bagekakao
- 150 gram kokosmel
- 1 tsk vaniljesukker
Sådan gør du
Den du ved nok kage
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Smelt smørbar blok sammen med mælk i en lille kasserolle. Smørret skal lige smelte, men det skal ikke koge.
- Hæld smørmælken i en skål sammen med resten af ingredienserne og pisk det hele sammen med en elpisker. Overfør til en springform beklædt med bagepapir.
- Bag kagen midt i ovnen 30-40 minutter, indtil der ikke hænger noget fast, når du prikker i den med en kødpind. I min ovn skal den have præcis 30 minutter, men bagetider varierer, så husk at holde øje med den.
- Tag kagen ud af ovnen og lade den køle meget af, før du laver glasuren.
Glasur
- Smelt alle ingredienserne sammen i en gryde. Det skal være flydende, men ikke koge.
- Fordel i et tykt lag ud over den næsten afkølede kage og lad stå i 30-60 minutter, indtil glasuren har sat sig. Det kan være svært at vente, I know, men det er det værd!
- Velbekomme!
Psst …
Hvis du er på udkig efter andre veganske kager, så prøv:
Jeg er i den grad opvokset i Danmark, og har absolut ingen minder om den du ved nok. Jeg vil påstå, at jeg aldrig har smagt den. Og jeg var 19, før jeg opdagede hvad drømmekage er.
Hej J,
Er det rigtigt?! Haha okay, godt ord igen! Jeg håber du har fået spist en masse drømmekage siden 😀
Er der alternativer til hvedemel
Hej Peter, jeg har ikke lige prøvet andet, men jeg tænker, at mandelmel, blendede havregryn, rismel eller måske en blanding godt vil kunne bruges – du må bare ikke hænge mig op på det
Bedste Den-du -ved-nok nogensinde! Det er mine børns mening om kagen og jeg kan kun være enig. Kagekrummen er fløjsblød – ikke for klæg og ikke for tør og ikke sej, men simpelthen perfekt! Toppingen smagte som konventionel opskrift, hvilket er en positiv dom fra min familie 🙂
Jeg var i tidsnød, så måtte bruge hvad jeg havde i huset: til æblemos blev det 2 fintrevne æbler, der blev kogt mens jeg fandt de andre ingredienser frem. Smørbart blev smeltet i den varme grød og plantemælk tilsat, så grøden blev kølet hurtigt ned. Jeg havde ikke nok Smørbart til toppingen, så brugte 20 g smørbart og 160 g “kokosfløde” fra en dåse kokosmælk, jeg havde i køleskabet (dvs. det faste der former sig øverst i dåsen, når den står på køl).
Jeg var en smule betænkelig m.h.t. krummen da jeg så billedet til opskriften, var bange for at den var meget klæg, men det var den slet ikke i vores ovn, det var en himmerigsmundfuld som jeg kan love, vi vil bage mange gange i fremtiden til både veganere og kødspisere. Juhuuu!!
Hej Anne,
Eeeeej, jeg er vild dig! Hvor er det bare verdens bedste kommentar! Det er jeg SÅ glad for – og tak for at dele dine alternative metoder, som kan bruges under tidspres. De er noteret!
Hav en dejlig dag!
Hej Sofie
Jeg har endnu ikke prøvet at bage kagen, men jeg tænker lidt på… Hvor mange personer er der ca. til i ovenstående opskrift? Måske har jeg bare ikke kigget godt nok efter, men jeg kan ikke umiddelbart finde det?
Men den lyder lækker og jeg tror jeg vil prøve at bage den til kollegerne en dag – vi har nemlig en veganer iblandt os og selv er jeg “ko-fri”.. :o)
Bedste hilsner Mille
Hej Mille,
Jeg har brugt en ganske almindelig springform til kagen, vil tro at der der en 8-10 stykker i sådan en, alt efter hvor sulten man er 🙂
Hej.
Jeg har tænkt mig at lave netop denne kage til når vi får besøg næste weekend.
Er det nødvendigt at bruge Smørbar Blok, eller kan man nøjes med Smørbar? Kan se der er lidt forskel i ingrediens listen, så vil høre om det vil gøre en stor forskel på kagens konsitens.
På forhånd tak 🙂
Mvh Pernille
Hej Pernille,
Jeg synes Smørbar Blok er lidt nemmere at have med at gøre, når man bager, fordi man ikke behøver at veje det osv., men jeg tror ikke det gør nogen forskel om du bruger den ene eller den anden, for det skal jo alligevel smeltes det hele 🙂 Så du fyrer den bare af! /Sof
Tusind tak for en lækker opskrift! Smagte fantastisk og var et kæmpe hit hos familien, som næsten ikke troede på at den kunne være lavet uden æg og “rigtigt” smør! Kan varmt anbefale denne opskrift. Ikke sidste gang jeg bager denne kage.
Hej Yasmin,
Tuuusind tak for din kommentar Hvor er jeg bare glad for at høre dét!
Hej Sofie
Hvor er jeg glad for jeg faldt over din opskrift, det var lige sådan en jeg skulle bruge!
Nu er jeg ikke så ferm i de mange forskellige plantedrikke der findes, så må jeg ikke høre hvilken du bruger?
Hej Luna,
Ej, det er jeg glad for at høre! Den er altså også bare go’ Jeg bruger faktisk bare dét, jeg har – det gør ikke den store forskel for kagen, da alt plantedrik allermest består af vand. Jeg kan godt lide at bruge soyadrik med vanilje, da jeg synes det er lækkert med vaniljen, men du kan også sagtens bruge havre eller ris eller hvad du lige nu har. Håber det bliver godt!
Den her kage smager bare for vildt! Super lækker!
Julie for søren, du gør mig glad nu! Jeg elsker, når andre kageglade derude, får gavn af mine opskrifter