I dag, mine damer og herrer, skal det handle om vegansk mac and cheese. Eller som jeg godt kan lide at kalde det: et hverdagsmirakel. Ja, undskyld, men det er intet mindre. Hvorfor skulle man undvære pasta i orange sovs, når man ikke behøver?
Anledningen til denne større eller mindre genistreg er, at marts med medfølelse er slut og at det virkelig har fået mig til at indse nogle ting. F.eks har jeg indset, hvad det har gjort ved min krop, at jeg bare i nogle få uger har ændret min kost. Mind. Blown.
Jeg havde lidt håbet, at jeg ville opdage noget andet, men jeg må bare erkende, at jeg i den seneste måned har haft det bedre end en 14-årig pige, der lige har mødt en Youtuber, alene fordi jeg har spist anderledes. Seriøst. Alt lige fra min hud, mine negle, min søvn og generelle sindstilstand har fået det markant bedre af en måned på plantebaseret kost. Det er dybt interessant og dybt foruroligende på samme tid. Især fordi det faktisk har været langt nemmere, end jeg troede. Derfor er jeg ret dedikeret til, at jeg også fremover vil køre samme linje (yikes!). Udover at jeg ikke må spise holiday dip og sour cream and onion chips (HULK!), så virker det heldigvis ret overskueligt. Altså, sådan på den relative både. Både fordi man stadig kan spise salt and vinegar chips og mørk chokolade. Meeeen, selvfølgelig også fordi man kan spise mac and cheese. Nå ja, eller mac no-cheese, hvis vi nu skal være helt præcise.
Med min kærlighed for såvel pasta som butternut er det mig helt uforståeligt, hvorfor idéen ikke er kommet til mig noget før – men jeg skal være ærlig og indrømme, at tanken aldrig har strejfet mig, før jeg investerede i Áine Carlins kogebog Keep it vegan, hvor der er en lignende version. Konceptet er, helt simpelt, at man i stedet for ost lader sin pasta indhylle i en smuk, sød og cremet butternut sovs blandet med kokosmælk, sennep og lidt eddike. Altså. Jeg er PÅ!
Efter indtagelsen af dette måltid finder mig sig selv være bare en lille smule lykkeligere, end man var før. Faktisk så lykkelig, at man ikke engang orker at savne ost – hvilket, for bare nogle få uger siden, ville være en helt utænkelig sætning for mig at sige. Men nu siger jeg det alligevel! Og I siger det også, når I har smagt det.
Ja? Ja.
Med ønsket om en fantastisk tirsdag fyldt med nypudsede vinduer, tømte opvaskemaskiner og neglelak, der ikke skaller af!
Vegansk mac and cheese
Ingredienser
- 1 butternut (ca. 900 gram)
- 4 fed hvidløg
- 2 dl kokosmælk
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 1 tsk sennep
- 1 tsk hvidvinseddike
- 1 tsk sukker
- 1 spsk gærflager (kan udelades)
- 300 gram fuldkornspasta
- Salt og peber
Til servering
- Bredbladet persille
- Gærflager
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Halver en butternut og skrab kernerne ud med en ske. Placer de to halvdele på en bageplade med bagepapir og drys med rigeligt salt og peber. Bank hvidløgsfedene flade med håndtaget på en kniv og fjern skrællen. Placer hvidløgene i butternuttens midte.
- Bag i ovnen i 60 minutter, indtil butternutten er helt mør. Lad den herefter køle af i 10 minutter.
- Skrab kødet ud med en ske og læg det i en foodprocessor eller en blender. Tilsæt de bagte hvidløg og kokosmælk og blend, indtil sovsen er helt blød og cremet.
- Overfør sovsen til en pande, hæld lidt vand ved og lad den koge op. Tilsæt bouillonterningen, sennep, sukker, eddike og evt. gærflagerne og lad sovsen simre i ca. 15 minutter. Imens sovsen simrer, sættes pastaen til kogning.
- Smag til sidst sovsen til og overfør den kogte, drænede pasta direkte til panden. Bland det godt rundt. Server med bredbladet persille og evt. ekstra gærflager på toppen.