Vegansk risalamande er lige så nemt at lave som almindelig risalamande, så bare fordi du er gået veganervejen, skal du ikke undvære. Lav denne risalamande til jul og vær glad, glad, glad!
Min bedste opskrift på vegansk risalamande
Jeg har faktisk aldrig været specielt glad for risalamande. Altså, jojooo, der er fløde og sukker i, så jeg ka’ da godt spise det, men det har aldrig været noget, jeg har set frem til. De første par år som veganer har jeg faktisk slet ikke spist det, for man er alligevel så mæt, og det er ikke verdens hurtigste dessert at lave, så hvorfor bruge tid på det?
Nå, men det har så vist sig, at jeg faktisk langt bedre kan lide vegansk risalamande end jeg kan lide almindelig risalamande. Say whaaaat?
Altså jeg ved ikke, om det er fordi den er mindre fed eller hvad det er (jeg holder mig jo normalt ikke tilbage, når der er fede flødesmage i farvandet), men det er som om den veganske udgave bare er… Bedre?
Og det er jo et held, for det gør det bare endnu sjovere at være veganer juleaften!
Bitch, hold up … Er det chokoladesovs på billederne?
Ja. Ja, det er det, okay?! Det er sådan, jeg allerbedst kan lide at spise min risalamande, og jeg vil ikke leve i skjul længere!
Jeg havde faktisk først planlagt at tage billeder med kirsebærsovs, så det kunne fremstå lidt mere normalt, men jeg glemte at købe kirsebærsovs, da jeg forleden havde bevæget mig ned i Føtex, og jeg NÆGTER at tage derned igen, for det var så kaotisk og forfærdeligt et sted, der i øjeblikket repræsenterer alt det værste i mennesket og i særdeleshed danskere i julen, at jeg ikke håber, jeg skal nærme mig et supermarked igen før efter nytår.
Nå, men jeg havde jo altså masser af chokolade på lager, fordi… Well, jeg er mig. Så det har jeg. Og jeg spiser i virkeligheden meget nødigt kirsebærsovs, når sandheden skal frem. Jeg har i mange år spist chokoladesovs på – og det er faktisk sådan jeg allerbedst kan lide det. Seriøst, prøv det! Det er lækkert!
Hvor køber man soyapiskefløde henne?
Vegansk risalamande er egentlig fuldstændig magen til almindelig risalamande. Grøden er bare kogt på plantedrik i stedet for komælk – og så er flødeskummet skiftet ud med vegansk flødeskum. Når jeg skal piske soyapiskefløde køber jeg altid Soya Cuisine til dessert fra Alpro (den ser sådan her ud), og den synes jeg er rigtig god. Jeg køber den i Føtex, men jeg har set den masser af andre steder også. Soya Cuisine findes både til madlavning og til dessert, så sørg for, at det er dessertversionen, du tager – den anden kan nemlig ikke piskes!
Okay … Er I klar? Så lad os se at komme igang!
Med ønsket om en fantastisk dag fyldt med chokolade, mere chokolade og de sidste juleforberedelser i hus!
Vegansk risalamande
Ingredienser
- 2,5 dl grødris
- 2 dl vand
- 1 liter plantedrik
- Salt
- 100 gram sukker
- 100 gram smuttede mandler
- 1 brik soyapiskefløde (250 ml)
- 2 tsk vaniljesukker
Sådan gør du
Risengrød
- Kog 2,5 dl grødris sammen med 2 dl vand i ca. 1 minut. Hæld plantedrikken ved og giv et opkog under omrøring. Når grøden koger, skrues der ned for varmen, og grøden simrer i 45-60 minutter, indtil grøden er tyk. Husk at røre jævnligt, så grøden ikke brænder på. Til sidst smages til med en god mængde salt - grøden skal selvfølgelig ikke smage decideret salt, men salt fremhæver virkelig smagen, og den kan faktisk trække mere, end man sådan lige tror.
- Tag af varmen og lad køle helt af - gerne natten over.
Sådan laves risalamande
- Kom de smuttede mandler i en minihakker, indtil de er hakket fint. Og husk selvfølgelig at tage en hel mandel fra!
- Pisk soyapiskefløden i ca. 5 minutter, indtil den er tyk, sådan som en rigtig flødeskum ville være det.
- Bland risengrøden sammen med flødeskum, hakkede mandler, sukker og vaniljesukker. Rør nænsomt, indtil der ikke er nogle klumper. Stil på køl og server fx med kirsebærsovs eller chokolade (sådan som jeg bedst kan lide).
- Velbekomme - og god jul!
Psst …
Hvis du er på udkig efter andre former for dessert, så prøv:
Chokolade er ikke vegansk. Du får 2 stjerner for resten.
Det kommer an på, om man køber en vegansk chokolade – som der findes masser af på markedet, også i helt almindelige supermarkeder ☺️ Ellers tusind tak for en skøn, positiv kommentar med god energi. Hav en dejlig dag!
Så du er til chokolade i ris ala mande… det har jeg spist, siden jeg var barn. Min mor puttede skåret frugt og hakket chokolade i ris ala mande. Bedste.dessert.ever. Spoiler; det kommer til at ødelægge frugtsalat/abemad for dig, men det er SO WORTH IT.
Okaaay, jeg er VILD med det her tip, haha! Ej hvor lyder det lækkert!
Hej
Mit første forsøg på en vegansk risalamande og faldt over din opskrift. Har god erfaring med dine andre opskrift.
Vi er slet gået plantebaseret de sidste par år og skal stå for risalamande juleaften. Over i det er der en del lactose intolerance i familien den aften.
Men ville lige høre hvilken slags plantemælk bruger du? Er der havre, ris, mandel eller noget helt tredje?
God jul og tak for en side
Hej Diane, jeg bruger ofte rismælk. Det er lidt sødere end andre plantedrikke, så derfor er det godt til risengrød. Men alle plantedrikke kan bruges. Den med soya og vanilje er også god, fordi den giver en god smag af vanilje. Håber I får en dejlig jul! 🙂
Tak. har nu prøvede med en lille portion med mandelmælk, da det var lige det jeg havde og tænkte der skulle alligevel mandler i.
Ig familien her hjemme har godkendt det
Siger faktisk at det smager bedre end den med komælk og kofløde
God jul