Jo! Det er sandt! Der er nu officielt tilføjet en “kød” kategori til Knæhøj Karse! Meeeen det er gjort til ære for en ret, der så absolut fortjener at være her. Denne ret er enkel, nem(!) at lave, man har med lidt god vilje ingredienserne stående i forvejen og den er perfekt at lave, når man inviterer sine forældre på mad og skal vise dem, at man i sandhed kan klare sig selv og ikke længere skal have hjælp til at vaske sine sokker.
Som jeg skrev i går, så er jeg gået i eksil på Fyn hos mine forældre, hvor der sjældent bliver lukket så eksotiske ting som kikærter inden for, men hvor fryseren er fyldt med kød og hvor man aldrig skal frygte, at man løber tør for… Ja, noget som helst, så længe det er i konserves-genren. Det skal man dog ikke være ked af, for det åbner muligheden for at tømme fryseren og fadeburet og lave en solid vinterret (der er altså fodkoldt herude på landet, også i april!) med kød, flåede tomater og rødvin. For det har de også altid. Må Gud velsigne dem.
Normalt er jeg egentlig ikke stor tilhænger af kylling. Jeg er mere en oksekødspige, når det det endelig skal være, men af uvisse årsager har jeg gennem det sidste stykke tid oparbejdet en stor trang til snaskede kyllingelår på den vulgære måde. Så ikke alene har jeg lavet en ret med kød, jeg er også gået decideret kød a-m-o-k. Skal det være, så skal det være. Derfor er der faktisk intet mindre end tre (!) slags kød i denne her ret, og den fungerer glimrende som en tøm-fryseren ret til en kold aften. Hvis man ikke er i besiddelse af samme storhedsvanvid som jeg, vil jeg endda sige, at så ville den sagtens kunne klare sig med kyllingen alene. Men så igen: hvad er der sjovt i dét?
I øvrigt, kan vi lige tale et øjeblik om den del af opskriften, hvor selve braiseringen finder sted..?! Jo, lad os lige. Der er bare noget helt fundamentalt terapeutisk alene over tanken om at braisere noget, for slet ikke at tale om at spise det. Hvis man spørger mig, hvad jeg godt kan lide at spise, så kunne jeg godt finde på at sige braiseret hvad-som-helst.
Nu vi er ved det, kan vi så også lige tage et øjeblik og tale om bacon? Denne her ret starter og slutter med bacon (og en masse godhed dér ind imellem), hvilket, hvis du spørger mig, er den eneste måde en ret burde bygges op på i en idéel verden. Udover bacon er der også en fornuftig mængde grøntsager: løg, bladselleri, gulerødder og hvidløg, og hvis man absolut insisterer, så ville man sagtens kunne tilføje flere grøntsager såsom svampe eller kartofler. Sovsen – som ER en sovs og ikke en sauce, da jeg som sagt befinder mig på Fyn – er lavet med flåede tomater, rødvin og bouillon. Med andre ord: det er alle mulige former for lækkert. Ooog når nu man HAR åbnet en flaske rødvin, så skal den selvfølgelig ikke stå og blive doven, så jeg anbefaler så absolut, at man skynder sig at få den drukket, bare for at være på den sikre side.
Vinterstuvning med kyllingelår, chorizo og bacon
4-6 personer
Noter: Som regel serverer man braiseret kød på en seng af kartoffelmos eller med et godt brød, som kan bruges til at tørre skålen helt ren. I en perfekt verden ville der være begge dele. Retten fungerer upåklageligt med et godt brød til at opsuge væden og intet andet, men havde jeg ikke været så doven, havde jeg måske smækket en god kartoffelmos sammen. Bemærk at den med brød selvfølgelig ikke længere er glutenfri.
Ingredienser
250 gram bacon (kan udelades – i stedet bruges 1 spsk olivenolie til stegning)
150 gram chorizo, skåret i mellemstore stykker (kan udelades)
4-6 kyllingelår
Salt og peber
1 stort løg, hakket
3 fed hvidløg, hakket
3 gulerødder, skåret i grove stykker
1-2 stængler bladselleri, skåret i grove stykker
1,5 dl rødvin
2 dåser flåede tomater
5 dl kyllingebouillon
2 laurbærblade
2 tsk engelsk sennep
1 dåse bønner, gerne hvide (kan udelades)
Fremgangsmåde
▪ Sæt en stor gryde over høj varme og steg bacon, indtil det er gyldent og sprødt. Læg på en tallerken med køkkenrulle og sæt til side
▪Steg chorizo i baconfedtet, indtil det er sydende og har fået en dyb, rød farve. Fjern fra gryden og læg til side sammen med baconstykkerne, uden at tage fedtet med
▪Krydr kyllingelårene med salt og peber og brun dem i gryden (evt på skift), indtil de har en god farve på alle sider. Sæt til side sammen med bacon og chorizo
▪ Kom løg, bladselleri og gulerødder i gryden og steg ca. 5 minutter, indtil de er bløde. Tilsæt hvidløg og steg yderlige 1 minut. Tilsæt rødvin, tomater, bouillon, sennep og laubærblade og giv det op opkog
▪ Når væsken simrer, tilsættes chorizo, bacon og kyllingelår. Lad det simre under låg i ca. en time
▪ 5 minutter før servering smages retten til, og bønnerne tilsættes. Lad bønnerne varme igennem og server
▪ Brug brød til at suge væsken, spis med kartoffelmos eller gå direkte i krig med en ske – velbekomme!