Vegansk fish & chips med bananblomster – er I mæ’ mig?!
Altså. Fish & Chips.
Gyldne, sprøde, brandvarme, fede, friturestegte fisk.
Fedtede, lækrede fritter.
Og iskold tartarsauce.
Det KAN jo faktisk ikke rigtigt blive bedre, har jeg ret?
Det er i hvert fald én af de retter, jeg har savnet allermest, siden jeg besluttede at omlægge min kost. Den har alle de ting, en god ret skal ha’. Den er salt, den er sød, den er sprød, den er syrlig, den er tilfredsstillende på alle måder – og så er det heldigvis også muligt at gøre den vegansk. Jeg er både vild med dén her udgave med tofu, og selvfølgelig de klassiske fredsfisk, som vi efterhånden allesammen kender. Men dén her? Den kan altså også noget!
Hvad faen er bananblomster?
Bananblomsten er blevet kåret som the next big thaaang, og jeg venter egentlig lidt på, at det skal gå amok på Instagram. Sådan i rødbedeburger og jackfruit-mæssige proportioner. Men jeg synes ikke rigtigt, at det er sket, så da jeg endelig fandt en dåse selv, følte jeg mig virkelig som en first mover. Jeg fandt den helt tilfældigt, da jeg bevægede mig rundt på de dybeste afkroge af Bilka to go, og jeg blev vildt glad, for jeg ved, at verdens eneste veganske fish & chips shop bruger netop bananblomster som erstatning for fisk. Og dét kunne jeg godt lige tænke mig at få fingrene i!
Bananblomster er en meget kødfuld (jeg hader virkelig dét ord) plante, som gror for enden af bananklaser, og har en konsistens meget lig artiskokker. Man bruger dem meget i asiatisk og indisk madlavning, især som erstatning for fisk.
Og altsåøh … Jeg vil sige, at hvis man tror, det har konsistens som fisk, så bliver man skuffet. For det har det ikke rigtigt. Det har faktisk rigtig meget konsistens som jackfruit i lage, der sikkert også ville gøre sig fortrinligt her. Til gengæld er det nogle meget store, kødfulde stykker, som er fantastisk, når man gerne vil have store stykker med fisk. Og altså, når man frituresteger noget, så KAN det jo ikke gå helt galt, vel …
Og fritterne?
Ja, nu siger jeg fritter, men det er selvfølgelig bådkartofler, jeg mener. De er bagt med basilikum, chili, olivenolie og kærlighed. Og det er egentlig bare alt, man har brug for, i den her sammenhæng.
Og så skal du selvfølgelig servere den med en iskold tartarsauce.
Det kan ikke rigtigt være anderledes, vel? Men heldigvis har jeg en opskrift på vegansk tartarsauce lige her.
Hvis du er så heldig at kunne skaffe en dåse, så kom da lige igang, for søren!
Med ønsket om en dejlig dag fyldt med frostklar luft, friske pakker med mundbind og fyldt batteri på telefonen!
Vegansk fish & chips med bananblomster og chilifritter
Ingredienser
Fish
- 1-2 dåser bananblomster, drænet
- 3.5 dl hvedemel
- 1/2 spsk. bagepulver
- 1 tsk. løgpulver
- 1 tsk. hvidløgspulver
- 1 tsk. paprika
- Salt og peber
- 1 dåse øl (33 cl)
Chips
- 1 kg kartofler
- 1 tsk. tørret basilikum
- 1 tsk. chiliflager
- Salt og peber
- Olivenolie
Sådan gør du
Fish
- I en skål blandes mel med krydderier, salt og peber. Vend dine bananblomster i melblandingen, ryst dem og læg dem til side på en tallerken.
- Tilsæt øl til melblandingen under omrøring. Det er ikke sikkert, du får brug for hele din øl. Det kommer lidt an på, hvor meget mel, der sidder på dine bananblomster. Dejen skal have en tyk og cremet konsistens, men stadig være flydende, sådan lidt som smeltet is eller en pandekagedej.
- Varm smagsneutral olie op i en gryde eller en pande, klar til friturestegning.
- Dyp hver bananblomst i dejen og lad overskydende dej dryppe af, inden du lægger dem i gryden. Steg kun et par stykker ad gangen, så de ikke steger fast i hinanden. Bananblomsterne har en tendens til at lægge sig i bunden, når du smider dem i, så det kan godt være nødvendigt at løsne dem. Steg i 4-6 minutter, indtil de er gyldne.
- Overfør til en rist, hvor de kan dryppe af, og drys med en generøs mængde salt.
- Overfør til en rist, hvor de kan dryppe af, og drys med en generøs mængde salt.
Chips
- Forvarm ovnen til 190 grader varmluft.
- Skrub kartoflerne og skær dem i chunky både.
- Læg dem på en bageplade og bland rundt med basilikum, chiliflager, rigeligt salt, peber og olivenolie.
- Bag i ovnen 30-40 minutter, og rør rundt engang imellem.
Noter
Psst: Er du på udkig efter opskrifter på fish and chips? Så prøv: