Hey, hvad siger I til at gøre morgener en hel del nemmere og sove 10 minutter længere? Det siger I ja til, ik’?
Åh, tirsdag! En dag, som jeg egentlig kategorisk hader, fordi den er så tæt på mandag, at man er træt, men så langt fra fredag, at man næsten ikke kan overskue det. Vandene står så stille på arbejde, at det nærmest opleves som havblik, så timerne snegler sig afsted og jeg har allerede svært ved at komme op om morgenen. Jeg har lyst til at kaste hele lejlighedens møblement ud af vinduet, når vækkeuret ringer kl. 06, og selv min nyindkøbte (og aldeles fancy!) kaffemaskine har svært ved at gøre mig glad igen. Og ærligt, når selv kaffe ikke gør tricket, hvad HELVEDE gør så? Hvis andre er i samme morgenbåd som mig, betyder det, at vi har brug for al det hjælp, vi overhovedet kan få. Og det indebærer, at man prepper sin morgenmad dagen inden, så man om morgenen ikke skal gøre andet end at hive den ud af køleskabet!
SIG HEJ TIL VERDENS NEMMESTE KØLESKABSGRØD, SOM HYGGER SIG, IMENS DU SOVER. OVERNIGHT (NO) OATS! IT’S A MIRACLE!
Men hvorfor skal det være No Oats?
Her på det seneste har jeg eksperimenteret en del med min kost for at finde ud af, hvad der fungerer bedst for mig og min krop. Jeg spiser generelt rigtig mange (og også for mange) kulhydrater, og jeg tror ikke, det gør noget særligt godt for mig. Jeg spiser i forvejen sjældent hvidt brød eller slik, men jeg spiser masser af brød, gryn, ris og pasta til alle hovedmåltider. Jeg synes tit, at min mave kan føles meget oppustet og irritabel, og mit blodsukker har altid været en utrilregnelig skiderik. Seriøst. Får jeg ikke mad godt og vel hver 3. time, bliver jeg et urilregneligt menneske, som ikke er særlig sjov at være kærester med … Eller bare være i rum med.
Så jeg har testet! Og fundet ud af, at et lavere end det anbefalede indtag af kulhydrat og højere end det anbefalede indtag af (sundt) fedt passer mig og min mave bedre. Jeg føler mig bedre tilpas i min egen krop, mere mæt efter måltiderne, har ikke hovedpine eller cravings på samme måde og føler, at mit blodsukker er langt mere stabilt. Hvis man googler rundt på nettet, vil man opleve, at LCHF/KETO er the shit – og det er det sikkert også, men for en veganer er det, efter egen ubetydelige mening, ret umuligt at overholde, ligesom jeg heller ikke tror, det er sundt at leve så restriktivt. På vegansk KETO må man fx ikke spise frugt, bønner, linser, kikærter, drikke plantedrik eller store mængder chokolade. And that’s a NO from me! Derfor kommer jeg aldrig til at leve efter KETO-principperne – men jeg kan nemt skære ned på mit store indtag af kulhydrater, og det har jeg gjort!
Til gengæld er der masser af inspiration af finde i mange KETO-opskrifter, og jeg har alt andet lige fundet ud af (som jeg måske nok i virkeligheden altid har vidst), at min benzintank kører længere på literen, når min morgenmad består af protein og fedt snarere end store mængder kulhydrater. Så det er hej til tofu, avokado, nøddesmør, kokosmælk og masser af gode frø og nødder – og det er heller ikke så skidt.
Hvad betyder det, at den er KETO venlig?
KETO er et udtryk for, at der i grøden er meget få kulhydrater, men til gengæld meget fedt. Den er baseret på fed kokosmælk og fede frø, men til gengæld ingen havregryn (som man jo ellers ofte ville se i en kold grød). Derudover behøver du ikke rigtigt vide så meget om den – andet end at den er absurd lækker, selvfølgelig!
Grøden er ikke sødet med noget, og jeg spiser den bare, som den er, fordi jeg synes, at den får tilpas meget sødme fra bærrene på toppen. Er du ligeglad med kulhydratindhold, kan du selvfølgelig sagtens søde den med fx dadler eller sirup – eller sødestof som stevia eller sukrin.
KETO grød med chia og hampefrø
Ingredienser
- 2 spsk kokosmel
- 1 spsk hampefrø
- 1 spsk hørfrø (gerne kværnede)
- 1 spsk chiafrø
- 1 tsk vaniljepulver eller ekstrakt
- Lidt salt
- 1 dl kokosmælk
- Lidt vand
- Evt. sødestof (grøden er ikke sød i sig selv)
Topping
- 1 hf hindbær, frosne eller friske
- 1 tsk nøddesmør
Sådan gør du
- Kom alle ingredienser i en skål eller beholder og bland med 1 dl kokosmælk + lidt vand. Grøden suger en del væske, så den må gerne være ret flydende. Top med bær og nøddesmør.
- Lad stå i køleskabet natten over, så du om morgenen har den lækreste grød, enten til at spise hjemme eller tage med på farten. Velbekomme!