Nachos med kylling, ost, salsa og creme fraiche, præcis som du kender dem fra din lokale provinscafe – bare vegansk!
Okay, så nogle gange deler jeg opskrifter, som egentlig er så langt fra at være opskrifter, at jeg ærligt føler mig pænt meget som en plattenslager. Men så kommer jeg heldigvis på bedre tanker og tænker HEY! Det er mit domæne, og jeg bringer lige dét, jeg vil! Så jeg undskylder på egne uduelige vegne og vil nøjes med at sige, at det her måske nærmere er et TIP, end det er en opskrift. Og åh hvilket tip, det er!
Det er ingen hemmelighed, at jeg er vokset op i provinsen. Hal(m)baller, Breezers på sportspladsen, Helly Hansen jakker and all! Og enhver provinscafé med respekt for sig selv byder på den berygtede caféburger med husets dressing og så luksusnachos, hvor luksus-delen refererer til den (som regel tørre) topping af færdigstegt kylling fra pakken. Jeg har spist mange af begge dele og jeg må bare sige, som jeg tror vi alle kan være enige om: DET HOLDER! Jo, det gør sgu så!
I forrige uge havde Altanfyr forladt mig til fordel for sommerhustur med drengene, der vist som regel involverer ting, jeg helst ikke vil tænke på, og jeg lå syg derhjemme, mens jeg bingede Familien Löwander og … well, spiste ting. Rigtig mange ting. Alle ting. Og så skete der hverken værre eller bedre, end at jeg i mit selvmedlidende, trætte og sultne mentale nedbrud fik en usigelig trang til nachos. Sådan på MÅ.HAVE.NACHOS.NU måden, hvor det ikke kunne gå hurtigt nok og intet andet kunne gøre sig til.
Så jeg strøg ned i Rema og købte alle the essentials og long story short: jeg spiste hele fadet. Alene. Og jeg havde det endda godt, mens jeg gjorde det! Det var faktisk første gang jeg spiste nachos siden jeg begyndte at spise plantebaseret, og det forstår jeg ikke, når man tænker på, hvor lækkert og nemt det faktisk er at veganificere. Så jeg kan godt melde, at det nok ikke er sidste gang, det bliver aktuelt!
VEGANSKE NACHOS ER SÅ NEMT, AT DET NÆSTEN ER PINLIGT:
-
Kom tortillachips i fad
-
Top med (færdigkøbt) salsa, vegansk ost og veganske kyllingestykker
-
Bag i ovnen, til osten er smeltet
-
Spis med vegansk creme fraiche (bare rolig, I got ya!)
-
Tilsæt mere salsa – og evt. hjemmelavet guacamole
Hvilken slags vegansk kylling skal du bruge?
I det daglige er jeg ikke fan af veganske erstatningsprodukter med lange og komplicerede ingredienslister, og jeg kan som regel bedre lide at lave mine egne løsninger. MEN! Kylling er nu engang ret svært at erstatte og hvis man skal gøre noget, så ska’ man fa’me gøre det rigtigt! Der findes adskillige kyllinge-erstatninger derude, og de fleste supermarkeder sælger efterhånden én eller flere varianter, fx Pipfri fra Naturli’ (som jeg ikke er så meget til) eller Chicken Chunks fra LikeMeat (som er gode). Men min absolutte favorit er nu altså Filét Stykker fra Hälsans Kök. Jeg synes de har den absolut bedste konsistens og smag, og de er så gode, at jeg faktisk godt gider at spise dem ‘rent’. Det er æk’ reklame, det er bare et tip!
Hvor finder jeg vegansk creme fraiche?
Der findes forskellige muligheder for at købe vegansk creme fraiche i supermarkedet. Fx har det havrebaserede mærke Yosa en vegansk creme fraiche, som jeg har set i Netto og Føtex. Og der er selvfølgelig også den mulighed at købe helt almindelig neutral soyayoghurt og blande med citron og noget halløj. Men jeg er ikke særlig pjattet med nogle af delene, og derfor laver jeg min egen veganske creme fraiche af soya cuisine fra Naturli’, som jeg elsker meget mere end alt det andet. Bare rolig: det er dø’ nemt!
Vegansk ost, er det noget værd?
Ja … Når man vænner sig til smagen. Jeg har efterhånden affundet med mig, at den fra Violife er det nemmest tilgængelige bud og det lever jeg egentlig med. Men havde jeg ikke været så doven, så havde jeg givet den et skud med Plantepushernes opskrift på åhst.
Og med disse ord … Skal vi så ikke bare komme igang?
Med ønsket om en fantastisk dag fyldt med noget rombaseret, rolige unger og film uden afbrydelser!
Veganske nachos med ost, salsa, 'kylling' og creme fraiche
Ingredienser
Nachos
- 200 gram tortillachips
- 100 gram vegansk revet ost
- 4 spsk salsa
- 1/2 pakke filét stykker eller andet vegansk kylling
Vegansk creme fraiche
- 1 Soya Cuisine fra Naturli'
- Saft fra 1 citron
- 1 tsk løgpulver
- 1/2 tsk salt
- 2 spsk gærflager
Servering
- Mere salsa
- Koriander
- Guacamole
Sådan gør du
Sådan laver du den veganske creme fraiche
- Tag en kold soya cuisine fra køleskabet og bland med saften fra en stor citron, gærflager, løgpulver og salt. Rør rundt og stil på køl - den er som regel stivnet en del allerede når citronen kommer i, især hvis soyafløden er kold, men ellers plejer den at sætte sig og have ret meget konsistens som creme fraiche efter en halv time i køleren.
Nachos
- Forvarm ovnen til 180 grader varmluft.
- Fordel tortillachips i et fad og top med 'kyllingestykkerne' direkte fra frost, et par skefulde salsa og revet ost.
- Bag i ovnen 20-25 minutter, indtil osten er smeltet og det hele er lækkert og gyldent.
- Server med salsa, creme fraiche, evt. guacamole - og en stor røvfuld koriander, hvis du kan lide den slags!
- Spis og vær glad!