AftensmadAlle opskrifter

VEGANSK GRYDERET MED KASTANJER OG KARTOFFEL/RØDBEDE MOS

Vegansk gryderet med kastanjer, rødvin og svampe

Vegansk gryderet med kastanjer, svampe, rødvin og kartoffel/rødbede mos er den eneste ret, du skal kende til denne vinter. Og det siger jeg om alle mine retter… Men det er stadig sandt!

Den anden dag blev jeg helt og aldeles akut ramt af den vildeste lyst til kastanjer. Jeg kunne pludselig ikke tænke på andet, selvom jeg faktisk aldrig har smagt kastanjer. Underligt, yes?

Nå, men efter lidt researcharbejde fandt jeg til min store glæde ud af, at de sælger de flotteste kastanjer hos den fineste lille grønthandler, som jeg ofte er gået forbi, men aldrig har besøgt (Klostergrønt ved siden af Føtex Food på Guldsmedgade, hvis man bor i Århus. Go!). De lovede, at de har dem helt frem til jul, så det er bare med at gå amok.

Okay, så: hjem med mig, kastanjerne op på bordet og frem med Pinterest for at finde en vejledning til, hvordan fanden man får kastanjer ud ad skallen.

Livslærdom: Jeg er siiiindssygt dårlig til at pille kastanjer, har det vist sig. Der er faktisk måske ikke noget, jeg er dårligere til i verden, end at pille kastanjer. Og det siger altså en del, for der findes virkelig mange ting, jeg er meget dårlig til. I de fleste opskrifter beskrives det som om, at de nærmest popper ud af skallen ligesom en mandel, når man har bagt dem, but let me tell ya: der er sgu ikke noget pop over det, når jeg laver kastanjer. Der er til gengæld en del smuldr og langsommeligt pillearbejde. Hvis jeg endelig får dem hele ud af skallen, så kan jeg ikke få det der mørke lag af, så det har jeg helt droppet, for jeg synes, at det smager fint alligevel. NÅ!

Men er arbejdet så dét værd? JA! det synes jeg. Sgu. Kastanjer har den mest vidunderlige smag. Sådan lidt henad kartofler, men med en sødme og nøddeagtig smag, der ikke minder om noget som helst andet, jeg kender. And I like!

Jeg købte kastanjer kun fordi jeg havde en idé om, at de ville smage fantastisk i en stuvning med svampe og rødvin, og der er der jo alligevel ingen, der bekymrer sig om de er pæne. Der er ingen, der tænker på æstetik, når der er rødvin involveret, så meget kan jeg da huske fra mine rødvinsbranderter. Så det bekymrer vi os ikke om – vi bekymrer os kun om smag. Mmmm. Søde, dejlige smag.

Kastanjer. Svampe. Rødvin. Soyafløde. Kartofler. Rødbeder. Yes?

Jeg kan, besvær eller ej, bare ikke rigtig komme i tanke om noget, der er mere vinteragtigt og hyggeligt end bagte kastanjer, hvor mange rifter i fingrene og grå hår, de så ellers måtte afstedkomme. Og fik jeg nævnt mosen, egentlig? Den søde, fine mos med kartofler, rødbeder og smørbar? For hvis du var i tvivl, om det her var en god idé, så er du det ikke længere, vel?

Med ønsket om en dejlig søndag fyldt med blade i vinden, formiddagsrødvin og gode podcasts!

Vegansk gryderet med kastanjer, rødvin og svampe
Vegansk gryderet med kastanjer, rødvin og svampe
Psst…

Hvis du leder efter andre opskrifter på gryderetter, så prøv:

Print Recipe
VEGANSK KASTANJESTUVNING MED KARTOFFELMOS
Kastanjer er lidt svære at pille, men i denne opskrift gør det ikke så meget, for de skal alligevel begraves i dejlig sovs. Hvis du ikke er til kastanjer, så byt dem f.eks. ud med kikærter, bønner eller noget andet, du kan lide.
Vegansk gryderet med kastanjer, rødvin og svampe
Forberedelses tid 20 minutter
Tilberedningstid 60 minutter
Antal personer
personer
Forberedelses tid 20 minutter
Tilberedningstid 60 minutter
Antal personer
personer
Vegansk gryderet med kastanjer, rødvin og svampe
Instruktioner
Tilberedning af kastanjer
 1. Forvarm ovnen til 220 grader.
 2. Skær et kryds på den flade side af kastanjerne. Forsøg at skære igennem skrællen (vigtigt - ellers risikerer du en eksploderet-kastanje-i-ovn-situation), men ikke ned i selve kastanjen. Forsøg evt. at gøre det lidt bedre end mig.
 3. Kom direkte på en bageplade og bag i ovnen 15-20 minutter, indtil de har åbnet sig. Lad dem køle let af og forsøg at pille dem, mens de stadig er lune. Lad evt. halvdelen af dem blive inde i den slukkede, lune ovn, så du ikke risikerer, at de allesammen bliver kolde, mens du arbejder.
Gryderet med kastanjer, svampe og rødvin
 1. Varm et par skefulde olivenolie op i en stor gryde ved medium varme. Steg løg, bladselleri og gulerødder under jævnlig omrøring i 5-10 minutter, indtil de er godt brunede og lækre.
 2. Tilsæt de pillede kastanjer og hakkede champignoner til gryden og steg videre et par minutter.
 3. Tilsæt 3 dl rødvin og 1 spsk balsamico og lad det koge godt af, ca. 5 minutter.
 4. Tilsæt 1 spsk hvedemel og rør godt rundt, så det ikke klumper. Kør videre med 1 tsk timian og 1 spsk mørk marmelade til gryden. Rør rundt og steg lidt, ca. 1 minut.
 5. Tilsæt 3 dl kogende vand og 1 bouillonterning til gryden og lad det koge, indtil gryderetten er tyk og lækker. Smag til med salt og masser af peber. Tilsæt soyafløden lige inden servering - den skal lige varme igennem, men må ikke koge.
Kartoffel/rødbede mos
 1. Skræl rødbederne og kartoflerne og skær dem i mindre tern - sørg især for at skære rødbederne ret fint, så de nemmere kan moses.
 2. Kog i rigeligt vand UDEN salt i 15-20 minutter, indtil de er møre.
 3. Hæld vandet fra gryden og lad dem dampe af et kort øjeblik. Tilsæt en skefuld Naturli Smørbar eller kokosolie til gryden, sammen med et lille skvæt plantemælk.
 4. Pisk med en elpisker eller mos med en kartoffelmoser. Jeg kan godt lide at lade nogle rødbedetern være intakte, men det er en smagssag. Smag til med masser af salt og friskkværnet sort peber.
Servering
 1. Server en stor klat kartoffel/rødbedemos med kastanjestuvning på toppen og evt. en lille smule persille. Velbekomme!
Del denne opskrift

2 kommentarer

 1. Mkay. Jeg har så smagt kastanjer én gang før, og jeg besluttede meget hurtigt, at det ville være ikke kun første gang, men også sidste gang. Jeg vil så sige, at denne opskrift lyder tilpas spændende til, at jeg gerne gør forsøget igen. Det lyder jo bare vildt lækkert!

  1. Er det rigtigt? Kunne du ikke lide dem? Jeg er totalt tosset med dem! Haha, men jeg håber meget, at du laver opskriften og ikke bliver skuffet 😀

Leave a Response

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial