Jeg.elsker.efterår.
Mens de fleste andre i Danmark den forgangne uge har været jævnt begejstrede for vejret, har jeg i stedet drømt om den isblå oktoberhimmel, som er lige rundt om hjørnet. Jeg længes efter røde blade og ditto næser, store trøjer, rusken i træerne, kæmpe kopper kaffe (ok, dem drikker jeg hele året..) og – naturligvis – efterårs-mad. Efterår kalder på simremad, der fylder hele lejligheden med duften af krydderier og minder én om, hvor meget man glæder sig til sætte sig ved aftenbordet.
Men! Jeg må krybe til korset og sige, at jeg synes, det er svært at lave tilfredsstillende efterårs-mad uden kød. Der er noget ved kulden, der giver mig usandsynligt meget lyst til oksekød, der har kogt og kogt, indtil det til sidst falder fra hinanden. Vores madbudget er imidlertid ikke til at investere i noget ordentlig kød (de der udskårne stykker, man kan købe i supermarkederne, er ligesom at tygge i en gummisål) og jeg nægter at spise tofu. Eller quorn. NÆGTER.
Så nu er jagten sat ind på vegetarisk efterårs-mad, der kan måle sig med kødmad. Der er selvfølgelig allerede linsegryden og den veganske chili, som helt klart bliver faste gæster henover efteråret, men man kan altid bruge en ny chili sin carne. Jeg kan i hvert fald.
Denne her er lidt en kombination af de to. De røde linser og quinoaen giver en tekstur, som er mere glat end linsechili, men som alligevel har mere bid og mætter mere end den veganske chili. Jeg har altid haft svært ved at vælge mellem de to, men nu føler jeg, at jeg kan møde mig selv et sted på midten. Og hvad betyder dét? Det betyder, at det her kunne snildt gå hen at blive min nye favoritchili! Og der er altså rift om posten, I might add.
Jeg tror, det ville fungere fint kun at bruge linser eller kun at bruge quinoa – blandingen kommer sig af, at jeg, som navnet antyder, faktisk tømte køkkenskabet den dag, jeg fandt på denne her chili. Hvis man ikke er til quinoa eller ikke har været i stand til at finde det til en overkommelig pris (100 kroner for 300 gram, Salling? Det tror jeg ikke), så vil jeg tro, at det vil kunne byttes ud med bulgur – noget, jeg ikke har prøvet endnu, men som jeg flirter ret meget med tanken om lige for tiden og som jeg helt klart skal prøve, næste gang det er chili-vejr. Okay. Det er altid chili-vejr.
Godt. Så.
For lige at opsummere. Denne her chili er:
– Hjertevarm
– Mættende
– Sund
– Medgørlig (man kan tømme sin slatne grøntssagsskuffe ned i den, og den vil stadig smage godt)
– Billig
– På alle måder tilfredsstillende. Fik jeg nævnt, at man kan spise den med tortilla chips?
Chili sin carne
Ingredienser
- 1 spsk olie
- 1 løg, hakket
- 3 fed hvidløg, hakket
- 1 rød peberfrugt, hakket
- 1 revet squash
- 1 rød chili, hakket
- 100 gram røde linser
- 65 gram quinoa
- 2 dåser flåede, hakkede tomater
- 750 ml grøntsagsbouillon
- 1 tsk sukker
- 1 tsk balsamico
Krydderier
- 1 spsk kanel
- 2 tsk paprika
- ½ tsk kardemomme
- ½ tsk stødt chili
- salt og peber
Til afslutning
- 2 dåser udrænede bønner (f.eks kidney og hvide bønner)
- 150 gram majs
- 25 gram mørk chokolade
Sådan gør du
- Steg løg, hvidløg, peberfrugt, frisk chili og squash (eller andre grøntsager) i olie ved medium varme i et par minutter.
- Tilsæt de hakkede tomater, quinoa, linser, sukker, balsamico, krydderier og bouillon. 750 ml lyder af meget, men linserne og quinoaen skal nok absorbere det. Lad simre i 30-45 minutter, indtil linserne og quinoaen er møre og har indoptaget al væsken. Hvis chilien koger for hurtigt ind, så tilsæt lidt ekstra vand undervejs.
- Når chilien er færdig, varmes den til slut igennem med majs, chokolade og bønner. Jeg synes, at det fungerer godt at hælde hele dåsen med bønner og lage i, men hvis man ikke bryder sig om dét, kan bønnerne drænes først.
- Smag til med salt, peber og krydderier.
- Spis!