Brr. Det er KOLDT udenfor. Trods jeg ikke engang er sikker på, at det er frost, så er det koldt på den der måde, hvor man fryser helt ind til benet. Det er koldt på jeg-sætter-mig-bare-foran-brændeovnen-med-en-kop-te-resten-af-dagen-måden.
Altså, seriøst. Jeg sidder rent faktisk foran brændeovnen. Og jeg har absolut ingen planer om at flytte mig. Altså medmindre jeg bliver sulten.
Apropos sulten, så er dagens opskrift én, der er god til sult. Den der sult, der kommer snigende helt indefra, hvor det eneste, man har lyst til, er varm, snasket, beroligende mad, som gør én lykkelig helt ind i sjælen. Den slags mad, der i folkemunde dækkes ind af begrebet comfort food. Den slags mad involverer for mig ofte noget brændende varmt, der har kogt i flere timer og bliver serveret i en bundløs skål. Det gør dagens opskrift ikke. Men der er nu alligevel noget usædvanligt tilfredsstillende og mit-liv-er-bedre-nu-følelse over de her burritos, på en sådan måde at jeg ikke kan kategorisere dem som andet, end dét: comfort food. De er lige præcis den slags mad, man har brug for på en dag i december, hvor man ikke kunne drømme om at skubbe sig selv ud for at forbrænde kalorier, men hvor man alligevel har lidt for dårlig samvittighed over, hvor meget juleslik, man har spist, til at man rigtig vil kaste sig over det virkelig syndige comfort food… Hva? Om det er mig, der har spist for meget juleslik? Årh, hold op…
Disse er alt det, burritos skal være: Snaskede. Salte. Søde. Og de medbringer følelsen af at være en lille smule forbudte – trods de faktisk overhovedet ikke er det. De indeholder hverken ost eller ris (må Gud være med os) og faktisk ikke rigtig noget, der umiddelbart indeholder rigtig snaske-potentiale. Og alligevel ER de det! Jeg lover!
Disse vinterburritos indeholder:
– Moste søde kartofler
– Hvide bønner
– Grønkål
– Løg
– Hvidløg
– Kanel, spidskommen og chili
…Og de er:
– Lykkebringende
– Julede
– Knasende, søde og salte
– Sunde
– Og alligevel snaskede
Faktisk er de:
– Nærmest et julemirakel!
De kan spises, som de er, eller serveres med guacamole, salsa eller en salat ved siden af. De er perfekte til frokost dagen efter og holder sig også godt i fryseren, så der altid er hurtig aftensmad. Nævnte jeg dét der med julemirakel…?
Jeg har noget kaffe der skal drikkes, noget madprogram med Jamie Oliver, der skal savles over, og en eksamen, der skal ignoreres, så jeg efterlader jer med et godt gammeldags photobomb, der forhåbentlig får mundvandet til at løbe lidt. Med ønsket om en dejlig aften fyldt dårlige julefilm i fjernsynet, kæmpe store Twist-bøtter og noget med Hugh Grant. Altså bare ét eller andet. God onsdag!
Burritos med søde kartofler og grønkål
Ingredienser
- 2 spsk olie
- 2 løg, hakket groft
- 5 fed hvidløg, hakket fint
- 1 spsk kanel
- 1 spsk spidskommen
- 1 tsk stødt chili
- 3 spsk soya
- 400 gram hvide bønner
- 500 gram søde kartofler (5 små)
- 2,5 dl grøntsagsbouillon
- salt og peber
- 250 gram finthakket grønkål
- 8 små tortillas
- 3 avokadoer, skåret i mindre stykker
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Skræl de søde kartofler og skær dem i chunky tern. Sæt dem til kogning i en gryde med rigeligt vand og lad dem koge i ca. 10 minutter, indtil de er møre.
- Varm olien op på en stor pande ved medium varme. Steg løg og hvidløg ca. 5 minutter, indtil de er bløde og begynder at brune i kanterne. Tilsæt herefter spidskommen, kanel, chili og soya og fordel godt.
- Hæld de hvide bønner på panden og mos dem godt ned i løgene med en kartoffelmoser eller en gaffel, indtil ca. 3/4 af bønnerne er most.
- Hæld vandet fra de søde kartofler og mos dem i gryden, enten med en kartoffelmoser eller en stavblender. Overfør herefter mosen til panden og hæld 2,5 dl grøntsagsbouillon ved. Rør rundt og lad det simre 1-2 minutter, indtil bouillonen er opsuget.
- Til sidst fordeles grønkålen i fyldet. Lad det varme med et par minutter, indtil det er faldet ned og er blevet en integreret del af fyldet.
- Smag til med salt og peber.
Samlingen
- Læg 2 spsk fyld i midten af en tortilla. Top med 1 spsk avokado. Fold enderne ind og rul sammen. Læg side om side i et fad, så tæt som muligt. Hvis der er fyld tilbage, så fordel det ovenpå.
- Bag i ovnen i ca. 30 minutter, indtil de er varme og gyldne på toppen. Server med guacamole, salsa eller en salat.