Der er så uendelig meget ondskab i verden, vi ikke kan gøre noget ved, men heldigvis er der også så uendelig meget godhed, vi skal huske at sætte pris på. Oktober måned er én af de ting. Det er min yndlingsmåned af dem alle (undskyld december!), og jeg elsker oktoberdage ligeligt, uanset om det regner eller om vejret har den der helt klare, friske luft og isblå himmel, som er helt særligt for oktober. Og som det er i dag, i øvrigt. Lur mig om vi ikke er nogen, der skal i botanisk have og forundres af nogle blade senere!
Ligegyldigt hvad vejr det er i dag, så er det under alle omstændigheder det rette vejr for en kæmpe skål vegansk chili sin carne med soyafars. Under et tæppe. Med tykke sokker på.
Okay. Lad os lige snakke lidt om soyafars. Soyafars og andre køderstatninger er noget af det, jeg har prøvet at undgå at spise, siden jeg blev veganer, fordi jeg ikke helt forstår meningen med at spise noget, der både i smag og udseende ligner kød. Jeg mener, man er vel netop blevet veganer for ikke at skulle spise kød…
Men nu har jeg ændret mening. Jeg er blevet veganer af mange årsager, men ikke af den årsag, at jeg ikke synes, at kød smager godt. Tværtimod, egentlig. Jeg savner det tit og især når vi når de koldere måneder, hvor simreretter spises flittigt, savner jeg det ekstra meget. I sådan en situation er soyafars helt perfekt: det mætter, det er smagfuldt, kødfyldt (kan man sige dét?), giver virkelig meget mad og er hyggeligt og rart på alle måder. Og så er det, ikke helt uvæsentligt, perfekt at servere for gæster, der er skeptiske over for mad uden kød. Jeg er ikke engang sikker på, at de ville opdage, at det var vegansk, hvis man ikke sagde noget. Med andre ord: perfekt gæstemad til alle slags gæster.
…Eeeeller bare perfekt til at spise helt alene foran Netflix i sin pyjamas. Som, nå ja, de fleste opskrifter her på domænet er, efter min mening.
I hvert fald er der her en klassisk, simpel opskrift på chili sin carne, der minder uhyggeligt meget om originalen og er den perfekte ret at komme hjem til efter en lang dag. Sæt igang!
Med ønsket om en dejlig søndag fyldt med hygge, tidlig julestemning og kaffe med den helt rigtige temperatur!
Psst..
Hvis du er på udkig efter andre opskrifter på chili sin carne, så prøv f.eks.:
Chili sin carne med soyafars
Ingredienser
Chili sin carne
- 1 spsk olivenolie
- 1 løg, hakket
- 2 fed hvidløg, hakket
- 2 gulerødder, hakket
- 1 rød chili, hakket
- 100 gram soltørrede tomater
- 3 dåser flåede, hakkede tomater
- 360 gram soyafars
- 1,2 liter grøntsagsbouillon
- 2 dåser kidneybønner, udrænede
Krydderier
- 1 spsk kanel
- ½ spsk oregano
- ½ spsk paprika
- ½ spsk mørk kakao
- ½ tsk stødt chili
Tilbehør
- soyayoghurt
- avokado
- Tortillachips
- Ris
Sådan gør du
- Varm olivenolie op i en stor gryde ved medium varme. Tilføj hakket løg, hvidløg, peberfrugt, gulerødder og chili og steg ca. 5 minutter, indtil grøntsagerne er bløde. Tilsæt de soltørrede tomater, krydderier, de hakkede tomater, soyafars og bouillon. Rør godt rundt og lad simre i 15 minutter.
- Efter 15 minutter tilsættes kidneybønnerne. Jeg kan godt lide at hælde hele dåsen med lage i, men det er en smagssag. Lad herefter chilien simre yderligere 15 minutter, indtil den har en god konsistens og hele køkkenet dufter. Tilsæt evt. lidt mere væske undervejs, hvis chilien koger for hurtigt ind - de forskellige typer soyafars suger forskellige mængder væske, så hold øje med det undervejs.
- Smag til med salt, peber og f.eks. mere chili eller kanel. Server i store skåle og top f.eks med avokado, soyayoghurt og tortillachips.
- Chili sin carne er endnu bedre dagen efter og er derfor perfekt restemad. Velbekomme!