Januar er på mange måder den måned, jeg har sværest ved at forene mig med. Julelyset er pillet ned, kulden er indtruffet og læsesalen vrimler med folk, der har dét der helt specielle “så HJÆLP mig dog”-blik i øjnene. Jeg ved det, for jeg har lige været deroppe. På en SØNDAG. En høj, hellig søndag!
Så sidder man dér. Helt ny-tyk efter julen. Træt. Og skal igang med ting, der kræver masser af energi, mens det man egentlig helst vil, er at gå i seng med en stor bøtte Quality Street.
Det betyder desværre, at jeg ikke har tid til at opdatere bloggen med opskrifter. Det meste mad indtages på læsesalen, og det involverer som regel noget med hummus-madder og litervis af kaffe. Men – der er heldigvis altid et men – det betyder også, at når jeg endelig finder tid til at gå i køkkenet, så er maden uundgåeligt noget nemt, hjerteligt og rygende varmt. Jeg advokerer til alle tider for comfort food, men eksamens-mad er på én eller anden måde i en helt anden liga. Det skal være noget, der gør én glad, både mens man laver det og mens, man spiser det. Det skal være mad, der lige præcis passer til selvmedlidenhed, ynk og lavt blodsukker.
Hvad kunne det være, f.eks? Det er godt, du spørger, for det kunne f.eks lige præcis være vegansk tikka masala med blomkål.
Kokosmælk. Masser af grøntsager. Masser af krydderier. Og en masse kulhydrater ved siden af. Det KAN ikke rigtig gå galt.
Jeg serverede min tikka masala med disse pandebrød med birkes, som jeg netop har postet på madsitet Hurtig Mums (se mig, jeg breder mig!), men helt almindeligt brød, ris eller pasta ville absolut også fungere, hvor uautentisk noget af det end måtte lyde….
Med ønsket om en perfekt søndag foran fjernsynet, på pizzeriaet, med eller uden tømmermænd, og forhåbentligt ingen eksamenslæsning!
Vegansk tikka masala med blomkål
Ingredienser
- 2 spsk olie
- 1 løg, hakket
- 6 fed hvidløg, hakket
- 1 stk ingefær, ca. 2x2 cm, skrællet og hakket
- 1 rød chili, hakket
- 1 rød peberfrugt, skåret i skiver
- 3 store tomater, halverede
- 2 dl kokosmælk
- 1 lille bundt persille (eller koriander, hvis du kan lide det)
- 1 lille blomkål (ca. 500 gram)
Krydderier
- ½ tsk kanel
- ½ tsk gurkemeje
- 1,5 tsk garam masala
- 2 tsk salt
Til servering
- Lime
- Persille (eller koriander)
- Kokosmælk eller yoghurt
Sådan gør du
- Varm olien op ved medium varme på en stor pande og steg løg, hvidløg, chili og ingefær, indtil løgene begynder at blive gennemsigtige.
- Hæld pandens indhold direkte i en foodprocessor eller blender og top med tomater, peberfrugt, kokosmælk og persille. Blend indtil du har en helt flydende masse.
- Flyt den blendede sovs tilbage til panden og varm op ved medium varme. Tilsæt krydderierne og rør rundt. Læg låg på og lad simre svagt i 15 minutter. Imens skæres blomkålet ud i små mundrette buketter.
- Efter 15 minutter smages sovsen til og blomkålsstykkerne kommes i. Fordel dem godt og lad koge yderligere 15 minutter under låg, indtil blomkålen er mør.
- Top med persille, lidt ekstra kokosmælk og et godt skud lime og servér!