Ingen jul uden sovs – og her er heldigvis en opskrift på vegansk julesovs, som ALLE kan finde ud af lave! Ingen mærkelige ingredienser – bare ren julekærlighed!
Sig hej til verdens nemmeste veganske julesovs!
Noget af det sværeste ved en vegansk julemiddag er sovsen, synes jeg.
Kartoflerne, rødkålen og de franske kartofler giver ligesom sig selv. Efter jeg opdagede Mock Duck, synes jeg egentlig også, at ‘køddelen’ er nem for alle parter, for det kan selv min mor overskue at stå med, selvom hun også skal holde styr på 1000 andre ting (min mor er den bedste).
Men sovsen … Den er svær!
Heldigvis har jeg fundet én, som jeg altid kommer tilbage til i lidt forskellige udgaver, og det er den her: vegansk julesovs kogt på grøntsager og med smag af laurbærblade, tomatpuré, sennep og hvidvinseddike. Fyldt med smag, mega nem at lave og nem at variere. Man kan fx peppe den op med rødvin, sherry eller hvad man nu kunne tænke sig – kun fantasien sætter grænser!
Men smager det af brun såvs?
Nej. Det ville sgu være en journalistisk stramning.
Det gør det ikke.
MEN! Det smager pisse godt alligeveller – og jeg er faktisk vild med, at det ikke er helt så fedt som traditionel julemad, for efter en omgang andesovs kan man virkelig godt få en akut trang til at være i enrum – og det er trods alt synd, når nu julen er så social en højtid!
Sådan laver du vegansk julesovs:
- Hak en masse grøntsager (her gulerødder, løg, svampe og hvidløg) og steg dem af på en pande
- Tilsæt tomatpuré og mel og kog af sammen med grøntsagsbouillon og hvidvinseddike
- Kog med laurbærblade, soya, sennep, ahornsirup og rosmarin
- Si grøntsagerne fra og kog lidt videre på sovsen
- Voilá: Julesovs!
Den nemmeste veganske julesovs
Ingredienser
- 1 rødløg
- 2 gulerødder
- 2 svampe
- 1 fed hvidløg
- olivenolie
- 3 spsk. ahornsirup
- 3 spsk. hvedemel
- 2 spsk. tomatpure
- 750 ml grøntsagsbouillon
- 2 laurbærblade
- 2 kviste rosmarin
- 1 spsk. soya
- 1 tsk. sennep
- 1 spsk. hvidvinseddike
- Salt, peber og sukker
Sådan gør du
- Skræl løg, hvidløg og gulerødder. Vask svampene og skær bunden af. Skær derefter alle grøntsagerne i mindre tern - det behøver ikke være super fint, for de skal kun bruges til at give smag.
- Steg grøntsagerne i en stor pande med olie og krydr med lidt salt og peber. Lad det stege i 5-10 minutter, indtil grøntsagerne er bløde.
- Tilsæt 2 spsk. mel og 2 spsk. tomatpure og lad det stege i 1-2 minutter. Tilsæt hvidvinseddiken og lad den koge hurtigt af, inden grøntsagsbouillonen tilsættes. Sørg for at røre, indtil der ikke er nogle melklumper.
- Tilsæt rosmarin, laurbærblade, sennep, soya og ahornsirup. Lad simre i yderligere 5 minutter.
- Sæt en kasserolle frem og sæt en si ovenpå. Kom din sovs igennem sigten og ned i kasserollen. Brug gerne en ske til at presse så meget igennem sigten som muligt.
- Sæt kasserollen tilbage på varmen og lad din sovs simre, mens du smager den til med salt, peber, eddike, sirup og sennep.
- Velbekomme!
Psst…
Hvis du er på udkig efter andre opskrifter på sovs, så prøv: