Waaaaait a minute! Kan veganere også spise tacos? Oh yes, det kan de, og de kan sågar komme med en opskrift, som hakket oksekød stegt på panden aldrig nogensinde vil kunne hamle op med. Sig hej til sprødt, knasende tacofyld lavet af bagt quinoa, og den nemmeste tomatsalsa, du nogensinde kommer til at lave (hint: dåsetomater er SÅ meget i orden.)
Da jeg voksede op på sydfyn i 90’erne, var stærk eller eksotisk mad ikke noget, der blev gjort så meget i. Jeg har aldrig været kræsen (det er svært, når man er så konstant sulten), men jeg kan stadig huske første gang, jeg blev introduceret for avokado, kokosmælk og chili. Jeg var temmelig gammel på det tidspunkt og kunne ikke rigtigt se idéen med det. Jeg tænkte, at nu var jeg jo kommet så langt uden indtagelse af den slags anomalier, så det kunne jeg vel lige så godt fortsætte med.
Hæ. Klip til verdens største avokado og kokos-freak, som i dag under ingen omstændigheder vil kunne leve uden nogle af delene. Tiderne er i sandhed skiftet, og i dag er jeg selvsagt ikke bange for at smage nye ting og hoppe med på nye madtrends, hvor latterlige de end virker til at starte med. Som selvproklameret madblogger anser jeg det lidt som min pligt at forsøge at være first mover og i øvrigt forholde mig åbent over for det meste (undtagen slik beriget med protein. Jeg er jo ikke idiot).
Af ovenstående årsag investerede jeg for meget længe siden i en pose quinoa. Jeg gjorde det mest, fordi jeg følte, at jeg burde, og jeg må bare sige, at jeg ikke helt var på. Jeg ved godt, at det skulle være et super food, fyldt med sunde fedtsyrer, fibre og alle mulige andre ting, der sikkert er godt, men jeg har bare aldrig syntes, at det ligefrem var noget at skrive hjem om, you know? Ja, jeg har nok i virkeligheden bare aldrig helt forstået det, tror jeg. Men nu! Nu forstår jeg! Åååh, hvor jeg forstår! Hvilket andet proteinfyldte, fiberfyldte, mættende, sunde produkt kan man få til suge masser af smag til sig, blive knasende sprødt og smage som noget fra en anden verden? Hvis vi lige ser bort fra popcorn (mmm, popcorn…), så kan jeg ikke tænke på ét eneste. Derfor er jeg fra nu af officielt fan. Og det bliver du også, når du har inviteret alle dine venner til taco-night (#tacotuesday, anyone?), og de har uuuuh-et og aaaah-et sig igennem hele den semireligiøse oplevelse, det er at få serveret en sprød taco sjasket til i kærlighed, quinoa og salsa.
Denne opskrift er virkelig simpel, har ingen overvældende ingrediensliste og kræver ikke de store madlavningsevner. Quinoaen skal blot koges, krydres og herefter bages, indtil det er sprødt. Se selv! Let!
Bagt quinoa er det perfekte fyld til mexi-night, hvad enten du craver tacos, nachos, tortillas eller enchiladas – og det kan holde sig sprødt i op til en uge i køleskabet, så der er samtidig rig mulighed for at få credit på madpakkekontoen. ¡Ay, caramba!
Med ønsket om en dejlig tirsdag fyldt med dårlige tv-programmer, overspringshandlinger og ingen lektier!
Tacofyld lavet af quinoa og hjemmelavet tomatsalsa
Ingredienser
Tomatsalsa
- 1 dåse flåede, hakkede tomater
- ½ løg, hakket fint
- ½ chili, hakket fint
- 1 tsk sukker
- 1 spsk citron
- salt og peber
Sprødt quinoafyld
- 185 gram quinoa
- 2,5 dl vand
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 1 dl af den lækre, hjemmelavede salsa
- 1 spsk gærflager (kan udelades)
- 2 tsk spidskommen
- 1 tsk paprika
- 1/4 tsk stødt chili
- 2 spsk olie
- salt og peber
Sådan gør du
- Hæld quinoaen i en sigte og skyl grundigt. Overfør til en pande og rist i 2-3 minutter ved medium varme, indtil de har fået lidt farve. Tilføj herefter 2,5 dl vand og 1 bouillonterning og rør rundt, indtil terningen er opløst. Læg låg på panden og lad koge i 15-25 minutter, indtil al væsken er kogt væk og quinoaen er mør.
- Imens quinoaen koger, tændes ovnen på 190 grader og salsaen påbegyndes. Det er pærelet: Dræn de flåede tomater i en sigte, indtil det meste væske er væk. Hak chili og løg fint. Bland i en skål sammen med sukker og citron og smag til med salt og peber. Stil til side.
- Når quinoaen er færdig med at koge, slukkes varmen. Tilsæt salsa, olie og krydderier til panden og rør rundt, indtil al quinoaen er dækket af krydderier. Smag blandingen til med salt og peber. Overfør herefter til en bageplade beklædt med bagepapir og fordel det godt, så det ligger i et jævnt lag på hele bradepanden.
- Bag quinoafyldet ved 190 grader i 30 minutter og rør i det ind imellem, så det bliver jævnt bagt. Skru herefter ovnen over på grill og bag videre i ca. 15 minutter, indtil quinoaen er helt sprød og har fået en god farve - pas på, at det ikke brænder.
- Lad køle af i 5 minutter og brug det herefter, som du ville bruge hakket kød - f.eks i tacos, madpandekager eller som topping til nachos. Velbekomme!